Nyhetsarkiv 2009

 

"Jeg overlevde Auschwitz" - ny bok utgitt av Aktve Fredsforlag

Jeg overlevde Auschwitz

Blanche har med egne øyne sett grusomhetene som utspant seg i leirene, der hundretusener av mennesker regelrett ble henrettet eller gasset i hjel. Av en eneste grunn - de var ikke av den ariske rase. I denne boken deler hun noen av opplevesene sine med oss.
Bestill boken "Jeg overlevde Auschwitz"
22.12.2009


FN dagen markeres

Nær 200 ungdomsskoleelever med fakler var med da fredsprisvinner Barack Obamas navnestein ble lagt ned i Fredsparken 10. desember. Seinere var Fredshuset fylt av unge og voksne som ville se fredsprisutdelingen på storskjerm.

Det var polske Andrzei Jozef Marciniak som la ned steinen med Barack Obamas navn på i Fredsparken.
Hyllest til Obama, fred og menneskerettigheter

President Barak Obamas fredspristale (Ny fane) (Aftenposten 11.12.)
18.12.2009


Logo Menneskerettighetsdagen 2009

10. desember er FNs Internasjonale Menneskerettighetsdag. Aktive Fredsreiser og Amnesty vil markerer dagen med nedleggelse av stein i Fredsparken og foredrag om FNs menneskerettighetsarbeid ved daglig leder i Menneskerettighetsakademiet, Lillian Hjorth.

Dagen setter fokus på rettighetene vi alle har i lys av å være menneske og belyser brudd på menneskerettighetene. Aktive Fredsreiser og Amnesty inviterer til markering av dagen.
Pressemelding - Menneskerettighetsdagen 10. desember 2009
08.12.2009


Asgeir Føyen

Det var først og fremst det langsiktige og tålmodige fredsarbeidet som ble hedret da Asgeir Føyen (49) fra Oslo ble tildelt Blanche Majors Forsoningspris i Fredshuset i Risør lørdag ettermiddag. Aktive Fredsreiser gir prisen til Føyen for hans  tålmodighet i arbeide med å skape gode relasjoner mellom framtidens ledere i Midtøsten.
Pressemelding - En forsoningspris for tålmodighet
08.12.2009


Menneskerettighetskurs

Flere av Aktive Fredsreisers reiseledere (+ andre påmeldte) har denne helgen, fredag og lørdag, vært med på et flott Menneskerettighetskurs. Det var i regi av Menneskerettighetsakademiet ved Lillian Hjort og førsteamanuensis ved Høgskolen i Buskerud, Lars Petter Soltvedt.
Det var et spennende og lærerikt kurs.
08.12.2009


Leif Rudjord

Med Leif Rudjords bortgang i november 2009, er enda et av våre tidsvitner borte. Leif vokste opp i Farsund, og var i full gang med sin realskole da krigen kom til Norge. Han hadde en sterk rettferdighetssans, og sammen med noen gode venner fant han snart sin plass i motstandernes rekker. Men angivere sørget for at motstandsarbeidet raknet, og den 18. mars 1944 ble han arrestert av Gestapo. Da hadde han en tid vært med i motstandsbevegelsen, og formidlet nyheter fra London.
Likeverd - medmenneskelighet - forsoning
Tidsvitnet Leif Rudjord


Ungdommer i Bernauerstrasse

Aktive Fredsreiser samlet ungdom og
voksne til 20-årsmarkeringen for Berlinmurens fall.
9. november har utviklet seg til å bli en av de viktigste markeringsdager i Europa. Da falt Berlinmuren. I 2009 var det en stor markering av at det var 20 år siden muren

falt, og Aktive Fredsreiser var tilstede med sju busser og over 400 ungdommer og voksne.
Aktive Fredsreiser i Berlin, 20 års jubileum
15.11.2009


Asgeir Frøyen

Asgeir Føyen mottar Blanche Majors Forsoningspris med tanke på det langsiktige relasjonsbaserte ledertreningsprogrammet han startet i Midtøsten i 2002.
Asgeir Føyen (49)er utdannet sivilingeniør og har siden 1988 hatt ulike lederstillinger i privat næringsliv. Parallelt har Asgeir vært engasjert i utviklingsarbeid i Afrika, Asia, Øst-Europa og Midtøsten.
Pressemelding - Blanche forsoningspris til Asgeir Føyen
15.11.2009


Klipp fra 20 årsmarkeringen av Berlinmurens fall.

Deltakere fra Aktive Fredsreiser synger "Din tanke er fri" ved markeringen i Bernauer Strasse.

Her er også en lydklipp fra Forsoningskirken i Berlin. Lydklippet er på tysk og kommer opp som ny side. Lydklipp


Følg med på Write the Wall aksjonen!

Write the Wall aksjon 06. november 2009

Mandag 9. november kl 12:30 vil ca 400 norske skoleungdommer være med på Write the Wall aksjonen. Aksjonen består i å male på 24 meter Berlin-mur. Med linken under kan du følge med selv hva som blir tegnet/malt på muren.
Bildet over er tatt 6. november ca kl 14:00 2009
writethewall.de (ny fame)


Odd Fjælberg

I flere år har tidsvitne Odd Fjælberg fra Sola reist til ulike konsentrasjonsleire med Aktive Fredsreiser og fortalt sin historie til norsk ungdom. I år mottar Fjælberg Menneskerettighetsprisen for sin innsats.
Aktive Fredsreiser gratulerer Odd Fjælberg
30.10.2009


Bernhoft

24. oktober er FN`s dag. I den anledningen har lokalavdelingen av Amnesty International Risør,  Fredshusets Venner og Aktive Fredsreiser gått sammen om å arrangere en konsert for og med ungdom i Risørhuset på kveldstid.
Ung fredskonsert i Risørhuset
21.10.2009


Gunnar Knudsen i Saltgruvene

Hvis noen fortjener betegnelsen en ”Aktiv Fredsreiser” så er det så absolutt Gunnar Knudsen. Sine siste 10 leveår brukte han som en aktiv ”Reisende i Fred” og forsoning.
Nekrolog Gunnar Knudsen
18.10.2009


Nobels Fredspris 2009

Årets tildeling av Nobels fredspris til USAs president Barack Obama kom som en stor overraskelse på de aller fleste.
Aktive Fredsreiser gratulerer Fredsprisvinneren Barack Obama

09.10.2009


Storm i Skagerrak

Storm i Skagerak

Søndag morgen 4. oktober 2009 var intet mindre enn fem busser fra Aktive Fredsreiser på tur med SuperSpeed Color Line til Hirtshals. Det skulle bli en tur mange av dem sent vil glemme. Det blåste opp til storm i Skagerrak og etter 12 timer var båten tilbake i Norge uten å ha vært i land i Danmark.
Storm i Skagerak
06.10.09


Dekorering av stein

Elever fra Risør ungdomsskole dekorerer stein i forbindelse med 20 års jubileet for Berlinmurens fall i Berlin.

Denne høsten blandes tysk historie, norsk ungdom og tropisk regnskog i Tropical Island ved Berlin. Gjennom hele september modellerer og dekorerer norske ungdommer steiner av isopor som til slutt skal være blant 1000 steiner i dominofallet som symbolisere Berlinmurens fall for nøyaktig 20 år siden.
Elever fra Risør ungdomsskole dekorerer stein
29.09.2009


Ra ungd.skole

Høsten 2008 var 89 deltakere fra Ra ungdomsskole i Larvik på tur med Aktive Fredsreiser til Polen og Tyskland. Et år senere ble Aktive Fredsreiser overrasket over å motta en gave på 3000 kroner fra deltakerne på denne turen.
Aktive Fredsreiser takker for gave
28.09.2009


Klær til Polen

Gjennom året fungerer Fredshuset som oppbevaringsplass for klær som folk i nærmiljøet har funnet det for godt å kaste. Særlig vår og høst merkes det at folk rydder i skuffer og skap, og når Risør Ungdomsskole dro på tur 14. september i år hadde de med seg 42 svarte sekker med klær til Polen.
Klær til Polen
16.09.2009


Reiseledersamling

Aktive Fredsreiser setter seg høye mål, et av dem er å bli best på Berlin! Dette målet var bakgrunnen når Aktive Fredsreiser inviterte alle sine reiseledere til å delta på en tur til Berlin før høstens høysesong og hele 36 reiseledere takket ja til tilbudet.
Reiseledere skoleres i Berlin
28.08.2009


Srebrenica

Reisebrev fra studieturen til Bosnia

Aktive Fredsreiser arrangerte en studietur fra
03. - 08. aug. 09 til Bosnia-Hercegovina. Turen hadde 21 deltagere, og ble lagt opp i samarbeid med Enver Djuliman fra Den Norske Helsingforskomiteen. Han har tidligere fått Blanche Majors forsoningspris av Aktive Fredsreiser for sitt forsoningsarbeid i Bosnia, og var med oss som tidsvitne på hele turen.
Reisebrev fra studieturen til Bosnia
14.08.2009


Plakat - vaner ved influensa

Mange av våre kunder ringer til oss i disse dager og utrykker bekymring i forhold til våre reiser i henhold til spredning av svineinfluensa. Aktive Fredsreiser følger utviklingen nøye og er oppdatert på situasjonen her hjemme og i våre destinasjonsland.
Aktive Fredsreiser har flere ganger vært i kontakt med Folkehelseinstituttet, og pr. dags dato fraråder de ikke reiser til utlandet på generelt grunnlag.
Aktive Fredsreiser og svineinfluensaen
05.08.09


Myntinnsamlingen bærer frukter! 

Mango

Med pengene som man har fått inn på skoleturenes myntinnsamling har Aktive Fredsreiser kjøpt 1000 mangotrær til Sutukoba i Gambia.

Trærene ble plantet lørdag 11. juli. Jordstykket som skal opparbeides er 4 kvadratkilometer stort = 400 hektar.
Til risproduksjonen skal det brukes 250 hektar
Til grønnsaker 20 hektar
Til frukttrær 50 hektar
Til mais 50 hektar
Til cos cos 20 hektar
Til hirse 10 hektar

Mango er frukten fra mangotreet, og frukten har en søtlig smak. Fruktkjøttet kan være gul, grønn eller rød, avhengig av art. Mangotreet kan bli 6 - 19 m høy og bli 300 år gammel.
Bakgrunnen til Risprosjektet
16.07.09/21.07.09


Aktive Fredsforlag 

Aktive Fredsforlag gir ut boken Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser

Aktive Fredsforlag har nå kommet med sin åttende bok. Denne gangen er det boken om Gunnar Knudsens beretning,
"Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser",
ført i pennen av Oddvar Schjølberg.
Bestill boken fra Aktive Fredsforlag
Mer om boken
"Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser"
08.07.09


Kammerkonsert i Fredshuset 

Kammerkonsert

Søndag 5. juli kveld var det duket for kammerkonsert utenfor Fredshuset. Konserten ble åpnet av Ellen Stiansen som ønsket velkommen.
19 ungdommer fra Albertus - Magnus Gymnasium, St Ingbert i Tyskland spilte Brandenburger konsert nr 5 av Johan Sebastian Bach, Conserto i f-dur for blokkfløyte av Guiseppe Sammartini, og Suite Antique av John Rutter. 50 - 60 musikkglade mennesker møtte opp for å høre denne vakre musikken i det nydelige været! Det var Fredshusets venner som stod som arrangør for konserten.
06.07.09


Fredsdager i Risør

Tidsvitner på Fredsdagene

Denne helgen ble det arrangert Fredsdager i Risør. Dagene har inneholdt mye spennende. Teater stykket "Se meg så jeg kan drømme", utdeling av prisen Fangenes Testamente til Evelin Gerda Lindner og filming av tidsvitner for fremtiden.


19. -21. juni Aktive Fredsdager i Risør. 

Evelin Lindner

Aktive Fredsdager danner rammene rundt utdelingen av prisen Fangenes Testamente. Dette er en pris som deles ut av Aktive Fredsreiser i samarbeid med PRIO. I år deles prisen ut for åttende gang og den går til Evelin Gerda Lindner.


Nordisk Fredsakademi inviterer til seminar

Er det mulig å få de store nasjonene til å betrakte globale spørsmål som en felles innenrikspolitikk? Vil både klimakrisen, finanskrisen og krigen mot terror tvinge fram en annen måte å tenke storpolitikk på?
Nordisk Fredsakademi inviterer til seminar 3. – 7. August. Foredragsholdere er Johan Galtung og flere av verdens fremste konfliktforskere fra Transcend og andre fredsorganisasjoner.
 
Seminaret foregår i bygda Jondal i Hardanger, som i tillegg kan by på vakker natur, skitur (på Folgefonna).
Se vedlagt link for mer info og påmelding.
Nordisk Fredsakademi

10.06.2009


Hitler, Stalin og lille Anja

Seks år gamle Anja svinger seg foran speilet i ny skoleuniform i det flykroppen med hakekors drønner over Krakow for første gang. Det er 1. September 1939, sirenene uler og høstens skolestart er avlyst. I stedet skal alle polske barn evakueres. Anja Øverdahl forteller om flukt fra Hitler og Stalin i et krigsherjet Europa, slik hun som barn opplevde det. En gripende historie om krig, flukt, undertrykkelse og kjærlighet.
Aktive Fredsforlag med ny bok

06.05.09


Bjørn Inge Larsen - helsedirektoratet

Mange av våre kunder ringer til oss i disse dager og utrykker bekymring i forhold til våre reiser i henhold til spredning av svineinfluensaen. Aktive Fredsreiser følger utviklingen nøye og vil være oppdatert på situasjonen, spesielt i våre destinasjonsland, både når det gjelder skolereiser og tematurer.
Aktive Fredsreiser og svineinfluensa

30.04.09


Gunnar Knudsen som ung

6. juni er det 65 år siden invasjonen fant sted i Normandie. Markeringen er en påminnelse om at det stadig blir færre igjen av de som opplevde de dramatiske hendelsene. En av de som fremdeles forteller sin historie er Gunnar Knudsen fra Stavern. Han skal bli med på turen til Aktive Fredsreiser til Normandie i juni
Tilbake til Omaha Beach 65 år etter invasjonen
22.04.09


Bildebok fra Polentur

Aktive Fredsreiser mottar ofte tilbakemeldinger fra skoler som har reist på tur med oss. Nylig fikk vi en fin bok i posten, fra 10 D ved Presterød ungdomsskole som reiste med oss høsten 2008.
Polentur med Aktive Fredsreiser
22.04.09


Elevinntrykk fra tematuren til Polen

Flekkefjord ungdomsskole som reiste med oss høsten 2008, har etter tematuren til Polen jobbet videre med inntrykk fra det de opplevde. De har valgt ut et bilde og skrevet ned tanker de har til dette. Her er noen eksempler.
Elevinntrykk fra tematuren til Polen (Flekkefjord kommune)
02.04.09


Angitt av mamma

Aktive Fredsforlags bøker blir stadig mer populære. Det siste året har flere av forlagets bøker blitt portrettert i landets magasiner. Akkurat nå kan man lese Maria Gabrielsens historie fra boken ”Angitt av mamma” i Allers
Stadig mer oppmerksomhet rundt Aktive Fredsforlag
27.03.09


Earth Hour 2009 – Verdens største klimakampanje 

Earth hour

Aktive Fredsreiser oppfordrer alle sine lesere og samarbeidspartnere til å delta og slukke lyset i en time lørdag 28. mars fra klokken 20.30. I så fall deltar man i en historisk markering uten sidestykke i historien.  
FN og Risør Kommune (åpnes i ny fane)
27.03.09


Ordfører Knut Henning Thygesen

I februar i år ble Risørs ordfører, Knut Henning Thygesen, medlem av organisasjonen ”Majors for Peace”. Dette initiativet ble tatt av ordføreren i Hiroshima i 1982 og målet er avskaffelse av atomvåpen. På tross av kort medlemskap har vår egen ordfører allerede initiert en ny kampanje.
Risørs ordfører medlem av "Majors for Peace"
20.03.09


Grasrotandelen

Vi håper at du vil støtte Sutukobas Venners arbeide, som går ut på å gi mat, rent vann og skolegang til barn i Gambia. Av store prosjekter har de risdyrking, grønnsakshage, rent vann og bekjempelse av malaria. Sutukobas Venner formidler rundt 600 fadderbarn, 50 elever ved høyskoler og 12 studenter ved universitetet i Gambia.
Grasrotandelen til Sutukobas Venner
20.03.09


Richard Kuran (83) har gått til filmen 

Richard Kuran

Som 16-åring ble Dan Henry Bøhler grepet av Richard Kurans (83) skildringer av livet i Warszawa-ghettoen under 2. verdenskrig. Nå er møtet mellom eleven fra Nittedal og tidsvitnet fra Fredrikstad blitt film.
Her kan dere lese stykke som sto i en avis i fjor. Filmen er nå blitt virkelighet.
Richard Kuran går til filmen (Demokraten 18.06.08)
09.03.09


Flekkefjord Ungdomsskole 

Elever har laget en film som ble vist på tematuren til Polen.
TENK DEG OM

09.03.2009


Den internasjonale Kvinnedagen 8. mars 2009 

Fredshuset

FNs tema for årets kvinnedag er
”Kvinner og menn står sammen for å få slutt på vold mot kvinner og jenter”. Mange plasser i verden så blir fortsatt jenter omskjært, blir voldtatte og steinet, blir utsatt for tortur, er på flukt, ikke får utdanning og tvunget til tvangsekteskap. Det å stå sammen, det å vise solidaritet, det å gjøre en innsats er helt nødvendig for å kjempe frem at menneskerettighetene er for alle uansett hvilket samfunn vi er født inn i.
Den internasjonale Kvinnedagen 8. mars 2009
09.03.09


Aktive Fredsreiser sender brukte frimerker til Tubfrim – gjør du det også! 

Logo Tubfrim

Ikke kast frimerker, men send de til Tubfrim, 3540 Nesbyen. Aktive Fredsreiser sender brukte frimerker til Tubrim. Det koster så lite å ta vare på frimerkene og det har stor betydning for Tubfrims arbeide. En kan også sende Telekort. Midlene som kommer inn p.g.a. salg av frimerkene  og telekort  (i 2008 var det kr. 650 000) blir brukt til forebyggende og trivselsfremmende tiltak blant funksjonshemmede barn og unge i Norge, og til bekjempelse av tuberkulose. Vår oppfordring, kast ikke brukte frimerker men send de til Tubfrim.
09.03.09


Rabab Amidane

ISFiT 2009 hadde temaet FRED. Hvordan fred kan bygges og bevares, skape bevisthet om utfordringene og mulighetene ved fredsbygging.
I år ble Studentenes Fredspris delt ut til Rabab Amidane. Amidane er en saharawisk student og menneskerettighetsaktivist som kjemper for frihet i Vest-Sahara.
Studentenes Fredspris - ISIFiT 2009
03.03.09


Roald Årdal

Med Roald Årdals bortgang har et av våre tidsvitner trådt ut av rekken. Han døde hjemme i Kristiansand rett før jul 2008. Men hans historie vil fortsette å leve. Han reiste som tidsvitne på flere av våre turer, og hundrevis av skoleelever fikk høre ham selv fortelle om det han hadde opplevd under krigen. hans histore gjorde et dypt inntrykk på alle.
Nekrolog Tidsvitne Roald Årdal
03.03.09


Krigsseilerne - med æren i behold

Dette er den gripende historien til de tre krigsseilerne Gunnar Knudsen, Helge Solvang og Ingvald Wahl. Tre trauste sjømenn forteller om lidelse og savn, om torpederinger og påfølgende nerveproblemer. De forteller en opprivende historie om hvordan det var å komme hjem. Les mer om filmer her:
Krigsseilerne - med æren i behold
18.02.09


Deltakere under bantabaen

For niende år på rad har Aktive Fredsreiser arrangert en opplevelsesrik reise til det vestafrikanske landet Gambia. 46 entusiastiske eventyrere deltok på reisen i januar. Hele 26 personer var fra Risør. Med Helga Arntzen i spissen, er det en erfaren gruppe som reiser sørover. Selv har Helga besøkt Gambia årlig siden 1982.
Populær reise med Aktive Fredsreiser
11.02.09


Holocaust 2009

I november 2005 bestemte FNs generalforsamling at 27. januar, som er dagen for frigivelsen av fangene i Auschwitz i 1945, skal markere en årlig internasjonal minnedag for ofrene for holocaust. FNs medlemsland ble oppfordret til å jobbe aktivt ovenfor skolene med det formålet at noe liknende ikke skal kunne skje igjen.
Aktive Fredsreiser markerte Holocaustdagen
06.02.09


Messe Tønsberg

Vi har mange spennende tematurer og reisemål på programmet i 2009.
Aktive Fredsreiser deltok på Reiselivsmesse i Tønsberg 24.1. og 25.1.09. Her fokuserte på årets tematurer for voksne og den nye skolekampanjen. Standen ble også besøkt av tidligere turdeltagere og av folk som skal reise på klassetur i år.
Ta dere en tur innom vår side med tematurer, og se om noe kan falde i smak. Meld dere på!!!
Tematurer
25.01.09


Henry Wold

Etter en tapper kamp mot sykdom måtte Henry gi opp.
Henry var en av våre reiseledere.
Henry Wold er gått bort
22.01.09


Holocaustdagen 27. januar 2009

Holocaustdagen logo

I november 2005 bestemte FNs generalforsamling at 27. januar, som er dagen for frigivelsen av fangene i Auschwitz i 1945, skal markere en årlig internasjonal minnedag for ofrene for holocaust. FNs medlemsland ble oppfordret til å jobbe aktivt ovenfor skolene med det formålet at noe liknende ikke skal kunne skje igjen.
Holocaustdagen 27. januar 2009
22.01.09


Fredsmarkering

På initiativ fra Ordføreren i Risør deltok Aktive Fredsreiser i å arrangere en lysmarkering i Fredsparken. Markeringens mål var å vise solidaritet med de mange drepte og sårede som følge av krigshandlingene på Gaza.
Fredsmarkering i Fredsparken
08.01.09


Karl M. Haugan

Vårt kjære tidsvitne Karl M. Haugan gikk desverre bort i jula. Han kommer til å bli dypt savnet av oss alle.
En av hans store gleder var å kunne reise på tur med ungdom, fortelle dem historien sin og også snakke om mobbing. Hvor viktig det var å ikke mobbe men ta vare på hverandre.
Nekrolog Tidsvitne Karl M. Haugan


Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE