Nyhetsarkiv 2012

 

Feiring i Fredsparken

Fredsparken på Menneskerettighetsdagen 2012

Årets Fredsprisvinner har fått sin minnestein i Fredsparken. Parkens grunnlegger, Helga Arntzen, la ned steinen med inskripsjonen: «Den Europeiske Union (EU) 2012» i forbindelse med markeringen av Menneskerettighetsdagen, mandag 10. desember. Risørs ordfører Per K. Lunden holdt appell og studenter ved voksenopplæringen leste dikt.

Feiring i Fredsparken
11.12.2012


Menneskerettighetsdagen

Elever fakler Menneskerettighetsdagen

På samme dag som den Internasjonale Menneskerettighetsdagen 10. desember blir Nobels Fredspris delt ut til Den europeiske union. Vi markerer dette mandag klokken 12.30 i Fredsparken. Ordfører Per Lunden holder appell og elever fra voksenopplæringen bidrar med dikt og sang.
I Fredsparken ligger det en stein for hver av dem som har mottatt Nobels Fredspris. Det har blitt en tradisjon at samme dag som prisen overrekkes i Oslo, legges en ny stein i Fredsparken. I år står det Den europeiske union på denne steinen.  Etter markeringen i parken viser vi utdelingen av fredsprisen på storskjerm.

Menneskerettighetsdagen
07.12.2012


Bananer i lange baner

Bananer i lange baner

I en parsell på risfeltet Aktive Fredsreiser utvikler sammen med den gambiske regjeringen, dyrkes det nå bananer. Ris gir omtrent tre ganger så mye energi som banan, men i det hungersnødrammede området i Afrika er bananer et viktig kosttilskudd det tar relativt kort tid å produsere. Tiden det tar fra bananplantene blomstrer til modne bananer kan høstes er cirka tre måneder. Risproduksjon tar dobbelt så lang tid.

Bananer i lange baner
19.11.2012


Helga 70 år

Helga

Allehelgensdag torsdag 1. november er Helga Arntzen 70 år.

Helga er fremdeles i full aktivitet som direktør i Aktive Fredsreiser og daglig
leder for Landeskogen Peace Center.
I november skal hun innvie et fredshus i Gambia hvor hun i en årrekke har vært pådriver for en rekke utviklingsprosjekter.

Tidligere i år fikk hun Ladejarlprisen, Reitangruppens verdipris, på 2 millioner. Det ga henne mulighet tilå starte bygging av et fredshus i Nepal og etablering av Peace Foundation i Tyskland.

Helga feirer dagen med gode venner, kolleger og venner i Krakow.
31.10.2012


FN-dagen 2012

Foto: FN-dagen 24. oktober 2012 er FN's 67 års dag

24. oktober er den internasjonale FN-dagen. Den blir markert over hele verden. I Norge blir De forente nasjoners bursdag feiret på de fleste skoler. I år samlet FN-sambandet 720 barn til feiring av barnebursdag på Nationaltheatret. Kronprins Haakon var til stede og sang med i bursdagssangen for FN. Barna fikk se utdrag av Nationaltheatrets forestilling Folk og røvere i Kardemomme by.

FN-dagen 2012
24.10.2012


TV-aksjonen 2012: Stå opp mot urett!

Logo Amnesty

I 50 år har Amnesty dokumentert overgrep og grusomheter, stanset tortur og forfølgelser, og gitt beskyttelse til modige mennesker som gjør opprør. Søndag 21. oktober kan du være med å stå opp mot urett gjennom å støtte TV-aksjonen. Aktive Fredsreiser støtter aksjonen med 10 000 kroner, og vi oppfordrer alle til å ta godt imot bøssebærerne på søndag.

Amnesty International (ny fane)
19.10.2012


Global Dignity Day

Global Dignity Day

Global Dignity Day 17. oktober, gir 30000 ungdommer fra hele landet en talerstol hvor de kan fortelle om verdighet, og snakke om hva begrepet betyr. Flere av Aktive Fredsreisers reiseledere deltok som veiledere.

Global Dignity Day
18.10.2012


Underskriftskampanje for krigsseilerne

Handelsflåtens innsats under annen verdenskrig regnes som det viktigste norske bidraget til de alliertes seier. Denne innsatsen har vært lite anerkjent, og regjeringen har enda ikke kommet med en offisiell beklagelse til krigsseilerne. Snart kan det være for sent. Skriv under på denne kampanjen, så kan du være med på å legge press på regjeringen.

Underskriftskampanjen (ny fane)
16.10.2012


Fredsprisen til EU

Nobels Fredspris til EU

Den Europeiske unionen og dens forløpere har gjennom seks tiår bidratt til å fremme fred, forsoning, demokrati og menneskerettigheter i Europa.

For at land som Portugal, Hellas og Spania skulle kunne bli medlemmer av unionen på 80 tallet var det en forutsetning at de innførte demokrati. I det siste tiåret har EU påvirket Tyrkia i samme retning. Landets muligheter for medlemskap har styrket demokrati og menneskerettigheter der.

Fredsprisen til EU
12.10.2012


Gene Sharp
Foto: TVF International

12. oktober klokken 11 får vi endelig svaret på hvem som får Nobels Fredspris 2012. Den Norske Nobelkomite har mottatt forslag på 231 forskjellige kandidater. Tidligere i år delte vi ut Fangenes Testamente til ikkevolds-eksperten Gene Sharp, nå er han en av dem som topper listen over favorittene til å vinne fredsprisen.


Ni snublesteiner avduket i Larvik

Snublesteiner avduket i Larvik

Snublesteinene fungerer på tre nivåer: Som en gravskrift over et individ, som en påminnelse til et lokalsamfunn, og som et europeisk nettverk som lar oss huske krigens betydning for dagens Europa. 5. september 2012 ble

Ni steiner avduket i Larvik
27.09.2012


Snublesteiner

Snublestein i Berlin

Mange krigsminnesmerker er laget rundt i Europa etter annen verdenskrig. Pompøse skulpturer, og store byggverk i stein, betong og metall er reist. Ikke minst i de tidligere "Østblokklandene". De fleste monumentene har sin egen bakgrunnshistorie, og de er formet ut fra de ulike kunstneres ståsted i forhold til krigen.

Snublesteiner
26.09.2012


Internasjonal Fredsdag

Fredelig samhandling og konfliktløsning er i fokus på den internasjonale fredsdagen 21. september. Ved hjelp av egen innsats kan alle være med å skape fred og bygge ned fordommer.
Internasjonal Fredsdag
21.09.2012


Dugnad for verdighet

Global Dignity Day går av stabelen onsdag 17. oktober på 150 skoler over hele Norge. Aktive Fredsreiser støtter arrangementet, og oppfordrer andre til å være med på å få ungdom til å tenke over det meningsfulle i hverdagen.


Helga Arntzen fikk Reitangruppens verdipris på to millioner

Helga Arntzen fikk Reitangruppens verdipris på to millioner

Med hornmusikk, "vikinger", mange kjente fjes til stede, og en egen tilegnet hymne, ble Helga Arntzen (69) hyllet som verdens første Årets Ladejarl. Hun fikk en statuett av Odd Reitan og to millioner skattefrie kroner. Arntzen er kjent for blant annet for å ha hatt med 150.000 ungdommer til Auswitch, og som leder av Aktive Fredsreiser.

PRESSEMELDING -
Helga Arntzen fikk Reitangruppens verdipris på to millioner

Helga Arntzens takketale
11.09.2012

Kan bli "Årets Ladejarl"

Helga Arntzen

Helga Arntzen er en av kandidatene til å vinne «Årets Ladejarl» som Reitangruppen deler ut 11.september. Prisen gis til en person som i særlig grad har utmerket seg og bidratt til samfunnsbygging gjennom verdibasert arbeid som alternativ til regelstyring.

Totalt 400 personer ble foreslått og juryen sitter nå igjen med 20 kandidater som kjemper om tittelen «Årets Ladejarl» og to millioner kroner.

Blant kandidatene er Ada Sofie Austegard, Johann Olav Koss og Nils Arne Eggen. - Prisen er en æresbevisning og en belønning for å ha fulgt sine drømmer og oppnådd resultater, sier Solfrid Flateby i Reitangruppen.

Verdiprisen Årets Ladejarl (ny fane)
10.09.2012


Ris til fordeling i Wuli-distrikt, Gambia

Gambia er et av landene som er berørt av matkrisen i Sahel-regionen. Aktive Fredsreiser har sendt to lastebillass med rissekker til de hardest rammede i Wuli-området. Til sammen 230 50-kilossekker med ris er delt ut til flere familier og til en førskole.
Ris til sultrammede i Gambia
27.08.2012


Krigsseilere

Lørdag hedrer vi 30 tidlige krigsseilere i Fredsparken i Risør. Sjømann Jarle Andhøy er opptatt av at krigsseilerne får den hyllesten de fortjener. Sammen med sine venner fra Tangerudbakken skal han bidra med musikalske innslag under markeringen. De fremmøtte krigsseilerne mottar boken om Konvoibyen som lanseres samme dag.


Verdig minnemarkering

Minnemarkering 22. juli 2012 på Fredshuset

120 mennesker deltok på ettårsmarkeringen av 22. juli i bakgården på Fredshuset. Mange valgte også å legge ned blomster ved fontenen i Fredsparken.
- Dette er en markering for å minnes ofrene og vise solidaritet med de nærmeste, sa varaordfører Knut Henning Thygesen i sin appell. Bjørn Preben Anfinsen holdt ungdomsappell og fortalte om hvordan han hadde opplevd terror-dagen i fjor. Det ble også sunget sanger og lest dikt som har hatt en spesiell betydning det siste året, blant annet "Til ungdommen" av Nordahl Grieg.

Verdig minnemarkering
30.07.2012


Roser

Ett år er gått siden terroren rammet Norge. 22. juli minnes vi ofrene for angrepene på Utøya og i Oslo. Vi minner også om betydningen av felleskap, demokrati og respekten for menneskeverdet. Søndag arrangerer Aktive Fredsreiser og Risør kommune en minnemarkering i bakgården på Fredshuset med sang, diktlesing og appell ved varaordfører Knut Henning Thygesen og en representant fra ungdommen.


Tro mot sin visjon

Årets Trebåtfestival i Risør vil gi plass for å hedre krigsseilerne, og Aktive Fredsreiser vil ha stand og utstilling på Dampskipsbrygga. Denne utstillingen vil vise noe av det krigsseilerne opplevde, og inneholde dokumentasjon over hvordan Konvoibyen ble en realitet.

Med æren i behold
16.07.2012


Ett av bildene som er utstilt på Landeskogen

Den norske billedkunstneren Lisbeth Vilkan Glad har samarbeidet med kunstnere fra Jamaica, Egypt og Spania. Resultatet av dette samarbeidet er vandreutstillingen IAU – ”International Art for Understanding”  som åpnes 21. juli klokken 14.00 på Landeskogen Peace Center i Setesdal. Hensikten med utstillingen er å øke forståelsen mellom personer av alle folkeslag. Bildene vil være utstilt på fredssenteret frem til midten av september, og det vil være omvisning etter avtale. Kafeen på Landeskogen vil være åpen hver lørdag og søndag i denne perioden.


30 år med solidaritet og utvikling

Trommer i Fredsparken

Lørdag 16. juni ble Fredsuka avsluttet med Sutukobas Venners 30 års jubileum. Sutukobas Venner ble etablert som vennskapsforening mellom Risør og Sutukoba i 1982. Det langvarige engasjementet ble feiret  med en stor markering i Fredsparken i Risør. Arrangementet ble hørt over hele byen når 200 trommer fylte parken med afrikanske rytmer.

Sutukobas Venner har vært en nær samarbeidspartner for Aktive Fredsreiser i flere år, vi gratulerer med jubileet!

30 års markering i Fredsparken (ny fane)
19.06.2012


Pris for verdighet

H.K.H. Kronprins Haakon, Helga Arntzen og Blanche Major

- Jeg tror forsoning er en nøkkel – ikke bare i fredsarbeid – men i alle menneskelige relasjoner. Ikke minst i forholdet til oss selv, sa H.K.H. Kronprins Haakon da han mottok Blanche Majors Forsoningspris på Fredshuset i Risør 13. juni. Blanche Major var selv tilstede under utdelingen, og hennes budskap om forsoning og tilgivelse imponerte Kronprinsen.

Pris for verdighet
14.06.2012


Gene Sharp og Helga Arntzen

Nobelnominerte Dr. Gene Sharp var lørdag 9. juni i Risør for å motta prisen Fangenes Testamente. Statsviterens hovedbudskap under utdelingen var at ikkevold er den mest effektive metoden for å skape demokratisk endring. Dr. Sharp er en av verdens fremste forskere på ikkevoldelige metoder. Han har inspirert mennesker over hele verden.

Heder for ikkevold
11.06.2012


Helga Arntzen mottar hederspris av ordfører Per Lunden

Lørdag ble administrerende direktør i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, tildelt Risør kommunes ærespris. Hun fikk prisen for sitt arbeid for fred og forsoning, og for å ha satt Risør på det internasjonale kartet som en fredsby.

Kommunens begrunnelse:
- Ærespris til Helga
11.06.2012


Fredsuke med flere høydepunkter

Den arabiske våren, forsoning og et 30 år langt vennskap står i fokus under Aktive Fredsreisers Fredsuke. Mellom 9. og 16. juni danner Fredsuken rammen for utdelingene av prisene Fangenes Testamente til Dr. Gene Sharp, og Blanche Majors Forsoningspris til H.K.H. Kronprins Haakon. Avslutningen av uken vil høres over hele byen når 200 afrikanske trommer fyller Fredsparken under markeringen av 30 års jubileet til Sutukobas Venner.

Fredsuke med flere høydepunkter
04.06.2012


Gene Sharp

Verdensberømte Gene Sharp kommer til Risør lørdag 9. juni for å motta prisen "Fangenes Testament". Statsviteren har gjennom sine bøker inspirert til ikke-voldelig oppstand og forandring verden over – senest under Den arabiske vår. Prisen deles ut av Aktive Fredsreiser i samarbeid med PRIO (Institutt for fredsforskning).


Karoline Grindaker og Hilde Kjøs

Aktive Fredsreisers tidligere reiseleder Karoline Grindaker har for filmen Sju kammers - frontsøstrene, mottatt Gullruten for Beste TV-dokumentar. Sammen med Hilde K. Kjøs har hun satt søkelyset på de norske frontsøstrene, som var i tysk tjeneste under krigen, i deres felles film.


Torpedering

Mange tusen sjømenn risikerte livet for den norske handelsflåten under første og andre verdenskrig. I samarbeid med Aktive Fredsreiser vil årets Trebåtfestival fokusere på deres innsats.  Mellom 3. til 5. august blir temaet belyst gjennom foredrag, stands, utstillinger og besøk av fartøy som er tilnyttet perioden.


Det norske flagget

8. mai 1945 feiret nordmenn at nazistenes fem år lange okkupasjon var over. I dag er 8. mai en offentlig flaggdag, og representerer frigjøring og fred. I 2010 besluttet regjeringen at frigjøringsdagen også skal være en merkedag for å hedre alle norske militære veteraner fra andre verdenskrig og frem til dagens internasjonale operasjoner.


Mine talenter - vår fremtid

13.- 16. september 2012 inviterer det Tysk-Norske Ungdomsforum ungdommer i alderen 16-20 år til å bli kjent med hverandre og hverandres kultur.Der kan dere dele meninger og tanker, og finne ut hvilke talenter dere har! Hva gjør du med dine talenter? Hva vil du gjøre en innsats for? Møtestedet er i Leipzig og du finner søknadsskjemaet på nettsiden tnuf.org. Søknadsfristen er 13. mai 2012.
Mine talenter - vår fremtid (ny fane)
30.04.2012


Forsoningspris til Kronprinsen

H.K.H Kronprins Haakon - Foto: Dimitri Koutsomytis, = Oslo / Det Kongelige Hoff

H.K.H Kronprins Haakon kommer til Risør i juni for å motta Blanche Majors Forsoningspris. Daglig leder av Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, tok i 2003 initiativet til prisen som tildeles personer eller organisasjoner som engasjerer seg i forsoning og forsoningsprosesser. Kronprinsen får prisen først og fremst for sitt vellykkede prosjekt om å møte norsk ungdom med temaet Verdighet. Kronprinsen har møtt skoleelever til diskusjon om hvordan vi kan gjenreise menneskeverdet i en tid da menneskets verdighet blir truet fra forskjellig hold.
Pressemelding - Forsoningspris til Kronprinsen
20.04.2012


67 år siden befrielsen av Buchenwald

11. april er det 67 år siden konsentrasjonsleiren Buchenwald ble befridd. Formann i Den norske Buchenwaldforeningen, Elling Kvamme, deltar på helgens markering i Buchenwald sammen med sin datter og styremedlem, Julie Kvamme. Fra styret er også Helga Arntzen, Øystein Djupedal og Uwe Arntzen tilstede under årets markering.
Den Norske Buchenwaldforeningen (ny fane)
13.04.2012


Et liv med forsoning

Helga på Landeskogen

Helga Arntzen er hovedpersonen i et av programmene i NRKs livssynsserie "Underveis". Produksjonsselskapet Sanden Media har over lengre tid fulgt Helga og intervjuet henne om engasjementet for fred og forsoning, og om hvordan dette har påvirket livet hennes. Resultatet vises på NRK2 onsdag 25. april klokken 19.45.

Et liv med forsoning
12.04.2012


Lydbok - Angitt av mamma

"Angitt av mamma" av Oddvar Schjølberg er nå ute som MP3-lydbok. Boken er tidsvitne Maria Gabrielsens biografi. Hun fikk barndommen brutalt ødelagt da hennes mor anga sin jødiske ektemann og barna til Gestapo. Mannen ble sendt til gasskammeret i Auschwitz og Maria og hennes seks søsken ble sendt til konsentrasjonsleiren Therezienstadt.


Fare for hungersnød i Gambia

Rismarka vannes

Tørken i Sahel-regionen har rammet rundt 15 millioner mennesker, og man frykter en ny stor sultkatastrofe. Gambia, som ligger i ytterkant av dette området, er også rammet av tørke og feilslåtte avlinger. Sutukobas Venner og Aktive Fredsreiser ønsker å bidra til å forebygge en sultkrise gjennom å sende ris-sekker til Wuli-distriktet i Gambia. For å gjennomføre dette trenger vi din hjelp.

Fare for hungersnød i Gambia
10.04.2012


To som er truffet av landmine

4. april markeres den internasjonale dagen for bevissthet rundt miner og minerydding. Hver eneste dag skades og drepes mennesker fordi de tråkker på landminer. Minene, som under en krig graves ned i jorda, og som derfor ikke kan sees, er grusomme våpen som fortsetter å drepe og lemleste lenge etter at konflikten er over.


Observatør på menneskerettighetskurs i Russland

Menneskerettighetskurs

- Det var flott å oppleve studentenes engasjement og interesse for dette viktige temaet, sa direktør i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, etter å ha deltatt som observatør på kurs i menneskerettigheter og flerkulturell forståelse i Kaliningrad i slutten av mars.

Observatør på menneskerettighetskurs i Russland
03.04.2012


Ungdomsutveksling for fred og forsoning

Aktion Sühnezeichen Friedensdienste

Organisasjonen Aktion Sühnezeichen Friedensdienste (ASF) har i over 50 år arrangert ungdomsutveksling mellom Tyskland og land som var okkupert av nazistene under andre verdenskrig. Aktive Fredsreiser har i flere år hatt god kontakt med Jens Pohl som har vært ansvarlig for ASFs avdeling i Norge og leder for kontorene i Berlin. Etter hele 40 år i organisasjonen går han nå av med pensjon, og Helga Arntzen deltok på avskjedsfesten i Berlin.

Ungdomsutveksling for fred og forsoning
02.04.2012


Vi tar utfordringen!

Earth Hour logo

Aktive Fredsreiser slukker lyset i én time for klimaet lørdag 31. mars kl. 20.30. Sammen med  byer, kommuner, bedrifter, organisasjoner og enkeltmennesker over hele verden deltar vi på Earth Hour - en verdensomspennende symbolsk markering som setter søkelys på klimaendringene.
Earth Hour handler om mye mer enn en time i mørket. Det handler om å forstå at våre handlinger, energien vi bruker, varene vi kjøper og vannet vi drikker, har en påvirkning på planeten vi lever på. Meld deg på du også!

Earth Hour (ny fane)
27.03.2012


Richard Kuran

Aktive Fredsreiser gratulerer Richard Kuran som årets polakk i Norge. Kuran har gjort en stor innsats for å spre kunnskap om Polens historiske erfaringer i Norge, og mottok utmerkelsen i kategorien "fremragende personlighet". Som tidsvitne for Aktive Fredsreiser har Kuran formidlet sine opplevelser fra andre verdenkrig, blant annet fra tiden som straff-fange under harde forhold i Nord-Norge.


Reiseledere på kurs i Sachsenhausen

Reiseledere på kurs i Sachsenhausen

Den tidligere konsentrasjonsleiren Sachsenhausen er sentral på skoleturen med Aktive Fredsreiser. Reiselederne våre guider selv i leiren, og vi er opptatt av å holde oss oppdatert på nyeste forskning. På mandag deltok i alt 55 reiselederne på kurs der Prof. Günter Morsch, direktør for minnestedet og museet Sachsenhausen, var hovedforedragsholder.

Reiselederkurs i Sachsenhausen
15.03.2012


Veien videre

Seminar om 22. juli

–22. juli kom et uønsket skille i norsk historie. Etter slike sjokkerende hendelser stiller man spørsmålet "Hva slags samfunn ønsker vi?". Spørsmålet stiller vi også til ungdommene som reiser med oss. Gjennom å reflektere over viktige verdier legger vi grunnlaget for fremtiden, sa Helga Arntzen på seminaret "Reis Bakover- Tenk Framover" tirsdag 6. mars.

Veien videre
Innlegg av Helga Arntzen
08.03.2012


Deltar på en av verdens største reiselivsmesser

Stand ITB messe

Fra 7. til 10. mars har Aktive Fredsreiser stand på ITB (Internationale Tourismus Börse) i Berlin. Messen har mer enn 170.000 besøkende hvert år og rundt 10 000 utstillere fra 180 land. Dersom du er i Berlin i denne perioden anbefales en tur innom det som er en av verdens største reiselivsmesse. Du finner oss i hall 4.1 på stand 119.

ITB Berlin (ny fane)
05.03.2012


Kvinnedag med globalt og lokalt fokus

Kvinnedagen 2010

Markeringen av Kvinnedagen på Fredshuset er en populær tradisjon. Røde Kors kvinnegruppe, Sutukobas Venner og Aktive Fredsreiser inviterer til en kveld fylt med musikk, sang og taler. Fokus settes på diskriminering av kvinner, og på kvinners rett til å delta i den økonomiske, politiske og sosiale utviklingen. 

Kvinnedag med globalt og lokalt fokus
02.03.2012


Fredshus - IT bygg

Aktive Fredsreiser investerer hele sitt overskudd i freds-og utviklingsarbeid. I Gambia satser vi på landsbyutvikling med landbruk, vanntilførsel, helse og utdanning i tillegg til utvikling av et Fredshus ved Universitetet ved kysten i Gambia. Ved å støtte disse prosjektene ønsker vi å bidra til å oppnå FNs tusenårsmål.


roser i muren

Reiser til tidligere konsentrasjonsleire i Europa har blitt arrangert for skoleungdom i tjue år. Terroren 22. juli 2011 viser at forakt for menneskeliv og menneskeverd fortsatt lever, også i vårt eget land. Hva kan vi gjøre for å endre slike holdninger? For å drøfte dette inviterer Aktive Fredsreiser og Hvite Busser til seminar på Litteraturhuset i Oslo 6.mars kl. 10.00 - 14.00.


Kontor i Oslo

Kontor i Oslo

Aktive Fredsreiser har sitt hovedkontor på Fredshuset i Risør. Nå har vi også fått  kontorplass i et hyggelig kontorfellesskap i Blindernveien 5 i Oslo. Vi deler lokalet med blant annet stiftelsen Menneskerettighetsakademiet som vi har samarbeidet med i flere år. Det er vår pedagogiske veileder Marit Langmyr som har sin faste kontorplass her.
Kontoret ligger sentralt plassert i Oslo, i nærheten av Universitetet Blindern.
10.02.12


Jentekoret

-  Vi må ikke glemme! Det var budskapet da niende klasse på Risør ungdomsskole markerte Holocaustdagen på Fredshuset på fredag. Elevene imponerte og rørte alle de fremmøtte med fremførelser av dikt, sanger, musikk og filmklipp. Regissør Karoline Grindaker holdt tale med temaet "Hva kan vi lære av historien?".
Markeringen av Holocaustdagen var et samarbeid mellom Aktive Fredsreiser og Risør Ungdomsskole.


Holocaustdagen 2012

Holocaustdagen 2012

27. januar er datoen for frigivelsen av fangene i konsentrasjonsleiren Auschwitz, og er erklært som den Internasjonale minnedagen om ofrene for Holocaust.
Aktive Fredsreiser markerer dagen kl 12:00 på Fredshuset med innlegg av elever fra Risør ungdomsskole og tale ved filmskaper Karoline Grindaker.

Holocaustdagen 2012
23.01.12


Vi gratulerer Karuss skole som vinner av Benjaminprisen 2011

Benjaminprisen

Karuss skole i Kristiansand mottar prisen for utarbeidelsen av systematiske og målrettede tiltak som fremmer toleranse og inkludering for alle på skolen. Skolen har snudd en negativ trend gjennom strukturell innsats, og arbeidet mot diskriminering og rasisme er en integrert del av skolens ordinære virksomhet.

Benjaminprisen (åpnes i ny fane)
13.01.12


Tyskertøsen

Biografien om tyskertøsen Agnes Møller fra Larvik foreligger nå på Aktive Fredsforlag. Agnes ble forfulgt og trakassert i maidagene 1945, men endte opp som gatas samaritan. Hun har bidratt til å gi utslåtte rusmisbrukere et verdig liv. De hadde ikke brutt noen lov, eller blitt dømt av noen domstol, de mellom 100.000 og 120.000 som hadde hatt et forhold til tyske eller østerrikske soldater under okkupasjonsårene. De fleste var unge, mange av dem lavtlønte tjenestejenter. Over halvparten var fra landsbygda.


Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE