Elever fra Risør dekorerer stein

Elever fra Risør ungdomsskole dekorerer stein i forbindelse med 20 års jubileet for Berlinmurens fall i Berlin.

Dekorering av steinDenne høsten blandes tysk historie, norsk ungdom og tropisk regnskog i Tropical Island ved Berlin. Gjennom hele september modellerer og dekorerer norske ungdommer steiner av isopor som til slutt skal være blant 1000 steiner i dominofallet som symbolisere Berlinmurens fall for nøyaktig 20 år siden.

Initiativet til å dekorere steiner ble tatt av Aktive Fredsreiser, som også har motivert skoler til å delta på denne viktige, historiske begivenheten. 9. november markeres 20 års jubileet i Berlin og foreløpig er Aktive Fredsreiser representert med mer enn 400 norske deltakere.

Forberedelser

Inne i Europas største tropiske opplevelsesverden, som allerede er et stopp på de fleste tematurene som Aktive Fredsreiser arrangerer, har norske elever denne høsten foreviget sine kunstverk på de 2,5 m høye steinene som skal delta i den symbolske dominoaksjonen i Berlin.

En forutsetning for å få steinene ferdig i løpet av den tiden som er satt av under oppholdet i Tropical Island, er at elevene har bestemt seg for motiv før de ankommer badeparadiset. Så langt på reisen har både den kalde krigen og Berlinmuren vært utfyllende temaer i bussen.

Ungdommene oppfordres til å la sine egne tanker og inntrykk av den kalde krigen og Berlinmuren komme til utrykk i det de tegner på de symbolske steinene, forteller en entusiastisk Helga Arntzen, daglig leder ved Aktive Fredsreiser.  

”Make love not walls”

Et par uker før høstferien var det 10. trinnet ved Risør ungdomsskole sin tur. Allerede før fjorårets skoleår var over, var det klart at elevene herfra også skulle få ”sin” stein. En gruppe på ni elever gikk straks i gang med å komponere motivet. De tenkte først stille og hver for seg, før de i fellesskap plukket ut de beste ideene og satt dem sammen til et felles motiv.

En mur strekker seg rundt hele steinen. Den har fått en mørk side som symboliserer fortiden og en lys side som forhåpentligvis sier noe om fremtiden, forteller Marianne Løvdal, lærer ved Risør ungdomsskole.

På den mørke siden er muren hel og over muren står teksten – ”look at the other side of the wall”. Den andre siden er i lysere farger og muren er ikke lenger hel. I midten av muren er det malt en fredsdue med oppfordringen ”make love not walls”.

Frihetens fest

I oktober blir alle steinene som gjennom høsten er blitt dekorert av norske elever i Tropical Island transportert til Berlin. Her blir de å se under markeringen den 9. november og bilder av steinene blir også samlet i en praktbok.  

På denne historiske dagen, under selve ”frihetens fest”, blir 1000 individuelt dekorerte dominosteiner symbolsk brakt til å falle, forteller Helga Arntzen som selvfølgelig planlegger å være tilstede.

Dominoaksjonen begynner ved Brandenburger Tor og strekker seg langs den tidligere grensen mellom Øst- og Vest-Berlin, hvor det hele blir avsluttet med et stort fyrverkeri.

Aktive Fredsreiser arrangerer forskjellige Berlinturer i forbindelse med jubileet. Noen turer strekker seg over fem dager og andre i fire dager, noen har utreise Oslo og andre har utreise Kristiansand. Det er fremdeles noen ledige plasser for de som ønsker å få med seg denne spesielle hendelsen i verdenshistorien. Markeringen skal verdsette friheten og demokratiet.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE