Nyhetsarkiv 2011

 

Setesdal regionråd tildeler kr 250.000,- til
Landeskogen Peace Center

Styret i Setesdal regionråd gratulerer Helga Arntzen med tildelinga av Tysklands fortenesteorden (Verdienstkreuz am Bande).
Det er ei velfortent ære til eit ekstraordinært menneske med eit brennande engasjement.
Vi gler oss med henne og applauderer alt ho får til i Aktive Fredsreiser og på Landeskogen Peace Center.
Styret har i dag godkjent kr 250.000,- til utvikling av Landeskogen Peace Center og som “førjolshelsing” til Helga!
På vegne av kommunane; Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle og Setesdal regionråd
Hovden, 14.des 2011

Leiv Rygg               
Ordførar og styreleiar


Helga får prisen Tysk  Fortjenstorden

I takketalen ved utdelingen av Tysk fortjenstorden sier Helga Arntzen blant annet:
"Gjennom denne utmerkelsen håper jeg, at jeg igjen kan få kraft til å få tyske ungdommer til Norge og arrangere reiser for tyske og norske ungdommer sammen. Dette har lenge vært min drøm.....
.. Den største opplevelsen jeg har hatt var Berlin-murens fall. I dag er det fantastisk å oppleve hvordan mennesker over hele verden kjemper for frihet. Vi må alle sammen støtte deres kamp for menneskerettigheter og menneskenes verdighet."


Helga Arntzen og ambassadør Detlev Rünger. (© Deutsche Botschaft Oslo)
Foto: Deutsche Botschaft Oslo

Administrerende direktør i Aktive Fredsreiser Helga Arntzen er tildelt Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden for sin innsats for de tysk-norske forbindelsene. Ordenen ble overrakt av ambassadør Detlev Rünger i Oslo den 14. desember.


Nedleggelse av stein for Nobel fredsprisvinnerne

På Menneskerettighetdagen 10. desember ble Nobels Fredspris delt ut til Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman. Årets fredspris sender et viktig signal om at kvinner har en viktig rolle i arbeidet for fred og menneskerettigheter. Aktive Fredsreiser markerte dagen med appell, nedleggelse av stein og utdelingen av fredsprisen på storskjerm.


Ellen Hohnson Sirleaf, Leymah Gboewee og Tawakkul Karman

FNs internasjonale menneskerettighetsdag markeres over hele verden  10. desember. Samme dato deles Nobels Fredspris ut til tre kvinner som alle på sitt vis har bidratt til fred, demokratisering og forsoning. Lørdag klokken 12.30 markeres dagen med nedleggelse av stein i Fredsparken i Risør.  Elever fra Risør Ungdomsskole holder appell.


Skolebarn

Året 2011 har Risør u-skole vært engasjert i Sutokoba/Gambia i 20 år. I løpet av disse 20 årene har skolen overslagsvis gitt 300 elever mulighet til å få seg en utdannelse. 7. desember klokken 19.00 holder nåværende og tidligere elever førjulskonsert i Risør kirke.

Til sammen er det  samlet inn rundt 750 000 kroner. Pengene har blitt formidlet gjennom vennskapsforeningen Sutukobas Venner, og har i sin helhet gått til skolebarn og studenter først i Sutukoba senere i et mer utvidet omfang i Wulidistriktet innerst i Gambia.
Elevkonsert
05.12.2011


Foredrag om ansvar og skyld

Henrik Syse

Mellom klokken 18 og 20 tirsdag 1. november kan du høre fredsforsker og filosof Henrik Syse snakke om ansvar og skyld i Åpent Henologisk forum. Han tar utgangspunkt i Sigrid Undsets syn på Tysklands kollektive skyld for den andre verdenskrig og Karl Jaspers imøtegåelse av Undset. Deretter skal Helga Arntzen fortelle om sitt arbeid med norsk skoleungdom og sitt syn på vår tids formidling av hendelsene under Den andre verdenskrig. Foredragene holdes i Ragnar Frisch' auditorium (tidligere Ullevål kino) i Oslo.
31.10.2011

 


Trommer for Fred

24. oktober markeres FN-dagen over hele landet, spesielt på skoler. En enkel og meningsfull aktivitet denne dagen er Trommer for fred.  Meningen bak denne bevegelsen er at dialog må erstatte krig over hele verden. Alle kan delta fra trommeslagere med avanserte trommesett til de som vil spille med det de har for hånden.


Gutt fra Laos - Rydd for livet - TV-aksjonen

Søndag 23. oktober arrangerer NRK verdens største innsamlingsaksjon. I år går de innsamlede midlene fra TV-aksjonen til Norsk Folkehjelps arbeid med fjerning av miner og klasebomber. Aktive Fredsreiser støtter aksjonen og oppfordrer alle om å ta godt i mot bøssebærerne.

Rydd for livet!
13.10.2011


Nobel Fredspris 2011

Nobel fredspris 2011

Aktive Fredsreiser gratulerer Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakku Karman med Nobels Fredspris. Vi håper og tror at årets fredspris vil være en viktig motivasjon for kvinner over hele verden som kjemper for de samme verdiene.
Nobels Fredspris 2011
11.10.2011


Frontsøstrene

”Sju kammers” er en ny, engasjerende dokumentarfilm Karoline Grindaker og Hilde Kjøs står bak. Lørdag 8. oktober kl. 22.10 skal den vises på NRK1, i programmet Fakta på lørdag: ”Frontsøstrene”.


Trommere i Bagamoyo, Tanzania deltok på "Drumming for Peace", et initiativ fra Landeskogen og Risør

Med utgangspunkt i Landeskogen Peace Center i Bygland og Fredshuset i Risør satte Aktive Fredsreiser søndag kveld i gang fredstrommer - "Drumming for Peace" - som ga gjenlyd i flere land i verden.

 


Trommer for Fred

Trommer for Fred

På Mahatma Ghandis fødseldag 2. oktober inviterer Landeskogen Peace Center mennesker over hele verden til å delta på kampanjen "Trommer for fred"- Drumming for Peace. Med dette ønsker fredssenteret å markere den globale fredstanken på en enkel, men effektiv måte. Alle kan delta fra trommere med avanserte trommesett til de som vil spille med det de har for hånden.

Trommer for Fred
22.09.2011


Fredshuset i Gambia er snart ferdig

Fredshuset og Universitetsbygget snart ferdig i Gambia

Siden 2006 har Aktive Fredsreiser samarbeidet med Universitetet i Gambia om å bygge et Fredshus/IT-bygg. Det har vært en lang og krevende prosess, men nå er bygningen snart ferdig - både innvendig og utvendig. Vi håper at en offisiell åpning av fredshuset vil være et av mange spennende aktiviteter på turen vi arrangerer 18. november til 2. desember.
Fredshuset i Gambia er snart ferdig
05.09.2011


Reiseledere og ungdommer i t-shirt Riv murer

Lørdag 13. august var det 50 år siden byggingen av Berlinmuren startet.  Flere av våre reiseledere deltok på reiseledersamling i Berlin den helgen, og var tilstede under den offisielle markeringen i Bernauser Strasse.  Sæbø ungdomsskole, som var på skoletur med Aktive Fredsreiser, deltok også på markeringen.

Solidaritetskonsert på Fredshuset 2009

Torsdag 11. august klokken 18.00 spiller Das Albert-Magnus-Gymnasiums Kammerorkester på Landeskogen Peace Center i Grendi. Den samme konserten spilles på Fredshuset i Risør fredag 12. august klokken 19.00. Konserten er gratis, men det blir anledning til å gi en gave til de sultrammede i Somalia.


Roser

Aktive Fredsreiser og Risør kommune inviterte sammen til minnemarkering i Fredsparken etter tragediene på Utøya og i Oslo sentrum. Fredsparken var full av folk som hørte appeller og sang, la ned blomster og tente lys til minne om de omkomne i terrorhandlingene.


Aktive Fredsreiser kondolerer

Roser i mur

Aktive Fredsreiser er sjokkert over ugjerningene i Oslo og på Utøya. Våre tanker går til alle som har mistet sine nærmeste.
Aktive Fredsreiser kondolerer
23.07.2011


Sommerjobb i Fredsparken

Sommerjobb i Fredsparken

De tre blide jentene har sommerjobb i Fredsparken i sommer. Der har de ansvar for Aktive Fredsreisers salgsbod. Her kan du kjøpe t-skjorter med ”riv murer” oversatt til en rekke språk. T-skjortene er laget i forbindelse med 50-årsmarkeringen av Berlinmurens bygging 13. august.  Ved å besøke boden vår får du også muligheten til å støtte utdanningen til et fadderbarn i Gambia gjennom organisasjonen Sutukobas Venner.


Konferanse om tidligere fangeleir i Nord-Norge

Narviksenteret arrangerte et to dagers arrangement til minne om jugoslaviske fanger som satt i leirene Beisfjord og Øvre Jernvann i Narvik kommune under andre verdenskrig. Senad Telarevic, pedagog i Aktive Fredsreiser, var tilstede på arrangementet som fant sted 21.- 22. juni.
Programmet var i tre deler og bestod av internasjonal konferanse, kulturkveld og avduking av et monument ved Øvre Jernvann


Berlinmuren

13. august 2011 er det 50 år siden Berlinmuren ble påbegynt. Muren som ble det fremste symbolet på den kalde krigen og skillet mellom det frie Europa og den kommunistiske østblokken, førte til krenkelse av en lang rekke menneskerettigheter. Selv om Berlinmuren heldigvis ikke lenger skiller folk, fortsetter mennesker å bygge murer flere steder i verden.

Aktive Fredsreiser deltar på markeringen i forbindelse med 50 årsdagen for byggingen av Berlinmuren. 13. august skal vi ha en egen stand der vi blant annet drøfter Berlinmurens konsekvenser for menneskerettighetene.

Riv murer!
06.07.2011


Lidenskapen i livet

Norges største kvinnemagasin Tara har denne måneden viet hele ni sider til å informere om Helga Arntzens innsats og engasjement i Gambia. Artikkelen er del av en serie som kalles “Lidenskapen i livet” der seks norske kvinner forteller sin historie. Felles er at de har fulgt sitt hjerte, og at det har ført dem til ulike steder i verden.

Lidenskapen i livet
27.06.2011

 


Tore Lindholm

- Erklæringen om menneskerettigheter er nødvendig i en mangfoldig verden, dette er prinsipper som kan forstås uavhengig av religion og livssyn, slo Tore Lindholm fast under utdelingen av Fangenes Testamente i Risør 25. juni. Lindholm mottokk prisen for sitt arbeid med menneskerettigheter og religions- og livssynsfrihet.
Tross sol fra skyfri himmel var det mange som valgte å ta turen til Fredshuset fremfor stranden. Det var tiende gang prisen Fangenes Testamente ble delt ut, og flere tidligere prisvinnere møtte opp.

Fangenes Testament
27.06.2011


Hvite Busser og Aktive Fredsreiser samarbeider

Hvite busser og Aktive Fredsreiser samarbeider

Hvite Busser til Auschwitz og Aktive Fredsreiser er hovedaktører innen holdningsskapende skoleturer for ungdom til Tyskland og Polen. De to organisasjonene har blitt enige om å samarbeide nært om grunnleggende målsettinger og utfordringer.

Hvite Busser og Aktive Fredsreiser samarbeider
25.06.2011


Henriette forteller til Helga Arntzen

- Det var en stor opplevelse som jeg vil huske hele livet mitt. Fullt av mennesker i gatene i Berlin og statsledere fra hele verden tilstede. En påminning om at vi må rive murer mellom mennesker, sier Henriette Arndt Hoel (17) fra Risør. Henriette forteller entusiastisk om opplevelsene fra Berlin en regnfull kveld 9. november 2009. Da reiste hun sammen med unge og voksne fra Risør i bussen til Aktive Fredsreiser for å oppleve 20-årsmarkeringen for Berlinmurens fall.


Lansering av verdensuniversitetet for verdighet

Evelin Lindners besøk på Landeskogen

Fredag 24.juni klokken 10:00 lanseres World Dignity University initiativet(WDU) på Universitetsbiblioteket, Blindern. Målet med dette universitetet er å fremme verdighet og likeverdsidealet lokalt og globalt. Forsker Evelin Lindner er hovedinitiativtaker til verdensuniversitetet. I 2009 mottok hun prisen Fangenes Testamente for hennes arbeid som forsker og aktivist for alles menneskeverd – mot ydmykelse og fornedrelse.

Under kan du se et intervju av Evelin Lindner

Evelin Lindners besøk på Landeskogen Peace Center
21.06.2011


Dominosteiner i Berlin

9 dominosteiner fra 20 årsmarkeringen for Berlinmurens fall presenteres 21. juni klokken 18.00 i Fredsparken. De symbolske steinblokkene har vært stilt ut flere steder i Europa, og nå er det Risør som er neste stopp.
Initiativet til å dekorere steiner ble tatt av Aktive Fredsreiser. De symbolske steinene er 2.5 meter høye, og var blant 1000 steiner i dominofallet som symboliserte murens fall under markeringen i Berlin i 2009.


Romfolket besøker Landeskogen Peacesenter

Helga Arntzen og Tudor Lakatos

For første gang i Landeskogens snart 100-årige historie, lød det vaskekte sigøynermusikk i en av konferansesalene lørdag 11. juni.
Det var den rumenske sigøyneren Tudor Lakatos som var på besøk og ga oss en liten smakebit av den spesielle sangen og musikken som særpreget sigøynerfolket. Og han åpnet med en sang som fortale litt om sigøynernes historie. En historie som strekker seg 1000 år tilbake i tid, og som omfatter det meste – fra livsglede til overgrep og forsøk på utryddelse av dette fargerike folket.

Romfolket besøker Landeskogen Peacesenter (åpnes i ny fane)
14.06.2011


Aktive Fredsreiser og E coli

Mange av våre kunder ringer til oss i disse dager og utrykker bekymring i forhold til våre reiser i henhold til E coli-utbruddet i Nord-Tyskland. Aktive Fredsreiser følger utviklingen nøye og er oppdatert på situasjonen.

Tyske matmyndigheter melder at sannsynlig smittekilde i det pågående utbruddet forårsaket av E coli O104 i Tyskland, er spirer.

Aktive Fredsreiser og E coli
14.06.2011


Fangenes Testament til Tore Lindholm

Fangenes Testament 2011 går til  filosof Tore Lindholm for hans utrettelige arbeid med menneskerettigheter og religions- og livssynsfrihet. I år er det tidende gang Aktive Fredsreiser deler ut prisen i faglig samarbeid med Instituttet for Fredsforskning (PRIO). Utdelingen foregår på Fredshuset i Risør 25. juni klokken 1400. Det blir satt opp gratis buss fra Oslo klokken 09.00

Pressemelding - Fangenes Testament 2011
Aktive Fredsdager 2011
11.05.2011


8. mai

Vi har hatt besøk av voksenopplæringen i Risør på Fredshuset. De fikk fortalt litt om frigjøringsdagen 8. mai.
Flere steder rundt om i Europa blir det minnemarkeringer i forbindelse med frigjøringsdagen 8. mai 1945 og slutten på naziregimet. I Norge ble dette også slutten på en fem år lang okkupasjon. Denne dagen er også av FN erklært som Minnedag for dem som mistet livet under 2. verdenskrig.

8. mai med flagget til topps (Tollef Larsson)
Frigjøringsdagen 8. mai (FN's hjemmeside - åpnes i ny fane)
05.05.08


Tsjernobyl

26. april 1986 eksploderer en av reaktorene på atomkraftverket utenfor Tsjernobyl, en til da nokså ukjent by ti mil nord for Kiev i Ukraina. Utfallet skulle vise seg å bli den hittil mest alvorlige atomkraftverksulykken i historien. På turen som Aktive Fredsreiser arrangerer til Tsjernobyl og Kiev kan du finne ut hvordan området ser ut i dag.


Vi må lære ungdommen sivilt mot

Flaggborg

Det ble en verdig 66 årsmarkering av KZ-Buchenwalds frigjøring. Talene oppfordret oss til å lære framtidige generasjoner til å ta vare på demokratiet.
Vi må lære ungdommen sivilt mot
18.04.2011


Frigjøringsmarkering av KZ-Buchenwald 2011

Minnesmarkering Buchenwald 2011

Den Norske Buchenwaldforening er representert på markeringen ved tidsvitne Elling Kvamme og Helga Arntzen fra Aktive Fredsreiser. Den 11. april var det 66 år siden amerikanerene frigjorde leiren. Blant de amerikanske frigjørende var det en tidligere Buchenwald-fange.
16.04.2011


Landmine rammede i Kambodsja

4. april markeres den internasjonale dagen for bevissthet rundt miner og minerydding. Hver eneste dag skades og drepes mennesker fordi de tråkker på landminer. Minene, som under en krig graves ned i jorda, og som derfor ikke kan sees, er grusomme våpen som fortsetter å drepe og lemleste lenge etter at konflikten er over.


Earth Hour

26. mars klokken 20.30 slukkes lys over hele verden i en time i forbindelse med markeringen av Earth Hour. Earth Hour er noe mer enn en time i mørket. Det er verdens største kollektive meningsytring.

Earth Hour 2011

22.03.2011


Rasediskriminering
Bilde: FN rasediskriminering

Dagen skal rette fokus mot kampen for å avskaffe alle former for rasediskriminering. Datoen er valgt fordi 21. mars 1960 ble 69 mennesker drept i Sharpville, Sør-Afrika. Befolkningen protesterte med fredelige midler mot apartheid da de ble angrepet.


Reiselivsmesse i Berlin

ITB-messe i Berlin 2011

Mellom 9. og 13. mars deltar Aktive Fredsreiser på verdens største reiselivsmesse ITB (Internationale Tourismus Börse) i Berlin. Vi har opprettet et kontor i Berlin som blant annet arbeider med å arrangere turer for tyske skoleelever til Norge.  Skolene får også tilbud om turer fra Berlin til Krakow og Praha.


Fellesskap og solidaritet

No Bells

Tirsdag 8. mars var det fullt hus på Fredshuset da rundt 60 kvinner og menn møtte opp for å markere kvinnedagen. Inntrykket var at markeringen handlet mer om felleskap og solidaritet mellom kvinner enn at det var en kampdag.

Fellesskap og solidaritet
10.03.2011


Kvinnedagen 2010

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen 8. mars inviterer Amnesty Gruppe 126, Røde Kors kvinnekafe, Sutukobas venner og Fredshusets venner til åpent arrangement på Fredshuset i Risør.


Ingen mennesker er ulovlige

I Norge lever det i dag flere tusen papirløse flyktninger. Dette er en sårbar gruppe som mangler grunnleggende menneskerettigheter og trygghet.  Ulike organisasjoner lanserte 31. august 2010 en bred kampanje for å sette fokus på disse menneskenes livssituasjon. Aktive Fredsreiser har tilsluttet seg denne kampanjen.

Ingen mennesker er ulovlige
23.02.2011


Logo Studentenes fredspris

18. februar deles Studentenes Fredspris ut på den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFiT). Prisen går til Duško Kostić fra Kroatia for sitt imponerende grasrotarbeid for romfolkets rettigheter og deltakelse. Kostic er selv av romfolket, og er første europeiske student som mottar prisen.


Skoletur med Aktive Fredsreiser

Senad Telarevic har nettopp fullført sin Master i flerkulturell og internasjonal utdanning på Høyskolen i Oslo. Tema for oppgaven hans var å undersøke hvordan opplevelsesbasert læring foregår med utgangspunkt i klasseturer til tidligere døds- og konsentrasjonsleire. Et hovedfokus var å finne ut om og hvordan elever med ulik bakgrunn trekker paralleller mellom erindringer på turen og deres egne, personlige erfaringer.


Holocaustdagen markert på Fredshuset

Maria Gabirelsen forteller om sine opplevelser som barn i Auschwitz

- Dette er en dag da man ser tilbake, men det er også en dag da man tenker på fremtiden, sa Fredrik Sommerfelt Grønvold (15) i sin appell under markeringen. Han var en av rundt 80 elever fra Risør ungdomsskole som markerte Holocaustdagen på Fredshuset på torsdag. På markeringen deltok også tidsvitne Maria Gabrielsen og ordfører Knut Henning Thygesen.

Holocaustdagen markert på Fredshuset
28.01.2011


Benjaminprisen 2010

Årets Benjaminpris går til Hagaløkka skole i Asker for langsiktig og systematisk arbeid mot rasisme og diskriminering.


Skoletur med mening

Skoleturene til Tyskland og Polen er viktige for å vaksinere mot alle rasistiske og totalitære ideologier og skape større bevissthet om historien. Det kommer fram i rapporten Det kan skje igjen som 12. januar ble overlevert til kunnskapsminister Kristin Halvorsen. I rapporten oppfordres Kunnskapsdepartementet til å integrere skoleturene sterkere i skolens arbeid


Solidaritets plakat

Solidaritet betyr å bry seg om hverandre, på tvers av landegrenser og kulturer. Dette står sentralt i Aktive Fredsreisers virksomhet og på våre skoleturer. Ungdom medvirker til internasjonal solidaritet på mange plan. Et eksempel er skoler som arrangerer solidaritetsdag der inntekten går til våre prosjekter i Gambia.

Solidaritetsdag
14.01.2011


Markering i Fredsparken av Holocaustdagen 2009

27. januar er datoen for frigivelsen av fangene i dødsleiren i Auschwitz, og er erklært som den Internasjonale minnedagen om ofrene for Holocaust. Aktive Fredsreiser markerer Holocaustdagen kl 12:00 på Fredshuset

Holocaustdagen 2011
07.01.2011


Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE