Nyheter 2020

Menneskerettighetsdagen

Aktive Fredsreiser gratulerer Verdens matvareprogram med fredsprisen som utdeles i dag.
I dag – den 10. desember – er også den internasjonale Menneskerettighetsdagen. Lurer du på hvorfor vi markerer denne dagen? Eller hva historien til Menneskerettighetsdagen er? Ta en titt på denne informative videoen (kun 1,5 minutter). 

10.12.2020


Hør den utrolige historien til Helga Arntzen

Helga Arntzen foran Fredshuset

Da Helga Arntzen var barn i Øst-Tyskland, anga hun sin egen mor til overvåkningspolitiet. Som voksen har hun jobbet hardt mot all hjernevasking. Gjennom organisasjonene Hvite busser og Aktive fredsreiser, har hun fått mer enn 180 000 skoleungdommer til å besøke tyske konsentrasjonsleire i kampen mot nasjonalisme og ensretting. 

Helga Arntzen på NRK P2 Drivkraft (radio.nrk.no)
03.12.2020


Fadderbarn i Gambia uten støtte

Momodou med noen av elevene

 Sutukobas Venners faddere og Aktive Fredsreiser har støttet over 2000 barn i Gambia. Mange av dem er ferdig utdannet, og fått seg gode jobber. Vi mener at utdanning er nøkkelen til å komme seg ut av fattigdom. 160 fadderbarn i Gambia får ikke begynt på skolen nå i høst om de ikke får betalt skolepengene sine. Fadderbarna som av ulike årsaker har mistet sine faddere.
Aktive Fredsreiser som normalt ville gått inn i faddernes sted, har ingen omsetning på grunn av korona-pandemien og kan dessverre ikke betale regningen på totalt 155.000 kroner.

Fadderbarn i Gambia uten støtte 


Foreslå din skole til Benjaminprisen 2020

Benjaminprisen 2020

Tilhører du eller vet du om en skole som jobber aktivt mot rasistiske holdninger og andre former for diskriminering? Har skolen god undervisning som utfordrer stereotypier og fordommer? Jobber skolen systematisk for å skape likeverd og samhold?
Benjaminprisen deles ut hvert år til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Prisen består av et diplom og kunnskapsdepartementet har satt prispengene til 250.000. Prisen overrekkes av kunnskapsministeren i januar 2021.
Ved å foreslå en skole hjelper du oss med å løfte frem godt arbeid mot rasisme og diskriminering. Gå inn på www.benjaminprisen.no for å komme med ditt forslag. Her kan du også lese mer om prisen, kriteriene for tildelingen og tidligere vinnerskoler.

Forslagsfrist: 1. oktober.

Benjaminprisen (åpnes i ny fane)

21.08.2020


Han var en brobygger

Halldor Telle

Vårt tidsvitne Haldor Telle døde hjemme i Telavåg 16. juli 2020. Her ble han født 19. mars 1934, og her  vokste han  opp i trygge omgivelser. Inntil den dagen da alle i det lille øysamfunnet fikk snudd opp ned på tilværelsen, og nazistene utslettet det lille øysamfunnet.

Han var engasjert i Aktive Fredsreiser som tidsvitne. Han deltok i flere år på en rekke turer med skoleungdom, og med sin personlige historie formidlet han varige inntrykk.

Han var en brobygger

21.07.2020

 


Landeskogen Peace Center - 10 år 5. juli

Landeskogen og Helga Arntzen

For ti år siden – den 5. juli 2010 - overtok Aktive Fredsreiser Landeskogen lungesanatorium av Bygland kommune. Landeskogen Peace Center ble etablert med mål om å bygge opp et internasjonalt fredssenter utstillinger og seminarer. Fredssenteret skulle også brukes som en destinasjon for skoleturer for norsk, dansk, tysk og polsk ungdom.

Landeskogen Peace Center - 10 år 5. juli

03.07.2020

 


Film Landeskogen 2020

 


Vannposter til romlandsby

Vannposter RomaniaVannposter Romania

I romlandsbyen Bozinta Mica er det 12 hus, og det bor rundt 65 mennesker der. Til nå har de måttet tigge vann av rumenere som bor i nærheten. Nå har vi finansiert to vannposter slik at landsbyen er selvforsynt.

03.06.2020

 


Tidsvitne fra Buchenwald, Arne Verling, døde 11. mai, 99 år gammel

Arne Værling

Arne Verling er født 2. oktober 1920, og vokste opp i Skien. Da krigen brøt ut i Norge var han snart på plass i motstandsarbeidet mot de nazistiske okkupantene. En av oppgavene var å distribuere den illegale avisen ”Enig og tro”. Avisen var en av de største illegale avisene i Skiensdistriktet.

Buchenwaldforeningen - Tidsvitne Arne Verling (åpnes i ny fane)

18.05.2020

 


Lansering av fanger.no - 8. mai

Lansering av fanger.no

8. mai år er det 75 år siden frigjøringen av Norge. Dette markeres med lansering av Norsk digitalt fangearkiv og den søkbare databasen www.fanger.no som etter hvert vil inneholde opplysninger om 44 000 nordmenn som var i fangenskap under 2. verdenskrig. Der er registrert fangenskap i leirer og fengsler i Norge og store deler av verden, både i Europa, Nord-Afrika og Asia.

Lansering av fanger.no - 8. mai

06.05.2020

 


Et spennende alternativ!

Foto: TrollAktiv

Aktive Fredsreiser lanserer et turalternativ til Polen og Tyskland. Elevene mister ikke skoleturen sin hvis det blir mulig å reise innenlands.

Et spennende alternativ!

23.04.2020

 


Coronavirus

Aktive Fredsreiser følger nøye med i utviklingen, og vi forholder oss til norske myndigheters enhver tids gjeldende råd.

Du finner mer informasjon på UDs og Folkehelseinstituttets hjemmesider:

regjeringen.no - reiseinformasjon (ny fane)
fhi.no - reiseråd tilknytet til nytt coronavirus (ny fane)

16.03.2020

 


Moren sendte henne i konsentrasjonsleir

Maria Gabrielsen

En av de medvirkende i Fredrik Skavlans program lørdag 15. februar er vårt tidsvitne Maria ”Mitzi” Gabrielsen.
Maria har en bakgrunnshistorie som savner sidestykke i europeisk krigshistorie. Moren meldte sine egne barn til Gestapo. Maria var ti år gammel da hun og søsknene ble sendt til konsentrasjonsleiren Therezienstadt.

Maria Gabrielsen - Moren sendte henne i konsentrasjonsleir

15.02.2020

 


75 år siden krigsseilernes hjemkomst

Krigsseilere

I 2020 er det 75 år siden de første krigsseilerne kom hjem. De kom ikke som en stor samlet gruppe i en by, men heller en og en rundt om i hele landet. De fikk ingen strålende mottakelse av et jublende folkehav. De fikk heller aldri den takken og hederen de fortjente. Norske myndigheter var ganske enkelt helt fraværende. For våre krigsseilere kom altså den største påkjenningen etter krigen.

På Landeskogen Peace Center jobbes det nå med å bygge opp utstillingen hvor nettopp krigsseilerne står i fokus. Den har som tema: Krigsseilernes ettermæle.

I tidsrommet 24.-26. april 2020 arrangeres det et eget treff for krigsseilernes etterkommere på Landeskogen Peace Center og Revsnes Hotell.  Det vil bli noen interessante dager hvor nettopp våre krigsseilere vil stå i sentrum.

Krigsseiler treffet og 75 år siden krigsseilernes hjemkomst

14.02.2020

 


75 års markering i Auschwitz

75 års makering frigjøring Auschwitz - norske deltakere Fra venstre; Chana Kozuch Arberman (tidsvitne), Edith Notowicz (tidsvitne), statsminister Erna Solberg, Helga Arntzen (Aktive Fredsreiser), HKH Håkon, Robert Hercz (sønn av tidsvitne Imre Hercz).

Den 27. januar var det 75 år siden konsentrasjonsleiren Auschwitz ble frigjort.
Over én million mennesker ble fabrikkmessig tatt livet av. Fordi nazistene hadde definert dem som ”uverdige liv”. Jøder, rom, Jehovas vitner, homofile og funksjonshemmede.
Dagen ble markert av statsledere fra mange land. Aktive Fredsreiser var også blant de inviterte.

30.01.2020

 


Leksikon om lys og mørke

Vi inviterer til foredrag av Simon Stranger basert på boken ”Leksikon om lys og mørke”.

Tid: Lørdag den 25. januar kl.1345 til 1430
Sted: HL-senteret, Huk Aveny 56, Bygdøy, Oslo

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

Foredrag av Simon Stranger - Leksikon om lys og mørke

21.01.20

 


Med 10. trinn fra Torridal skole til Polen 2019

Torridal skole

Les om den flotte turen Torridal skole hadde i september 2019.

Tekst: Morten Håland
Gjengitt med tillatelse fra Torridalsposten

Mer om turen (pdf) (åpnes i ny fane)

15.01.20

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE