Asgeir Føyen mottar Blanche Majors Forsoningspris med tanke på det langsiktige relasjonsbaserte ledertreningsprogrammet han startet i Midtøsten i 2002.
Asgeir Føyen (49)er utdannet sivilingeniør og har siden 1988 hatt ulike lederstillinger i privat næringsliv. Parallelt har Asgeir vært engasjert i utviklingsarbeid i Afrika, Asia, Øst-Europa og Midtøsten.
I 1994 begynte Asgeir å engasjere seg i Midtøsten gjennom Interconsult. I regi av stiftelsen CESAR var han i perioden 1996-2000 fulltidsengasjert som prosjektdirektør og medfasilitator for forskjellige initiativ knyttet til konflikter rundt de knappe vannressursene i Midtøsten. Dette omfattet Libanon, Israel, Palestinske selvstyreområder, Syria, Irak, og Tyrkia.
I 2001 tok familien Føyen initiativet til å etablere Stiftelsen Abildsø gård. Stiftelsen har som formål å ta vare på Abildsø gård som nasjonal kulturarv (fredet av Riksantikvaren i 1997) og benytte den til samfunnsnyttige formål. Arbeidet er både lokalt og internasjonalt og handler om å engasjere seg i endringsprosesser som er ønsket av de som omfattes av arbeidet. Føyen mener det er viktig å arbeide langsiktig i forhold til mennesker og samfunn som ønsker hjelp.
”Det tar tid å bygge tillit og skape gode samfunnsendringer.
Mye kan derimot raskt rives ned.
Det tar 100 år for et tre å vokse seg solid og vakkert,
mens treet kan hugges ned på en times tid”.
”Mange sider av vårt samfunn i dag synes lite villig til å arbeide i erkjennelsen av at viktige endringsprosesser krever langsiktighet. Det vi trenger er gode visjoner som oppmuntrer til utvikling av sterke menneskelige relasjoner og omsorg for hverandre”, sier prisvinner Asgeir Føyen.
I tråd med disse tankene har Føyen tatt initiativ til følgende prosjekter både lokalt og internasjonalt:
Skolegård.
En alternativ skoledag for barn som trenger å øke sin mestringsfølelse for å fungere bedre de øvrige dagene på skolen. Ca. 50 % av de barna som deltar i skolegården har innvandrerbakgrunn. Mange av dem kommer fra nåtidens konfliktområder.
Arbeidstrening.
For unge voksne som av forskjellige årsaker ikke har fullført skolegang eller kommet ut i arbeid. Målsettingen er å hjelpe den enkelte til å mestre egen livssituasjon bedre gjennom faglig og sosial trening. Et annet element består av å utvikle kompetanse som er interessant for arbeidsmarkedet.
Midtøsten - MEP
MEP er et langsiktig relasjonsbasert ledertreningsprogram som pr. i dag har arabiske, jødiske, og norske deltagere. Prosessen har som mål å gi fremtidens ledere i regionen (innenfor forskjellige samfunnsområder) en mulighet til sammen å bestemme en ny retning, i tråd med felles visjon, eget tempo og innhold. MEP prosessen skal oppmuntre og trene mennesker til å ta samfunnsansvar på en måte som bidrar til fred og forsoning. Kjernegruppen i programmet har deltatt siden oppstart i 2002. Disse personene fra Midtøsten danner i dag grunnmuren for prosessen og er toneangivende for hva som vil være mulig å oppnå. Det er disse personenes oppgave å inspirere mennesker fra forskjellige samfunnsområder til å ta del i visjonen, i felles initiativ og prosjekter.
Sommeren 2009 tok gruppen et stort nytt skritt med å invitere låtskrivere fra Midtøsten, USA og Norge til å være med i arbeidet. Samarbeidet ga gode resultater og nye samfunnsgrupper vil bli inviterte til å være med fra 2010.
MEP deltagerne ble i 2004 enige om følgende visjon for sitt engasjement:
“We believe that it is possible to create a Middle East that is peaceful, open and prosperous.
A place where human life is highly valued and the quality of life is steadily improving; where justice and human rights are respected; where religious, cultural and political diversity is both appreciated and secured through mutual trust and freedom of expression. “
For mer informasjon henvises til www.abildso.org |