72 år siden deportasjonen av de norske jødene

MS Donau
Foto: Stian Ludvigsen, festningsverk.no

“Tidlig på morgenen 26. november ble vi kommandert til å stille opp i fengselshallen. Utenfor var det kjørt fram flere busser. Nå startet vår ferd mot et Holocaust vi aldri hadde kunnet tenke oss”. Slik beskrev Robert Savosnick dagen hvor 532 norske jøder ble sendt med fangeskipet Donau.

Videre fortalte Robert Savosnick:

Robert Savosnick

“Vi ble kjørt ned til Vippetangen ved Utstikker 9 – Havneport 1. Ved kaien lå skipet ”Donau aus Bremen”. Hele tiden kom det nye transporter med jøder. Kvinner og spedbarn ned til to måneder. Syke og gamle, den eldste var 83 år. Noen var rykket ut fra sykehus, nyopererte. Mennesker i stor nød. Noen hinket omkring på krykker, andre lå på bårer.De stakkars folkene som etter hvert ble samlet på området, var som lamslåtte.

Den mørkeste dagen i deres liv. Slik følte jeg det også. 532 jøder mot en uviss skjebne”. Historien til Robert Savosnick.

Til sammen 772 jøder ble deportert fra Norge i perioden 1942-1943. Samuel Steinman er den siste gjenlevende av de 34 norske jødene som overlevde. Onsdag 26. november ble han hedret med et portrett som ble avduket i Gamle festsal på Universitet i Oslo.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE