Hyller de glemte krigsheltene

Lørdag hedrer vi 30 tidlige krigsseilere i Fredsparken i Risør. Sjømann Jarle Andhøy er opptatt av at krigsseilerne får den hyllesten de fortjener. Sammen med sine venner fra Tangerudbakken skal han bidra med musikalske innslag under markeringen.  De fremmøtte krigsseilerne mottar boken om Konvoibyen som lanseres samme dag.

Krigsseilere

 Krigsseilerne er tema under Risør Trebåtfestival som varer fra 2. til 5. august.     

– Dette er en gruppe mennesker som risikerte livene sine under krigen, og som ikke har fått den hyllesten de fortjener. De er blitt svært gamle, og skal vi hylle dem må vi gjøre det nå, sier festivalleder Odd Sverre Aasbø.

Aktive Fredsreiser skal ha stand på Dampskipsbrygga hvor vi vil fokusere på Konvoibyen i Risør. Ekteparet Leif og Else Heimstad Else etablerte Konvoibyen i 1968 som et boligtilbud til krigsseilere og andre sjøfolk.

Ekteparet drev et enestående arbeid for å bedre krigsseilernes kår i resten av landet. De registrerte krigsseilere over hele Norge, og hjalp dem med å få pensjonen de hadde krav på.  Boken ”Tro mot sin visjon” av Oddvar Schjølberg handler om deres innsats.

Foredrag og utstilling

Under hele Trebåtfestivalen kan man se Stiftelsen Arkivets vandreutstilling ”Krigsseilerne” (ny fane) på Fredshuset. Til sammen 4132 norske sjøfolk mistet livet på havet under andre verdenskrig. De som overlevde satt igjen med erfaringer som skulle prege dem resten av livet. Gjennom portretter, sitater og lydopptak presenterer utstillingen 25 krigsseilere og deres ektefeller som representerer de menneskelige omkostningene, enkeltmennesket og mangfoldet i krigsseilernes historie.

Lørdag klokken 15 holder Jon Michelet foredraget ”den siste krigsseiler” på Sjømannskirken/ Bedehuset.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE