Nyhetsarkiv 2014

 

Siste nytt fra våre prosjekter i Gambia

Brønner og grønnsakshage Gambia

Utdanning har vært viktig, og er, et viktig satsingsområde. I 2014 gikk deler av overskuddet fra skoleturene til bygging av skoler, samt lønn til to lærere på day-care sentrene i Sutukoba og Brief. Vi støtter også utdanning til studenter på universitetet og høyskole.

Siste nytt fra våre prosjekter i Gambia
18.12.2014


Nytt kontor i Oslo

Marit Langmyr på utsiden av Frivillighetshuset i Oslo

I høst flyttet Oslo-kontoret vårt fra Blindernveien til Frivillighetshuset på Tøyen. Her deler vi lokaler med organisasjoner som arbeider med blant annet menneskerettigheter, elevdemokrati og kultur.

Nytt kontor i Oslo
18.12.2014


Kambodsja

Overskuddet fra skoleturene investeres i freds- og utviklingsarbeid. Vi arrangerer også myntinnsamlinger på slutten av skoleturene. Småpenger for hver og en av oss, men når mange bidrar med litt, blir det etter hvert mye. Deler av årets myntinnsamling går til å gjøre ferdig skolen i Pongro Village - noen mil utenfor Siem Reap i Kambodsja.


- Bruk dagen til å tenke og lære

Fredsparken

Slik avsluttet ordfører i Risør, Per Lunden, sin tale i Fredsparken 10. desember. Både menneskerettighetsdagen og årets mottakere av Nobels fredspris setter søkelyset på rettighetsbrudd og viktigheten av internasjonale standarder. Over 90 elever fra Risør Voksenopplæring og beboere ved asylmottaket møtte opp i parken for å feire FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter og prisvinnerne.

- Bruk dagen til å tenke og lære
10.12.2014


Menneskerettighetsdagen

Fredsprisvinnere 2014

Onsdag 10. desember markerer vi to store begivenheter i Fredsparken. I tillegg til at Nobels Fredspris deles ut, er det også den Internasjonale menneskerettighetsdagen.  I år passer dette ekstra godt; prisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai kjemper begge for barn og unges rettigheter.

Menneskerettighetsdagen
08.12.2014


72 år siden deportasjonen av de norske jødene

MS Donau

“Tidlig på morgenen 26. november ble vi kommandert til å stille opp i fengselshallen. Utenfor var det kjørt fram flere busser. Nå startet vår ferd mot et Holocaust vi aldri hadde kunnet tenke oss”. Slik beskrev Robert Savosnick dagen hvor 532 norske jøder ble sendt med fangeskipet Donau.

72 år siden deportasjonen av de norske jødene
26.11.2014


Tidsvitner fra nyere konflikter

Mostar

I tillegg til tidsvitner fra andre verdenskrig samarbeider Aktive Fredsreiser med mennesker som har opplevd folkemord og konflikter i nyere tid. I høst har flere skoleelever og voksne hørt historiene til disse tidsvitnene på temakvelder i Auschwitz og Sachsenhausen.

Tidsvitner fra nyere konflikter
14.11.2014


Sigurd Syversen

7. november ble tidsvitne Sigurd Syversen tildelt en egen hederspris "Sonderpreis" fra Falkensee kommune. Han fikk prisen for sitt utrettelige engasjement mot å glemme grusomhetene under andre verdenskrig. Vi gratulerer Sigurd så mye med prisen!


Elever feiret demokrati og frihet i Berlin

Roser i mur

Søndag 9. november var Aktive Fredsreiser i Berlin med fem busser med skoleelever og voksne for å delta på 25-årsmarkeringen for muren fall. Det ble en folkefest vi sent vil glemme. Byen var fullstappet med mennesker som feiret frihet og demokrati.

Elever feiret demokrati og frihet i Berlin
11.11.2014


Fengsel fikk forsoningsprisen

Tom Eberhardt og Helga Arntzen

Blanche Majors Forsoningspris 2014 gikk til Bastøy Fengsel for deres humanøkologiske prosjekt. Fengselsleder Tom Eberhardt ble overrakt prisen som består av 50.000 kroner og en sølvmedalje, av jurymedlem Helga Arntzen.

- Bastøy fengsels anvendelse av humanøkologiske prinsipper er i tråd med statuttene som ligger til grunn for prisen. Vi er derfor stolte over å kunne tildele årets Forsoningspris til Bastøy Fengsel, sier jurymedlem og leder i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen.

Fengsel fikk forsoningsprisen
06.11.2014


Elever deltar på 25 års markering i Berlin

Elever med roser

Natten mellom 9. og 10. november 1989 falt endelig muren som i nesten tre tiår delte Berlin.  I år er det 25 år siden denne historiske begivenheten fant sted. Dette markeres i Berlin 9. november, og Aktive Fredsreiser deltar med rundt 270 elever og voksne.

– 9. november feirer vi frihet, demokrati og menneskerettigheter,  sier adm. direktør i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen. Hun tilbrakte deler av oppveksten i Øst- Berlin, og kjenner til hvordan delingen av byen preget hverdagslivet til dem som bodde der.

Elever deltar på 25 års markeringen i Berlin
04.11.2014


25 år siden Berlinmurens fall

Berlinmurens fall 1989

Natten mellom 9. og 10. november 1989 falt endelig muren som i nesten tre tiår delte Berlin.  I år er det 25 år siden denne historiske begivenheten fant sted. Dette markeres i Berlin 9. november, og Aktive Fredsreiser deltar med rundt 270 elever og voksne.

25 år siden Berlinmurens fall
31.10.2014


Åpning av utstillingen "Den kalde Krigen" på Landeskogen

Soldat over piggtråd

I forbindelse med utdelingen av Blanche Majors Forsoningspris den 1.november, vil det bli åpnet en ny utstilling på Landeskogen Peace Center i Byglandsfjord. Utstillingen ”Den kalde Krigen” er en gjennomgang av perioden mellom andre verdenskrig og oppløsningen av Sovjetunionen.

Åpning av utstillingen "Den kalde Krigen" på Landeskogen
29.10.2014


Global Dignity Day i Arendal og Lillesand

Global Dignity Day Arendal og Lillesand

På Global Dignity Day 15. oktober var rundt 250 elever fra Møglestu vgs og Arendal vgs med å reflektere rundt begrepet verdighet. - Fra skolens side er dette opplegget en del av skolens arbeid med temaet Psykisk Helse, slår rektor på Møglestu,  Dag Guldbransen, fast.

Global Dignity Day i Arendal og Lillesand
28.10.2014


Krigsseilernes evige krig

Torpedering

Mandag 3. november klokken 19 står krigsseilernes historie i fokus på Fredshuset. Forfatter Oddvar Schjølberg forteller om møtene med dem som risikerte livet ute på sjøen under andre verdenskrig. Med på arrangementet er også Frank Thorsen som er sønn av en krigsseiler. Han vil fortelle om hvordan det var å vokse opp med en far som hadde seilt på farefulle oppdrag under hele krigen, og om ettervirkningene.

Krigsseilernes evige krig
27.10.2014


Ja til tur i skoletiden

Skoleelever ved Birkenau

I Vennesla har et enstemmig Levekårsutvalg gått inn for at turene til Tyskland og Polen kan arrangeres i skolens regi. Foreldre og elever i kommunen har gjort en viktig innsats for å overbevise politikerne om å opprettholde turene.

Ja til tur i skoletiden
23.10.2014


Gratulerer med dagen FN!

I år er det 69 år siden FN-pakten trådte i kraft 24. oktober 1945. Dagen blir markert hvert år som "FN-dagen". Over hele landet gjennomføres feiringer, seminarer og debattmøter som setter søkelys på FNs arbeid.

I dag har FN flere ulike satsningsområdet, men er mest kjent for fredsbevaring, fredsbygging og humanitær hjelp. I en spørreundersøkelse fra Infact om nordmenns holdninger til FN går det frem at de unge vektlegger FNs arbeid med menneskerettigheter.

- Det er godt at unge løfter frem betydningen av det som forener oss, i stedet for det som skiller oss.  Bare hvis menneskerettighetene blir respektert, kan individet og samfunnet sikres en bærekraftig utvikling, mener Rune Arctander, assisterende generalsekretær i FN- sambandet.
23.10.2014


En seier for barn og unges rettigheter

Nobels Fredspris

Aktive Fredsreiser gratulerer Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay med Nobels Fredspris. De to tildeles prisen for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

En seier for barn og unges rettigheter
10.10.14


Unge historier om verdighet på
Tvedestrand og Åmli videregående skole

Global Dignity

Onsdag 8. oktober deltok rundt 150 elever fra 1. klasse på Tvedestrand og Åmli videregående skole på en Global Dignity Day. I løpet av et to-timers pedagogisk opplegg delte ungdommene sine tanker og historier om verdighet.

Unge historier om verdighet på Tvedestrand og Åmli vgs
09.10.14


Forsoningspris til Bastøy fengsel

Bastøy fengsel

Blanche Majors Forsoningspris 2014 går til Bastøy fengsel for deres humanøkologiske verdisyn og forståelse.  Prisutdelingen finner sted lørdag 1. november på Landeskogen Peace Center i Bygland.

Forsoningspris til Bastøy fengsel
07.10.14


Tysk skoleklasse besøkte Landeskogen Peace Center

Tysk skoleklasse

Mellom 8. og 15. september arrangerte Aktive Fredsreiser for første gang skoletur til Norge for tyske elever. Elevene var var innom Nobels Fredssenter og Fredshuset i Risør før de ankom Bygland og Landeskogen Peace Center. Et viktig punkt på turprogrammet var møtet med en vennskapsklasse fra Evje ungdomsskole.

Tysk skoleklasse besøkte Landeskogen Peace Center
24.09.14


Hold av 15. oktober - Global Dignity Day!

Global Dignity Day

Da arrangeres Global Dignity Day på videregående skoler over hele landet. Aktive Fredsreiser er ansvarlig for gjennomføringen av dagen i Aust Agder. Vi trenger flere engasjerte veiledere som vil snakke med ungdommer om verdighet.

Hold av 15. oktober - Global Dignity Day!
29.08.14


Tørke og matmangel i Gambia

Gambia

Aktive Fredsreisers samarbeidspartnere i Gambia melder at mangel på regn har ført til ødelagte avlinger og matmangel. Vi har derfor besluttet å overføre 50 000 kroner av de innsamlede pengene fra bussturene.  Disse midlene skal benyttes til å kjøpe rissekker til befolkningen i landsbyene Sutukoba og Brieff.

Tørke og matmangel i Gambia
29.08.14


Øystein Sørensen

Aktive Fredsreiser har mistet en av sine mest trofaste og lojale reiseledere. Vi har mistet en av våre kjæreste kollegaer. Øystein var en engasjerende humørspreder til stor inspirasjon for oss alle.

Siden 2002 har vi hatt gleden av å ha Øystein som kollega i Aktive Fredsreiser. Han ble fort en av de dyktigste reiselederne våre. Å fylle tomrommet Øystein nå etterlater seg blir svært vanskelig.


- Vi har fortsatt mye å lære av historien

Prisutdeling - Helga Arntze, Hanne Sopie Greve og prisvinner Jahn Otto Johansen
Fotograf: Halvar Ellefsen

Lørdag 21. juni ble Fangenes Testamente tildelt Jahn Otto Johansen foran et fullsatt publikum på fredshuset i Risør. Johansen fikk prisen for sitt utrettelige arbeid mot undertrykkelse og diskriminering. I sin tale understreket prisvinneren at vi fortsatt har mye å lære av folkemordet under andre verdenskrig, og at historieløshet og likegyldighet er nåtidens hovedutfordringer.

- Vi har fortsatt mye å lære av historien
25.06.14


Svenske nynazister velkommen i skoledebatter

I Aftenposten den 19.mai 2014 kunne vi lese om en pågående debatt i Sverige om hvorvidt svenske nynazister skal få delta i skoledebatter under kommende valgkamp i Sverige.

Svenske nynazister velkommen i skoledebatter
24.06.14


Han var en fyrlykt mot likegyldighet

Arnstein Brekke

Tirsdag 17.juni sovnet vårt tidsvitne Arnstein Brekke stille inn etter et kort sykeleie 89 år gammel. Og med ham har vi mistet enda et viktig tidsvitne.
Arnstein Brekke vil bli savnet både som tidsvitne, og ikke minst som det varme menneske han var.  Vi lyser fred over hans minne.


Bygger nytt klasserom

Day Care Center i Briff

Arbeidet er i gang med å opprette et tilbygg tilknyttet Day Care Center i den gambiske landsbyen Briff. Aktive Fredsreiser  har gitt støtte til bygget som skal inneholde et klasserom til førskolens elever. Førskolen legger grunnlaget for elevenes videre skolegang, og et ekstra klasserom vil bidra til å styrke dette tilbudet. Vi ser fram til å se det nye klasserommet når vi drar til Gambia i november!

18.06.14


Jakob Lothe
Foto: Nina Aldin Thune

Lørdag 21.juni deles prisen ”Fangens Testament” ut for 13. gang. Utdelingen finner sted i Risør. Det er Aktive Fredsreiser som står bak både prisen og det årlige arrangementet, i samarbeid med Institutt for Fredsforsking, PRIO.
I år er det Jahn Otto Johansen som tildeles prisen. Johansen er kjent som utenrikskorrespondent i NRK, i tillegg til et solid forfatterskap.


70 år siden invasjonen i Normandie

D-dagen

Fredag 6. juni er det 70 år siden D-dagen og de alliertes invasjon på Normandie-kysten. Under årets markering vil H.M. Kongen, stortingspresident Olemic Thommessen, statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen representere Norge. De deltar i forskjellige markeringer av nordmenns innsats i Normandie under andre verdenskrig, og ved den internasjonale minneseremonien i Ouistreham.

70 år siden invasjonen i Normandie
05.06.14


Tysk-Norsk Ungdomsforum inviterer deg til kulturutveksling

Deutsch-Norwegisches Jugendforum - Tysk - Norsk ungdomsforum

I september inviterer Tysk-Norsk Ungdomsforum norske ungdommer til Hamburg. Sammen med tyske ungdommer skal de diskutere og arbeide rundt temaet «Generasjon – Fremtiden er nå!».

Tysk-Norsk Ungdomsforum inviterer deg til kulturutveksling
09.05.14


8. mai - Erindring og forsoning

8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst på alle kanter og andre verdenskrig var over. I et Norge som da hadde vært okkupert i fem år, utløste dette en folkefest landet aldri har sett maken til. Tyskland hadde på dette tidspunktet en halv million soldater i landet. Festen nådde sitt høydepunkt da Kong Haakon returnerte 7. juni.

8. mai - Erindring og forsoning
08.05.14


Grunnlovsjubileet 2014

Inneværende år er et jubileumsår i Norge. Hele året preges av at det i år er 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov. Selv om vi har lang tradisjon for å feire nasjonaldagen den 17.mai, gir det en helt spesiell sus å se det i sammenheng med de siste 200 års historie. Det offisielle Norge har satt opp et bredt program for feiringen ikke bare på selveste nasjonaldagen, men gjennom hele året. Når dette skrives, er jubileumsåret allerede godt i gang.

Grunnlovsjubileet 2014
05.05.14


Britha Savosnick

Etter lengre tids sykdom døde Britha Savosnic den 20. april, og med hennes bortgang har enda ett av våre tidsvitner trådt ut av rekken. Med sitt inkluderende vesen knyttet hun vennskap med turdeltakere i alle aldersgrupper, og hun satte dype spor etter seg med sin innlevelse og inspirasjon til å bygge et samfunn tuftet på menneskerettighetene.


100 - 75 - 25

Året 2014 er et år med mange markeringer, på godt og vondt. I år handler det her hjemme mye om Grunnlovsjubileet. Men det er også andre ting som kan få litt oppmerksomhet. 100 år siden starten på første verdenskrig, 74 år siden starten på andre verdenskrig og 25 år siden Berlinmurens fall.
100 - 75 - 25
22.04.14


Blanche Major

Skjærtorsdag kom meldingen om at Blanche Major var død. Og med henne er en viktig eksponent for fred og forsoning gått ut av tiden.
Det sies at ingen kan formidle historien bedre enn de som selv har opplevd den. Og Blanche var en av dem, som har bidratt med viktig dokumentasjon til neste generasjoner.


Earth Hour

Lørdag 29. mars kl. 20.30 slukker vi lysene sammen med resten av verden. Timen i mørket er en symbolsk markering, hvor målet er å øke bevistheten rundt klima og natur. Både privatpersoner, offentlige, næringsliv og organisasjoner over hele verden er med for å vise sin støtte til en mer bærekraftig verden.


69 års markeringen av frigjøringen av Buchenwald

Elling og Julie Kvamme

Aktive Fredsreiser deltar sammen med representanter fra Den Norske Buchenwaldforeningen på markeringen av 69 år frigjøringen av konsentrasjonsleiren Buchenwald - Dora.

Det er arrangementer fra 9.- 14.4.2014.
Se programmet på hjemmesidene til KZ-Buchenwald.


Benjaminprisen

Benjaminprisen for 2013 ble delt ut den 27.januar i år, og gikk til Brandengen skole i Drammen. Overrekkelsen ble foretatt av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen med følgende hilsen til prisvinnerene:
”Jeg håper at andre skoler i Norge lar seg inspirere og motivere av det arbeidet dere legger ned i kampen mot rasisme og diskriminering. Brandengen er et eksempel til etterfølgelse, og jeg håper dere virkelig er stolte over hva dere har fått til.”


Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE