Ung fredskonsert i Risørhuset på FN-dagen

Av Oddvar Hummelvold

24. oktober er FN`s dag. I den anledningen har lokalavdelingen av Amnesty International Risør,  Fredshusets Venner og Aktive Fredsreiser gått sammen om å arrangere en konsert for og med ungdom i Risørhuset på kveldstid.

Jarle BernhoftAmnesty International har et stort engasjement for verdens samvittighetsfanger og et våkent øye på at  menneskerettighetene overholdes globalt. Aktive Fredsreiser har siden år 1998 arrangert skoleturer og tematurer til Polen og Tyskland for å lære ungdom og voksne om fortidens redsler i form av nazileirene. Samtidig fokuseres det på fredsskapende prosesser, menneskerettigheter og den enkeltes muligheter til å påvirke nære og fjerne omgivelser. Fredshusets Venner er en lokal støtteforening for Fredshuset og dets mangslungne virksomhet.
 
Konsertkonseptet har et ungdommelig preg, men det bør ikke avholde voksne fra å møte opp og låne øre til noen av de beste lokale gruppene og den stadig stigende stjernen Jarle Bernhoft.
Konferansiertrioen Live Årstein, Ellen Marie Egestad og Sebastian Aanonsen er unge av år , men har likevel en viss erfaring fra lignende oppdrag under UKM.

Det er en rik flora av band i Risør og omegn. I sommer ble mange av dem presentert på et eget album for grupper som holder til i Rockecontaineren ved Risørhallen. Blandt disse har arrangøren festet seg ved ”Monsters of the Parasol” og ” Before the Devil steals our Tango”. Bak ”monsterne” skjuler det seg en vennegjeng som har spilt sammen siden julen 2006. Nå er de elever på 10. trinnet ved Risør Ungdomskole og består av Sebastian Aanonsen ( sang og gitar) Tor Arne Birkeland (gitar) Erlend Skarvang (bassgitar) og Jørund Ertsaas Njøs. Musikkvalget deres er for det meste coverlåter med enkelte islett av egenproduserte ting. I det siste har ulike jazzgenre vært en  inspirasjon.

”Before the Devil steals our Tango” består av Alexander Pedersen ( sang, gitar), Wojtek Borgland( sang,gitar) Lasse Aune (bassgitar) og Andreas Eikeland( trommer og perkusjon). Som seg hør og bør  innen popgenren har bandet skiftet deler av besetningen noen ganger. Navn har det også  byttet. Noen husker kanskje” Institution” og ”Society”. Men nå er det ”Before the devil steals our Tango ” som gjelder. I februar spiller gruppen inn sin første cd hos ”Urban Sound Studioes” i Oslo. En måned senere skal platen være i salg. Det er en musikalsk nysgjerrig gruppe som presenterer seg lørdag.De utforsker og eksperimenterer vokalt og instrumentalt. Selv omtaler de musikken sin som ”skranglepop med litt omparock”. Tekster og musikk blir laget av Alexander og Wojtek. Utformingen gjøres i fellesskap. Bandet trives også med akustiske opptredener.

Hovedartisten er Jarle Bernhoft. Han er vokst opp i Nittedal, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i hovedstaden. Det skjøre forholdet til tigerstaden avspeiles i hans cd fra 2008 ”Ceramic City Chronicles”. Den har fått fine omtaler i bransjemediene og har kommet ut på Universal Records. Han skriver sine egne låter, og kan til tider plasseres i genren funky-soul. Stemmen har stort omfang og er meget smidig. Han er multimusiker og har vært mye brukt som studiomusiker og som støttemusiker på andre artisters plater og konserter. Tidligere var han låtskriver og vokalist i gruppen ”SPAN” som ble oppløst i 2005.

Jarle har tilknytning til Risør gjennom sin mor Kari Norman Bernhoft. Hun var mangeårig musikklærer og kordirigent i Nittedal og Oslo, før hun i fjor kom tilbake til Risør som kulturskolerektor. Jarle er også velsignet med musikalske gener fra sin far Terje Bernhoft som er operasanger og en kløpper på diverse instrumenter. Jarle blir beskrevet som en dynamisk, dyktig og tilstedeværende liveartist. Kom, se og hør!

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE