Fangenes Testamente

Prisutdeling lørdag 8. juni

Program:

KL. 14.00 - 16.00 Prisutdeling av ”Fangenes Testamente” på Fredshuset – Åpent for alle

Konferansier: Vidar Fjeldstad og Agnete Schjønsby

• Åpning ved Ordfører
• Musikalsk innslag ved Hanne Paulsen
• Bakgrunn og statutter for prisen ”Fangenes Testamente” ved Vidar Fjeldstad
• Om Aktive Fredsreiser ved Uwe Arntzen
• Hovedtale ved prisvinner Cathrine Thorleifsson
• Musikalsk innslag ved Hanne Paulsen
• Om prisvinner ved Agnete Schjønsby
• Overrekkelse av prisen
• Musikalsk innslag ved Hanne Paulsen
• Avslutning

Prisvinner 2024

Cathrine Thorleifsson

Fangenes Testamente for 2024 tildeles sosialantropologen Cathrine Thorleifsson, som har ledet den norske Ekstremismekommisjonen.
Ekstremismekommisjonen ble opprettet i 2022 og la frem sin rapport i mars 2024. Kommisjonen har på grundig vis analysert den måten hat, ekstremisme og oppfordringer til voldelige handlinger sprer seg på, og hvordan vi kan bekjempe disse.

Gjennom sitt arbeid har kommisjonen samlet inn svært verdifullt materiale, og dens arbeid kommer til å få stor betydning for måten samfunnet møter hat, konflikt og ondskap på, ikke minst gjennom økt kunnskap, men også gjennom konkrete endringer i hvordan samfunnets institusjoner for beskyttelse av
samfunnssikkerhet fungerer og er bygget opp.

Thorleifsson har selv i en årrekke vært en av Norges og Europas viktigste forskere på ekstremisme og nasjonalisme. Hun er svært dyktig til å formidle sin kunnskap og til å spre det grunnleggende budskapet at dette er fenomener samfunnet må arbeide mer med, og som vi alle kan bidra til å gjøre noe med.
Fangenes Testamente er en pris som gis til enkeltpersoner og institusjoner som bruker av sin kunnskap til å bygge beredskap mot ondskap, vold og ekstremisme, inspirert av de lærdommer vi kan trekke av nazistenes folkemord under Den andre verdenskrig. Cathrine Thorleifsson er en meget verdig mottaker av prisen.

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE