Cliewe Juritza
Cliewe Juritza (f. 1966 i Øst-Berlin) er utdannet rørlegger. I 1984 forsøkte han å flykte over grensen til Østerrike via Ungarn.
I byen Sopron ble han tatt, men slapp fri pga mangel på bevis. Kort tid etter forsøkte han å flykte over grensen til Vest-Tyskland ved byen Eisenach. Denne gang ble han arrestert og satt i fengsel. Etter ti måneder i fangenskap ble han kjøpt fri av Vest-Tyske myndigheter.
Clieve Juritza har skrevet boken ”Als die Berliner Mauer noch kein Denkmal war” (Da Berlinmuren ennå ikke var et minnesmerke).
Tidsvitne fra den kalde krigen
Over hele det sentrale og østlige Europa ble det etablert kommunistdiktaturer etter den andre verdenskrig. Dette inkluderte også den delen av Tyskland som ble omfattet av Die Sowjetische Besatzungzone etter Jaltakonferansen.
Allerede før det nasjonalsosialistiske Tyskland kapitulerte, hadde de allierte med Sovjetunionen, Storbritannia og USA hatt toppmøte på halvøya Krim. Jaltakonferansen trakk linjene for hvordan Tyskland skulle administreres etter krigens slutt.
Etter krigsslutt ble Frankrike også en av maktene som skulle delta i dette arbeidet. Tyskland ble delt inn i fire okkupasjonssoner, hvor de fire nevnte statene tok ansvar i hver sin. USA, Storbritannia og Frankrike greide å samarbeide. Vanskeligere var det å få Sovjetunionen med på laget. Stalin så ut til å velge helt egne veier. Uansett skulle denne mangelen på godt samarbeidsklima føre til det delte Tyskland.
Allerede fra krigsslutt var det klart at de kommende okkupasjonssonene skulle komme til å skli fra hverandre. Fire år etter at tyskerne hadde havnet under andre staters administrasjon, oppstår det delte Tyskland. I 1949 er delingen definitiv i det at både Vest-Tyskland og Øst-Tyskland erklærer seg som selvstendige stater. Da Berlinmuren ble reist i 1961, bekreftet dette delingen, og samtidig det uforsonlige klimaet som rådet.