Nekrolog Morten Telle

25. februar 2019 kom beskjeden om at vårt tidsvitne Morten Telle var død 91 år gammel. Han ble født i Telavåg 22.05.27.
Lite ante Morten og de andre at folket på øya skulle få en spesiell plass i norsk okkupasjonshistorie. De nærmeste parallellene er byene Lidice i Tsjekkia og Oradour i Frankrike.

Tidlig om morgenen 30. april 1942 slo tyskerne til mot det lille øysamfunnet. Alle menn mellom 17 og 60 ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, hvor 31 av de 72 døde.  Morten hadde ennå ikke fylt 15 år da dette skjedde. Faren var blant dem som ble sendt til Tyskland, og han omkom der. Morten ble sammen med resten av øybefolkningen arrestert som gisler og holdt fanget i mer enn to år først på Storetveit Skole, så på Framnes i Hardanger. Mens de var på Storetveit, ble barn over seks år skilt fra mødrene sine med henblikk på at de

større barna skulle sendes til barnehjem og arbeide i Tyskland. Epidemier av skarlagensfeber og difteri satte imidlertid en stopper for overføringen til Tyskland.

Morten ble sammen med de andre løslatt 17. mai 1944. Alt det som skjedde i i forbindelse med Telavågtragedien skulle prege ham resten av livet. Og han ble i høyeste grad delaktig i krigens virkelighet.

Han forsto hvor viktig det var å engasjere seg for at slike ting ikke skulle skje igjen. Han var engasjert i Norsjøfartsmuseet i Telavåg, og begynte også som tidsvitne for oss i Aktive Fredsreiser. Han konkretiserte sitt engasjement med følgende: Vi som opplevde nazismens ondskap satt i system, har et ansvar for å formidle et budskap og en advarsel mot slike systemer videre.

Morten hadde spesielt gode forutsetninger for å møte skoleelevene på deres eget nivå. Han var kunnskapsrik, og formidlet sin historie på en jordnær og sterk måte som satt spor etter seg. Elevene var lydhøre. Det var sterkt for dem å lytte til en som selv hadde opplevd historien. Han avsluttet ofte temakveldene med denne tankevekkende setningen:
"Det jeg opplevde i oppveksten har vist meg hvor farlig det er når rasisme og nazisme får innpass.
Under gjenreisningen lærte jeg også at det er ikke noen fremtid i hatet."

Morten Telle er gått bort, men disse viktige ordene vil leve videre etter ham.
Vi lyser fred over hans minne.
Hilsen alle oss i Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE