Tilbake til Omaha Beach 65 år etter invasjonen

6. juni er det 65 år siden invasjonen fant sted i Normandie. Markeringen er en påminnelse om at det stadig blir færre igjen av de som opplevde de dramatiske hendelsene. En av de som fremdeles forteller sin historie er Gunnar Knudsen fra Stavern.

Gunnar Knudsen som ungI dag er Gunnar Knudsen en av Norges høyest dekorerte krigsseilere, og han kan med god samvittighet lene seg tilbake i godstolen, og si ”Vel blåst!” Han har gjort jobben sin for kongen og fedrelandet. Allikevel har han ikke tenkt å legge inn årene. Han forteller hvorfor:
- Jeg tror at jeg overlevde alle redslene under krigen for at jeg senere skulle fortelle om dem, ikke minst til den oppvoksende generasjon. Til nå har jeg fortalt min historie på over 100 tematurer for norske skoleungdommer, som har reist med Aktive Fredsreiser.

I fjor medvirket Gunnar Knudsen i filmen ”Krigsseilerne med æren i behold”, og i mai presenteres biografien: ”Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser”.
I mange år holdt Gunnar sin historie for seg selv. Han orket ikke å fortelle om sine opplevelser, og alt det grusomme han hadde sett under krigen. Litt etter litt begynte han likevel å åpne seg. Først til sin nærmeste familie, senere ble hans historie kjent blant tusener av skoleelever fra hele Norge.

Jeg har alltid vært veldig opptatt av formidling, både gjennom foredrag og radioprogrammer, og når vi er ute på disse bussturene så er vi sammen åtte dager i strekk. Da har jeg en unik mulighet til å bli kjent med reisedeltakerne. Jeg kan fortelle dem om mine opplevelser og de får rikelig med tid til å stille spørsmål.

Det er en rystende og gripende historie som rulles opp for oss. Gunnar trenger ikke å bruke kraftuttrykk for å bli hørt. Hans historie er sterk i seg selv og forteller om lidelse og savn, om torpedering og bombeangrep, og om hvordan det var å sette foten i land på Omaha Beach i morgentimene den 6. juni 1944. Krigsseileren legger ikke skjul på de påfølgende nerveproblemene, og den opprivende historien om hvordan det var å komme hjem etter å ha seilt på flytende bomber siden 1939.

I en alder av snart 89 år vil han i juni måned klyve om bord i nok en buss, og sette kursen tilbake til Normandie. Også denne gangen er det på tur med Aktive Fredsreiser i Risør.
Gunnar forteller at turen er åpen for alle som er interessert i å få vite mer om hva som skjedde på invasjonsstrendene.

Den nye boken, som er ført i pennen av Oddvar Schjølberg, og utgitt på Aktive Fredsforlag, er en revisjon av boken som kom i 2005. Denne boken inneholder nye historier, for når Gunnar begynte å fortelle var det som om flere dører ble åpnet til hans liv og hans opplevelser.

Gunnar tiltar seg ingen helterolle, allikevel fremstår han ofte som en helt for alle. Hans historie har en verdifull dimensjon fordi hovedpersonen har reflektert grundig rundt hendelsene og utviklet verdifull livsvisdom. Erfaringene har gitt ham innsikt til å møte prøvelsene som livet senere har bydd på. Det er riktig som en av prestene på Marinens befalskole sier det: Hans fortelling er mer verdt enn mange etikktimer.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE