Fredsuke med flere høydepunkter

Fra 9. og 16. juni danner Fredsuka rammen for utdelingene av prisene Fangenes Testamente til Dr. Gene Sharp, og Blanche Majors Forsoningspris til H.K.H. Kronprins Haakon. Avslutningen av uken vil høres over hele byen når 200 afrikanske trommer fyller Fredsparken under markeringen av 30 års jubileet til Sutukobas Venner.

Fredsuka starter med utdelingen av prisen Fangenes Testamente lørdag 9. juni. Den verdensberømte statstviteren Dr. Gene Sharp har gjennom sine bøker inspirert til ikkevoldelig oppstand og forandring verden over – senest under den arabiske våren. Han kommer til Risør for å motta prisen og holde tale. Filosof Henrik Syse er konferansier for arrangementet, og leder for PRIO (Institutt for fredsforskning), Kristian Berg Harpvigen, holder hovedtalen.

Søndag 10. juni er det Fredsgudstjeneste i Risør Kirke med kirkekaffe etterpå. Risør Motettkor deltar med sanger om fred og et spesielt "Fredslitanie".

Onsdag 13. juni kommer H.K.H Kronprins Haakon til Fredshuset for å motta Blanche Majors Forsoningspris. Kronprinsen får prisen først og fremst for sitt vellykkede prosjekt om å møte norsk ungdom med temaet Verdighet. Konferansier er Vidar Fjellstad. Filosof Tore Frost holder hovedtalen om temaet «Respekt for menneskets verdighet – en hovedfaktor i alle forsoningsprosesser». Prisen er inspirert av Aktive Fredsreisers beskytter Blanche Major som 19 år gammel mistet sin mor, far og 31 andre slektninger i Auschwitz. Bare Blanche og en søster overlevde.
- Vi kan ikke gjøre noe med fortiden, men jeg er sikker på at vi kan gjøre noe med fremtiden. Vi må tilgi for å komme videre, er Blanche sitt budskap. I dag bor hun i Oslo, og kommer til Risør for å overvære overrekkelsen av prisen. 

30 år med solidaritet og utvikling

I år er det 30 år siden Sutukobas Venner ble etablert som en vennskapsforening mellom Risør og Sutukoba. Dette jubileumet skal feires med en stor markering lørdag 16. juni i Fredsparken i Risør. Arrangementet vil høres over hele byen når 200 trommer fyller parken med afrikanske rytmer. På programmet står også spennende taler, foredrag, sang og afrikanske eventyr. Før markeringen holder Safia Abdi Haase og Luis Garcia gratis trommekurs i Fredsparken. Etter kurset kan man kjøpe trommene. Konferansier er Bjørn Egil Olsen.

Under 30 års jubileumet skal Risør Rotary ha et eget telt hvor det fokuserer på sitt "shelterbox-prosjekt". Shelter Box er en internasjonal katastrofehjelpsorganisasjon som spesialiserer seg på å gi mennesker som har mistet hjemmet sitt på grunn av konflikter eller katastrofer, midlertidig tak over hodet og nødvendig utstyr for å kunne fortsette, og gjenoppbygge sine daglige liv.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE