Josef Mengele

Skrevet av Dr. Elling Kvamme

Josef Mengele tatt av argentinsk politi i 1956
Bildet av Josef Mengel er tatt av Argentinsk politi i 1956. Foto:Wiki Common

Josef Mengele er kanskje den mest beryktede av alle legene i de tyske konsentrasjonsleirene. Han var sjeflege i Auschwitz og ansvarlig for utvelgelsen av fanger som skulle gasses i hjel.

Legen og rettsmedisineren Miklos Nyiszli, rumensk jøde og fange i leiren, har skrevet bok om sin rolle som dr. Mengeles assistent. Mengele foretok blodtransfusjoner, spinalpunksjoner og en rekke smertefulle eksperimenter på fangene. Han var særlig interessert i tvillinger og dverger. Obduksjonen av to tvillinger som døde samtidig, noe Nyiszli syntes var merkelig, viste at de var blitt drept med kloroform injisert direkte inn i hjertet. Dette kunne ikke Nyiszli oppgi som offisiell dødsårsak, derfor skrev han tyfoidfeber i dødsattesten.

Mengele fikk også skutt en rekke fanger som han syntes var «interessante» for å undersøke deres organer, og gravide kvinner ble plukket ut for å inngå i hans eksperimenter. Han tenkte seg at skjeletter og andre organer, særlig fra tvillinger, dverger og krøplinger, skulle stilles ut i et museum i Berlin med presis informasjon om navn, alder osv. Skjeletter og andre organer ble derfor sendt til Institut für Rassenbiologische und Antropoligische Forschung i Berlin, den gang et svært kjent forskningsinstitutt.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE