Dominosteiner fra Berlin til Fredsparken

- Det var en stor opplevelse som jeg vil huske hele livet mitt. Fullt av mennesker i gatene i Berlin og statsledere fra hele verden tilstede. En påminning om at vi må rive murer mellom mennesker, sier Henriette Arndt Hoel (17) fra Risør.

Henriette forteller entusiastisk om opplevelsene fra Berlin en regnfull kveld 9. november 2009. Da reiste hun sammen med unge og voksne fra Risør i bussen til Aktive Fredsreiser for å oppleve 20-årsmarkeringen for Berlinmurens fall. Henriette og andre medelever fra Risør ungdomsskole reiste med en enorm dominobrikke som ungdomsskoleelevene hadde dekorert. Den fant plass blant tusenvis av andre dominobrikker i Berlins hovedgater og plasser. Disse falt som dominobrikker i løpet av kveden til begeistring for hundretusener frammøtte og millioner av fjernsynsseere over hele verden.

Dominosteiner i Fredsparken

Ni dominobrikker fra den store begivenheten i Berlin i 2009 er nå stilt ut i Fredsparken i Risør og utstillingen ble åpnet tirsdag kveld. Etter hvert vil Risørs ungdomsskoles brikke flyttes opp på skolen. Både som et minne om Berlinmurens fall, men også en klar påminning om at murer mellom mennesker ikke må bygges og at de murene som finnes må rives.

- Denne dominobrikken skal vi ta godt vare på på skolen vår, og det viktige symbolske innholdet skal vi bruke i undervisningen, sier lærer Bjørn Egil Olsen som holdt åpningstalen under åpningen av utstillingen i Fredsparken. Han minnet om at frihetstrang ofte sprer seg mellom land som dominobrikker. Han la også vekt på hvor viktig det er at vi ikke bygger murer mellom mennesker.

- Berlinmuren markerer viktige tidsskiller i vår etterkrigshistorie. Murens fall ble markert med glede i Berlin og over hele Europa. Den 13. august i år må vi også minne hverandre på at det er 50 år siden Berlinmuren ble bygget. Aktive Fredsreiser vil igjen samle folk fra Risør og hele landet til markeringen i Berlin. Det blir igjen viktig å trekke ungdom med på slike historiske minnemarkeringer, sier direktør Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser.

Henriette forteller til Helga Arntzen
Henriette Hoel Arndt forteller om sine opplevelser i Berlin til Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE