Appell om Nobel Fredsprisvinnerne 2011

Av Bjørn Egil Olsen

Som representant for Risør u-skole synes jeg både det er viktig og riktig at vår skole får ta del i denne minnesteinsnedleggelsen i Risør Fredspark.

Bjørn Egil Olsen fra Risør Ungdomsskole holder appell i Fredsparken

Vår skole var med fra første stund da Hvite Busser til Auschwitz ble grunnlagt og sener deltakere i Aktive fredsreiser. Vi har i alle år sendt elever på tur til Polen /Auschwiz, og vært en drivkraft i fredsarbeidet som drives av Aktive Fredsreiser. For dette er Risør U-skole i år nominert til Benjaminprisen.

Samtidig har vi i 20 år vært med Sutukobas venner og hatt vårt eget elevstøtteprosjekt i Gambia.

Det er grunn til å gratulere tre flotte og modige kvinner med en vel fortjent fredspris.   Tawakul Karman, en forkjemper for kvinners selvfølgelige rettigheter i det svært konservative Yemen og   Ellen Johnson-Sirleaf og Leymah Gbowee henholdsvis president og kvinnerettesforkjemper i Liberia. Begge med klart definert mål om å skape demokrati i et av verdens mest korrupte land.

Likevel må vi tillegg huske på at bak enhver prisvinner står det medhjelpere og støttespillere som er helt nødvendig for at noen skal bli prisvinnere.

Vi bør også minnes og send  dem en tanke når disse tre kvinnenavnene risses inn i historien og sementeres fast i Risør Fredspark.

Berthold Brecht har sagt det i sitt dikt; En lesendes arbeiders spørsmål

”Den unge Alexander erobret India.
Han alene?
Cæsar slo gallerne.
Hadde han ikke i det minste en kokk med seg?
Hvert tiende år et stort navn.
Hvem betalt for gildet?
Så mange fortellinger.
Så mange spørsmål.

Så derfor er det viktig å huske når disse tre flotte representantene får sin vel fortjente priser. De er representanter for mange som har forberedt deres mulighet for denne utmerkelse.

Det er en glede for meg å gratulere fredsparken med tre nye verdige  navn blant alle de andre prisvinnere.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE