Nekrolog Johan Johansen

Mandag 8. juli kom meldingen om at hedersmannen Johan Johansen fra Birkenes hadde sovnet stille inn - to uker før han ville fylt 92 år. Stemmen til et viktig tidsvitne har nå stilnet.

Johan Johansen

19 år gammel ble han med i MILORG som samarbeidet med Arne Laudals organisasjon – noe som senere kostet ham over to år i tysk konsentrasjonsleir. Han ble arrestert 20. februar 1943 og fikk virkelig kjenne det nazistiske systemet på sin egen kropp. Først på Arkivet i Kristiansand, før han ble videresendt til Grini og Sachsenhausen, og til sist Neuengamme.
Johansen var øyenvitne til forferdelige overgrep i leirene, og dette satte sitt preg på ham.

Da han kom hjem igjen i begynnelsen av juni 1945 fortalte han ikke så mye om sine opplevelser, minnene var for tøffe. Men etter hvert åpnet han seg, og begynte å fortelle. Han mente at det var viktig å advare mot gryende nynazisme og fremmedhat.
Han ble aktiv som tidsvitne i Aktive Fredsreiser og Hvite Busser. På disse turene fikk hundrevis av norske ungdommer et sterkt møte med en mann som selv hadde vært i nærkontakt med nazismens menneskeforrakt.
Johansen hadde en helt spesiell evne til å formidle sitt budskap, og han konkretiserte det slik:
Vi kan ikke få gjort om historien, og det ligger ingen framtid i hatet. Vi må sammen finne løsninger slik at vi ikke åpner arenaen for organisasjoner som tilsidesetter menneskerettighetene. Hver enkelt av oss må ta sitt ansvar.

Etter krigen ble han med i Røde Korsarbeidet. Han ville så gjerne gjøre noe igjen, for det var de som reddet livet hans da han ble hentet av de hvite bussene i Neuengamme i april 1945.
Johansen ønsket derfor at ved hans begravelse skulle det ikke gis blomster, men heller en gave til Røde Kors.

I stor takknemlighet og ærbødighet for den innsatsen Johan Johansen gjorde, lyser vi fred over hans minne.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE