Gratulerer Odd Fjælberg

I flere år har tidsvitne Odd Fjælberg fra Sola reist til ulike konsentrasjonsleire med Aktive Fredsreiser og fortalt sin historie til norsk ungdom. I år mottar Fjælberg Menneskerettighetsprisen for sin innsats.

Odd FjælbergSom 21-åring ble Odd Fjælberg arrestert og satt i tysk fangenskap på Grini og senere i Stutthoff. Selv etter at Adolf Hitler har tatt sitt liv 30. april er Fjælberg fremdeles fange i en båt som det ble planlagt å senke. I de nærmeste dagene klarte Fjælberg og to kamerater på mirakuløst vis å rømme og etter å ha blitt holdt skjult på en bondegård fikk de omsider kontakt med de engelske styrkene og med deres hjelp ble de endelig sendt hjem.
Mer enn 1000 elever har hørt hans historie på vandring gjennom leirene og han fortalte alltid levende og dramatisk om hendelsene han har opplevd under den andre verdenskrig, forteller daglig leder i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen.

Odd Fjælberg mottar prisen for sitt utrettelige formidlingsarbeid og fordi han anså det som så viktig å fortelle dagens ungdom om historiens overgrep.
Menneskerettighetsprisen deles ut av Sola kommune og Sparebank 1 SR-Bank.

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE