Han var en brobygger

Halldor TelleVårt tidsvitne Haldor Telle døde hjemme i Telavåg 16. juli 2020. Her ble han født 19. mars 1934, og her  vokste han  opp i trygge omgivelser. Inntil den dagen da alle i det lille øysamfunnet fikk snudd opp ned på tilværelsen, og nazistene utslettet det lille øysamfunnet.

Haldor var 8 år den gang, og hadde begynt på skolen. Men han glemte aldri hva som skjedde i de dramatiske aprildagene 1942. Hans far var i skjul på Vikafjellet, mens moren og sønnene ble internert først på Storetveit skole og deretter på Framnes skole. Etter to års fangenskap ble de frigitt 17. mai 1944. De måtte bo hos familie og kjente, inntil de etter krigen kunne bosette seg i Telavåg igjen, og være med på oppbyggingen av bygda.

Haldor reflekterte mye, og han var engasjert med brobygging mellom mennesker. Han fikk gode venner innen organisasjonen Mariasøstrene i Darmstadt, og deres fredsarbeid.

Haldor og kona Elen, var levende opptatt av kulturformidling, og var med i folkedansgruppen på hjemstedet. Det førte til at de også fikk mange gode venner i USA og Tyskland, ikke minst innen folkedansmiljøet i Stuttgart.

”Det er nettopp dette som er så viktig – vi må i ulike fora finne fram til positive relasjoner som binder folk sammen, det er også fredsbygging”, hevdet Haldor Telle.
Derfor var han også engasjert i Aktive Fredsreiser som tidsvitne. Han deltok i flere år på en rekke turer med skoleungdom, og med sin personlige historie formidlet han varige inntrykk.

Han var alltid nøye på at dette skulle gjøres uten å skape hat. Hans budskap var at for å skape gode relasjoner, måtte vi mennesker rive murer mellom oss, og i stedet bygge broer. Et viktig særpreg var at han alltid tok seg god tid til å snakke med både unge og eldre, og besvare deres spørsmål.

Haldor Telle var engasjert på en rekke felt, og han satt bl.a. i styret for Fana og Ytrebygda Senioruniversitet

Haldor Telle begraves i Kausland kyrkje torsdag den 23. juli kl.13.

Gravferden blir direkte video-overført på Haldors minneside:
www.bergenogomegn.no

Vi lyser fred over Haldor Telles minne.
Hilsen ansatte, reiseledere og tidsvitner i Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE