Nedtellingen har startet!

12. oktober klokken 11 får vi endelig svaret på hvem som får Nobels Fredspris 2012. Den Norske Nobelkomite har mottatt forslag på 231 forskjellige kandidater. Tidligere i år delte vi ut Fangenes Testamente til ikkevolds-eksperten Gene Sharp, nå er han en av dem som topper listen over favorittene til å vinne fredsprisen.

Gene Sharp
Foto: TVF International

Gene Sharp har vært en inspirasjonskilde for mange opprørs - og motstandsgrupper verden rundt, nå sist under den arabiske våren. Kristian Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (PRIO), har utpekt Sharp som sin klare favoritt.

- Det er fordi jeg fortsatt ser den arabiske våren som det aller viktigste som har skjedd de siste årene. Jeg tror ikke at en pris til en av aktivistene fra den arabiske våren er veldig sannsynlig i år, sier Harpviken til Nettavisen.

- Derimot synes jeg Gene Sharp med sitt systematiske arbeid gjennom hele livet med ikkevold, vil oppsummere mye av det den arabiske våren dreier seg om og det vi har lært av den, at fredelige protester er et mer effektivt virkemiddel og som lettere fører til demokrati enn det væpnet motstand gjør, sier Harpviken.

Dersom Sharp vinner fredsprisen vil han være i godt selskap. Tidligere prisvinnere er blant andre Nelson Mandela, Martin Luther King jr, Mor Theresa og Røde Kors.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE