Sport for fred og forsoning
Sport kan skape fred og forsoning mellom mennesker som lever i krig og konflikt. Det er temaet for den tidligere eliteseriespilleren i fotball og forskeren Anders Hasselgård i Risørhuset lørdag 6. desember.
Anders Hasselgård vil holde hovedforedrag under utdelingen av Blanche Majors Forsoningspris. Det er Aktive Fredsreiser som har invitert Hasselgård til Risør.
- Det er mange eksempler på idrettes potensial for fred og forsoning, sier Anders Hasselgård, som arbeider ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) i Oslo med et forskningsprosjekt om sport og forsoning. Anders Hasselgård har vært eliteseriespiller i Molde Fotballklubb fra 1996 til 2004. Han har studert sport som grunnlag for fred og forsoning i en rekke land, og har eksempler fra Irak, Serbia, Vietnam, Elfenbenskysten og andre land.
Kraften og mulighetene i sport og idrett går langt utover konkurranser og fysisk utfoldelse på idrettsbanen. Sport kan skape fred og forsoning mellom mennesker som lever i krig og konflikt.
- Jeg legger vekt på potensialet i sport og idrett, men det er ingen automatikk i at idrett løser konflikter. Idrett kan til og med skape konflikter. Men mulighetene er der både på lokalt og nasjonalt, sier Anders Hasselgård.
- Ofte er fotballandslagene veldig viktige symboler for land i krig og konflikt. Det har vi sett i Elfenbenskysten i Vest-Afrika der landslaget, med Chelsea-spilleren Didier Drogba i spissen, bidro til å normalisere forholdene både i landet og regionen, sier Anders Hasselgård. Han har også eksempler fra Irak, der fotballandslaget nå er regjerende Asia-mester.
- Det er også viktig å se idrettens muligheter i utviklingsprosjekter og i kamp mot fattigdom. Her har både Norges Idrettsforbund, Norges Fotballforbund og andre organisasjoner mange interessante prosjekter, sier Anders Hasselgård.
- Medlemmer av idrettslagene i Risør og alle andre idrettsinteresserte inviteres spesielt til Risørhuset den 6. desember, sier Helga Arntzen i Aktive Fredsreiser.