På grunn av og til tross for

"Dette er boka om en dame som har påvirket hundretusener av ungdommer ved at hun opprettet konseptet Hvite Busser og Aktive Fredsreiser. Alt var hennes ide og hun fikk også gjennomført det. Dette er fredsarbeid i praksis. Og viktig anti-nazistisk vaksine til ungdom."
Julie Kvamme.

Boken om Helga Arntzen - På grunn av og til tross for

Det er mye å lære av denne reportasjebiografien om Helga Arntzen. Den bærer i seg både håp og muligheter. Å kopiere hennes liv og virksomhet, er umulig, men å lese om det – og på den måten lære om det – er en berikelse. Her handler det også om tidsvitner til 2. verdenskrig og til krigsseilere. Alle får plass, og Helga inkluderer dem alle – store som små.

Oddvar Schjølberg har skrevet en spennende og morsom bok som beriker – ikke minst fordi den er ekte, og den forteller om et «kvinnfolk» som både tør og vil – og som kan, fordi hun har nestekjærligheten skrevet i sitt hjerte. Det er helt sant! 
Jørn-Kr. Jørgensen

Lørdag 2. desember vil Helga være til stede hos Lindstøl Bokhandel i Risør, for å signere den nye boka. mange vil ganske sikkert sikre seg en bok, og kanskje også som en julepresang!

”På grunn av og til tross for”

Hvite busser til Auschwitz og Aktive Fredsreiser er to velkjente begreper i hele Norge. Og siden starten har flere hundre tusen ungdommer vært med på de holdningsskapende tematurene til disse selskapene.
Begge ble startet av Helga Arntzen i Risør. Men dersom vi tenker etter er det svært lite vi vet om henne, utover det at hun er som et oppkomme av positive visjoner. Nærmest som en kraftstasjon hvor ideer og prosjekter blir bearbeidet og forsterket, før hun setter dem ut i livet.
Men når Helga Arntzens fargerike livshistorie nå har blitt samlet mellom to permer, sier det seg selv at det blir mange ukjente sider som vil komme fram. I den åpenhjertige boka ”På grunn av og til tross for” – med undertittel: Historien om min reise fra to diktaturer til kamp for menneskets verdighet, forteller hun til forfatter Oddvar Schjølberg for første gang den usminkede sannheten om livet sitt. Et liv som bare noen få i henns nære krets har visst om.

Barndom i et utbombet Berlin og hjernevasket av STASI

Vi blir med henne til en traumatisk oppvekst med alkoholiserte foreldre, fattigdom, sult, incest og overgrep i et utbombet Tyskland. Hun forteller om angiveri, og hvordan hun ble hjernevasket og lurt av politisk propaganda på skolen i Øst-Tyskland. Henrik Syse, forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), sier det slik om henne:

Helga ble født og vokste opp ikke bare i skyggen av, men i direkte eksponering til de to antagelig verste totalitære ideologier verden har sett; nasjonalsosialismen og den totalitære kommunismen. Begge var kledd opp i slående slagord og ytre orden. Rett under overflaten hersket imidlertid brutalitet, hat og hjernevask. Og ikke minst: begge dyrket og forherliget krigen og forfølgelsen.

Havnet midt oppi ”den brente jord”

I boka møter vi en kvinne som ønsker å fortelle at hennes vonde opplevelser kan brukes til å hjelpe andre som kommer i liknende situasjoner. Hun forteller om hvordan hun som den ”tyske kona” til distriktslegen havnet midt oppi ”den brente jord” i Finnmark etter krigen. 
Hun tar oss med på oppturer og nedturer, vi blir med henne på prosjekter i inn- og utland. Der andre ser umuligheter, ser hun muligheter og får sine visjoner virkeliggjort. 
Hun forteller om sitt første møte med folket i den fattige landsbyen Sutukoba i Gambia, og prosjektene hun startet opp for å gjøre hverdagen bedre for folket der, og opprettelsen av flere skoleprosjekt. 
I 1992 startet hun opp med Hvite Busser, og i 1998 kom Aktive Fredsreiser. En periode som bød på mange utfordringer for den aktive Helga, som også bygde opp Landeskogen Peace-senter. Et praktbygg med 100 rom som omdannes til konferansesaler og permanente utstillinger hvor FRED er stikkordet. 
I disse dager ferdiggjøres 10 hus hun gir til folket i den fattige sigøynerlandsbyen Somcuta Mare i Romania. Og da hun nylig fylte 75 år den 1. november, foregikk bursdagsfeiringen rundt leirbålet i selskap med familie, venner og landsbyens beboere.
Det å få lov til å skrive en annen persons biografi bygger på gjensidig åpenhet. Det å få bli med inn i denne personens indre landskap og bortgjemte rom, og hente fram opplevelser, og inntil nå skjulte familiehemmeligheter fra et både dramatisk og brokete liv, det må også bygges på tillit.

En åpenhjertig biografi

Boka er uansett en reise der hennes agenda hele tiden er å inspirere sine medreisende til å bli engasjert i å gjøre verden til et bedre sted. Det har vært en reise preget av dramatikk, med oppturer og nedturer. Men hennes liv er også en reise gjennom viktige år i europeisk geografi og historie. Og hun har oppholdt seg i begivenhetenes sentrum. 
Konflikter har heller ikke vært til å unngå underveis. Nå forteller hun åpenhjertig om sine opplevelser, og hvordan dette har formet henne som menneske.
Gjennom hennes opplevelser, får vi en forståelse for hvordan ondskap kan bekjempes, og hvordan den tyngste historie kan snus til den mest løfterike optimisme.
Tar du til deg det hun forteller i boka vil du uten tvil lære mye om livet og livets visdom.

Boka inneholder også en rekke unike fotografier fra hennes oppvekst i et utbombet Tyskland, og fram til i dag. Boka er nå på markedet og kan kjøpes i din bokhandler, eller bestilles direkte fra forlaget i Risør. Aktive Fredsforlag (Tlf. 3715 3900)

Og hvorfor ikke tenke litt på årets julegaver??

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2020 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE