Fengsel fikk forsoningspris
Blanche Majors Forsoningspris 2014 gikk til Bastøy Fengsel for deres humanøkologiske prosjekt. Fengselsleder Tom Eberhardt ble overrakt prisen som består av 50.000 kroner og en sølvmedalje, av jurymedlem Helga Arntzen.
- Bastøy fengsels anvendelse av humanøkologiske prinsipper er i tråd med statuttene som ligger til grunn for prisen. Vi er derfor stolte over å kunne tildele årets Forsoningspris til Bastøy Fengsel, sier jurymedlem og leder i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen.
- De straffedømte blir ikke bra mennesker av å behandles dårlig. Samfunnssikkerhet skapes ikke med dårlig soningsforhold. På vår humanøkologiske øy jobber vi for å bringe folk tilbake til samfunnet som gode naboer. Forsoning er noe av det vakreste som kan skje mellom mennesker og jeg tror også det er noe av det vakreste som kan skje mellom mennesker og samfunn. Jeg har tro på Bastøy fengsel, sa fengselsleder Tom Eberhardt før han takket for prisen og lovte at fengselet skulle følge den prisbelønnede strategien videre.
Blanche Majors forsoningspris deles årlig ut til personer eller organisjasjoner som viser sterkt engasjement for pluralisme og inkluderende politikk. Prisvinneren må ha utmerket seg i forsvar for menneskers likeverd, dette er en hovedfaktor i alle forsoningsprosesser. Bastøy Fengsel er med dette i godt selskap. HKH Kronprins Haakon og Konfliktrådet mottok Blanche Majors forsoningspris i henholdsvis 2012 og 2013.
Juryens begrunnelse for årets prisutdeling: Bastøy Fengsel, etablert i 1984, er innen nasjonal og internasjonal kriminalomsorg kjent for sin anvendelse av humanøkologiske prinsipper i møte med de innsatte. Pedagogikken søker å ivareta menneskets verdighet ved å erstatte ydmykelse og tvang med en visjon om det frie, ansvarlige mennesket. Ved Bastøy rekker således den økologiske utfordringen ut over det spesifikke naturvern.
Åpenhet, evnen til å lytte, mot til å vedgå feil samt rom for tilgivelse, er sentrale elementer i kulturen her.