Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossOverrekkelse Fredsparken

Av Helga Arntzen

Dette er en stor dag både for meg og for Risørs befolkning.
Jeg vil starte med noen linjer fra Shimon Perez:

Se alltid bakover med tilgivelse,
Se alltid fremover med håp,
Og når du ser til siden, gjør det med kjærlighet

Jeg vil takke Risørs politikere for den store tillitten jeg har fått, og takke Risørs befolkning for enestående oppbakking både med pengegaver og med masse ros. Foreløpig har det kommet inn over kr. 150 000.

Dette har gjort at arbeidet med parken, som kunne ha blitt stress og hodebry, ble en spennende og gledelig oppgave hver eneste dag.

Så vil jeg takke våre dyktige medarbeidere og et romslig styre i Aktive Fredsreiser som har bidratt til, at parken ble en realitet.

Fra Risørs tidligere rådmann Øyvind Bosvik, lærte jeg: Viljen til å ville skaper evnen til å kunne.

Ja viljen til å ville skapte evnen til å lage en fredspark.

I slutten av april stod jeg i en matbutikk og traff Sølvi Fagerbakke. Vi startet for over 30 år siden gruppen nr. 126 av Amnesty International i Risør. Sølvi sa: kan vi ikke lage park på Tjenna. Vi er leie bugresset. Ja sa jeg, det skal vi gjøre. I årevis hadde jeg gått forbi ugresset og undret meg over at det ikke var kommet noen park. Jeg ble forbauset over Sølvis utspill at jeg kunne gjøre noe med det. Men jeg tenkte straks, dette kan bli en flott gave til kommunen i forbindelse med Aktive Fredsreisers 10års markering.  
Og tanken om en fredspark var født.

5. mai var min sønn Uwe og jeg tilstede på Fritt ords prisutdeling i operaen i Oslo. Der traff vi 2 damer fra Det norske Nobelinstitutt. Jeg spurte de om hvordan en fredspark burde se ut.  Svaret var: Det skal være ro, det må ikke være noen klisjeer. Så spurte jeg: hvilken beplantning skal jeg ha? Den ene damen sa: der borte står en venn av meg som kan alt om planter. Flott, da må jeg snakke med han. Det ble en ivrig samtale hvor jeg fikk rådet: parken må utstråle ro, skal ikke ha klisjeer og skal dufte godt. Så fikk jeg rådet om å reise til London til Chelsea blomstershow. Min sønn spurte meg etterpå: er du klar over hvem du nettopp har pratet med? Nei sa jeg. Det var jo selveste Blomster-Finn! Jeg ser ikke på TV, derfor visste jeg ikke hvem Blomster-Finn var.

Men jeg fulgte rådet, og 21. Mai gikk turen sammen med kontorleder Hugo Hansen til Chelsea blomstershow i London. Der ble det valgt ut benker og globus. Og en plan for fredsparken ble lagt. Fire dager etterpå ble planen oversendt ordfører og 6.6. var planen behandlet i formannskapet.9.6. ble det sendt ut nabovarsler.

30.6. begynte arbeidet. Og 7 uker senere er parken ferdig.

Vi hadde ikke regnet med så store utfordringer når det gjelder grunnforholdene, så et budsjett på kr. 600 000 ble til kostnader på 1,3 millioner.

I gamle dager var det en liten innsjø her. Denne ble fylt igjen med bark og Tjennas venner ble startet for 40 år siden for å redde tjernet. For 20 år siden hadde jeg et gatekjøkken her. Det måtte fjernes og det hastet med å fjerne det fordi det skulle bli laget en park. Flotte arkitekttegninger var laget for denne parken. Men det kom aldri noen park.

Fredsparken er nå på ca. 2 900 kvm og inneholder navn på alle Nobel-fredsprisvinnere. Den vil bli beplantet med vekster fra alle verdensdeler, og inneholder tankevekkende sitater. Parken skal være et sted for rekreasjon, den skal utstråle ro og harmoni samt å dufte godt. Dersom den også kan inspirere til refleksjon om fred og hvordan fred kan skapes, er målet nådd!

Så håper vi at parken vil bli et godt sted å være. Et sted til ettertanke og fred.

Den burmesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemper Aung San Suu Kyi har tilbrakt mer enn 12 år i husarrest. Hun maner oss om å engasjere oss. Hun sier

Bruk din frihet til å kjempe for vår frihet!

Vi håper at parken inspirerer oss til å bruke vår frihet til det beste for våre undertrykte medmennesker. Kanskje parken kan inspirere til å starte fredsklubber rundt om i Norge?

Til slutt vil jeg nok en gang takke for all tillitt fra Risør politikere og positiv oppbakking fra Risør- folk og Risørs lag og foreninger.

Med stor glede og erbødighet overrekker jeg fredsparken fra Aktive Fredsreiser til Risør kommune v/ordfører Knut Henning Thygesen og til Risørs befolkning.

Ta vare på parken både når det gjelder budskap og pleie.