Right Sidebar

Noe tekst her

Prisutdeling og jubileumsfeiring

Lørdag mottok litteraturviteren Jakob Lothe den 11. Fangenes Testamente-prisen på Fredshuset i Risør. En rørt professor fikk overrakt prisen fra Aktive Fredsreisers grunnlegger Helga Arntzen.

Prisutdeling

- Da jeg fikk høre at jeg skulle få prisen ble jeg først overrasket, og så ble jeg veldig glad. Jeg er overrasket fordi dette er en så prestisjefylt pris, og jeg er ydmyk og takknemlig for å ha mottatt prisen, sa han foran en rekke tidsvitner og andre fremmøtte på Fredshuset.

Fangenes Testamente skal gis til personer som har gjort noe spesielt for å formidle kunnskap om konflikt- og fredsskapende prosesser på en forståelig og god måte for folk flest.

Professor Jakob Lothe fikk i år prisen, blant annet for sitt arbeid med å formidle fortellinger som kan levendegjøre menneskers møte med, og overvinnelse av, ondskap og fornedrelse. I denne sammenheng har han gjort viktig arbeid både med fiksjon, biografiske og faglitterære fremstillinger. Et grunnspørsmål for Aktive Fredsreiser er hvordan vi tar vare på, levendegjør og videreformidler slike historier, og Jakob Lothes arbeid gir et viktig bidrag til nettopp det.

Jakob Lothe er opptatt av at vi ikke skal slutte å snakke om det som skjedde under andre verdenskrig.

- Behovet for kunnskap om Holocaust og det som skjedde i konsentrasjonsleirene vil ikke avta, tvert imot vil det øke.

Lothe viste videre til Jo Benkow og hans utsagn om at ingen blir følelsesmessig berørt av statistikk.

- Derfor er personlige beretninger så viktige, sier han.

Johanne Ausdal

Johanne Ausdal, leder for barne- og ungdomsrådet, var vikar for ordfører Per Kristian Lunden og innledet prisutdelingen. Henrik Syse fra PRIO var hovedtaler på årets prisutdeling, som også var en feiring av Aktive Fredsreisers 15 årsjubileum i sommer.

- Mitt arbeidsmotto har alltid vært: Viljen til å ville skaper evnen til å kunne, sa Helga Arntzen i sin tale.

Aktive Fredsreiser ble startet i 1998 med formålet å gi ungdom tro på at konflikter kan løses og at fred kan skapes, og at deres egne holdninger og handlinger er avgjørende. I løpet av 15 år har over 135.000 ungdom og voksne reist på tur med oss.

- Det første året hadde vi bare 3 turer. I 2000 hadde vi 6.260 deltagere, og siden har det økt hvert år. I fjor reiste 13.533 deltagere med oss, og i år har vi foreløpig 14.325 deltagere fordelt på 295 turer. Dette er vi stolt av og det ønsker vi å feire i dag, sier Helga.

- Vi bygger vår ideologi på at hvert menneske har et ukrenkelig iboende menneskeverd og at vi må respektere menneskerettigheter. Vi ønsker å gi en effektiv vaksine mot nynazisme, fremmedfrykt og mobbing. Vi ønsker å vise hvor mye kraft og muligheter som ligger i hvert eneste menneske, sa hun i sin tale.

Etter prisutdelingen var det servering av kake, og Tudor Lakatos underholdt med Elvis Presleys sanger oversatt til romspråket.

Tudor Lakatos

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE