Nyhetsarkiv 2015
Menneskerettigheter og aktivisme - ny bok utgitt av Aktive Fredsforlag
I boken ”Menneskerettigheter og aktivisme” møter du syv engasjerte menneskerettighetsaktivister fra inn- og utland. Blant store navn som Jan Egeland og den aktuelle Deeyah Khan med Jihad-filmen, er Helga Arntzen fra Risør.
Ny bok fra Aktive Fredsforlag-
Menneskerettigheter og aktivisme
22.12.2015
Markering av Menneskerettighetsdagen 10. desember
Tradisjonen tro ble det også i år markert Menneskerettighetsdagen i Fredsparken. Et samarbeid mellom Risør kommune og Aktive Fredsreiser.
Ca. 70 elever fra den kommunale voksenopplæringen VIRK og beboere ved asylmottaket møtte opp i parken for å feire.
Markering av Menneskerettighetsdagen 10. desember
11.12.2015
Menneskerettighetsdagen 2015
10. desember er den Internasjonale Menneskerettighetsdagen. Denne dagen blir også Nobels Fredspris delt ut til Kvartetten for nasjonal dialog. Aktive Fredsreiser markerer dette med å legge ned stein i Fredsparken. Elever på VIRK - voksenopplæringen i Risør bidrar med taler og dikt.
Menneskerettighetsdagen 2015
09.12.2015
Historien skrives i dag
Når dette skrives er det hundrevis, ja – tusenvis av mennesker på flukt fra det stedet de kanskje aller helst vil være. Men fordi kriger og konflikter gjør deres hjemsted til et umulig sted å være, legger de ut på flukt for om mulig å ta seg fram til et tryggere sted. Også vi i Norge får kjenne på det i disse dager. De som skal ta vare på dem i det de krysser grensen til Norge har mye å gjøre om dagen.
Historien skrives i dag
02.11.2015
Hverdags-verdighet
Det er bra at Kronprinsens prosjekt Global Dignity Day diskuteres og forbedres. Men det er dumt hvis et interessant to timers skoleprosjekt om verdighet i hverdagen droppes på grunn av misforståelser og uriktige framstillinger.
Denne uka ble Global Dignity Day (GDD) gjennomført på flere videregående skole i Aust-Agder.
Hverdags-verdighet
01.11.2015
Global Dignity 2015
Onsdag 21. oktober og torsdag 29. oktober ble det arrangert Global Dignity Day på Risør vdg, Tvedestrand og Åmli vdg, Arendal vdg og Møglestu vdg skole.
Målet med denne dagen er å reflektere rundt begrepet verdighet og ha det som utgangspukt for å bidra til et godt skolemiljø. Det gode skolemiljøet kjennetegnes nettopp av at hver enkelt elev føler seg sett og verdsatt av sine medelever og skolens ansatte. Det skaper trivsel og trygghet, og forebygger mobbing og frafall.
Global Dignity 2015
01.11.2015
Bråte ungdomsskole fikk en spesiell opplevelse
I tiden 27 september til 4 oktober var Bråte Ungdomsskole fra Hemnes i Akershus på tur
med Aktive Fredsreiser til Polen og Tyskland. 58 ungdommer og voksne fikk "full pakke" på en meget vellykket tur med mange inntrykk, slik som intensjonen med turene våre er.
De fikk i tillegg med seg en spesiell opplevelse i forbindelse med flyktningestrømmen til
Europa som foregår nå.
Rektor for drømmeskolen ble "Årets Ladejarl"
Per Solli mottar prisen for hans fremragende resultater innenfor verdibasert ledelse som rektor ved Elvebakken videregående skole i Oslo. Under Sollis ledelse har skolen blitt forvandlet fra et sted som toppet fraværs- og frafallsstatistikken til å bli en suksesshistorie.
Rektor for drømmeskolen ble "Årets Ladejarl"
21.09.2015
Bli med som veileder 21. oktober
Vil du bli med i en samtale med ungdom om noe av det viktigste vi har i livet, nemlig verdighet, og hvordan små og store valg i hverdagen kan påvirke verden på en positiv måte? Da bør du delta som veileder på Global Dignity Day 21. oktober.
Bli med som veileder 21. oktober
08.09.2015
Loppemarked til inntekt for skole i Gambia
Lørdag 5. september, mellom klokken 11 og 14, vil bakgården til Fredshuset fylles med lopper. Sutukobas Venner skal bruke inntektene fra salget til å støtte ungdomsskolen «West African Academy Science and Technology» (WAAST) i Gambia. Vi oppfordrer Risørfolk vil bidra med lopper, og være med på markedet på lørdag.
Loppemarked til inntekt for skole i Gambia
01.09.2015
Satser på klima og miljø på Landeskogen
Landeskogen Peace Center vektlegger tema som fred, miljø og klima. Kristian Røssaak, som til vanlig jobber for FN-sambandet, har hatt et tre måneders engasjement på Landeskogen for å utvikle disse områdene. I den forbindelse besøkte Kristian Fredshuset i Risør for å snakke om rovdrift på naturressursene, miljøødeleggelser og global oppvarming.
Satser på klima og miljø på Landeskogen
01.09.2015
Fagsamling i Bergen
Aktive Fredsreiser er med i et nasjonalt nettverk for holdningsskapende formidling. 21. og 22 august deltok vi på fagsamling i Bergen. Her besøkte vi Espeland fangeleir og Raftostiftelsen. De årlige samlingene er viktige og nyttige treffpunkt hvor vi deler erfaringer og kunnskap.
Fagsamling i Bergen
28.08.2015
Medlemstur til Østerrike og Mauthausen
Mellom 28. august og 4. september arrangerer Arkivets Venneforening medlemstur til Østerrike. Turen gjennomføres i samarbeid med Aktive Fredsreiser, og administrerende leder Helga Arntzen deltar på reisen som blant annet går til KZ Mauthausen.
Medlemstur til Østerrike og Mauthausen
27.08.2015
Kutter ikke ut skoleturer
Kommunalsjef Trond Roy Pedersen i Klepp kommune foreslo for noen uker siden å kutte ut utenlandsturer i skolens regi. Dette inkluderte turene med Aktive Fredsreiser som Orstad skole i Klepp har reist på i flere år. Men hovedutvalget for skole og barnehage i kommunen var uenig, og vedtok at Orstad bør få fortsette med turene i skoletiden.
Kutter ikke ut skoleturer
27.08.2015
Helga Arntzen fikk prisen i 2012 - Hvem blir "Årets Ladejarl"?
Nå er årets toppkandidater til «Årets Ladejarl» klare. Prisen deles ut av Reitangruppen og går til en enkeltperson som gjennom sitt personlige engasjement motvirker likegyldighet og evner å få med seg andre i noe de tror sterkt på. Administrerende direktør i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, fikk prisen i 2012 da den ble delt ut for første gang.
Helga Arntzen fikk prisen i 2012 - Hvem blir "Årets Ladejarl"?
13.08.2015
"Det var en vakker morgen udi Hiroshima by"
I dag er det 70 år siden atombomben eksploderte over Hiroshima.
Overskriften på dagens bloggpost er første verselinje i Jens Bjørnebos «Vise om byen Hiroshima». Her tegnes et idyllisk bilde av en sommermorgen i den japanske byen, der alt var fred og ro, og hvor bekymringløsheten rådet. Dette var ikke tilfelle den 6.august 1945.
Aktive Fredsreisers blogg -
"Det var en vakker morgen udi Hiroshima by" (ny fane)
06.08.2015
Fikk pris for å styrke kunnskapen om andre verdenskrig
En rørt Alf R Jacobsen mottok prisen Fangenes Testamente i Risør på lørdag.
– Dette er en fantastisk oppmuntring til å fortsette arbeidet, sa Jacobsen i takketalen som ble holdt foran et fullsatt Fredshus.
Det var spesielt gledelig at tidsvitner fra andre verdenskrig deltok på markeringen. Fangenes Testamente bygger nettopp på deres erfaringer. Prisen deles ut av Aktive Fredsreiser i samarbeid med PRIO. Utdelingen var en del av fredsdagene som ble avsluttet søndag med fredsgudstjeneste i Risør Kirke.
Fikk pris for å styrke kunnskapen om andre verdenskrig
23.06.2015
Vellykket brilleaksjon
Før Gambiaturen i mars samlet vi inn briller som skulle gå til personer med redusert syn. Vi ble overveldet av den store responsen, og alle brillene som ble sendt inn fra Risør og omegn. Nå har brillene kommet til god nytte på Afrikas vestkyst.
Vellykket brilleaksjon
17.06.2015
Besøkte Europarådet og Menneskerettighetsdomstolen
Fra 8. til 12. juni var pedagogiske veileder, Marit Langmyr, i Strasbourg for å lære mer om det europeiske menneskerettighetssystemet. Studiereisen var i regi av vår samarbeidspartner Menneskerettighetsakademiet. Med på reisen var 13 russiske lærere.
Besøkte Europarådet og Menneskerettighetsdomstolen
17.06.2015
75 årsmarkering for gjenerobringen av Narvik 28. mai 1940
På dagene 27 og 28 mai 2015 foregikk det en meget verdig markering i Narvik. Den 28 mai var det nøyaktig 75 år siden de allierte styrkene påførte Nazi-Tyskland det første nederlaget under den andre verdenskrig ved å gjenerobre Narvik. Langvarig og heroisk innsats fra norske, polske, britiske og franske styrker til lands og til vanns gjorde dette mulig.
75 årsmarkering for gjenerobringen av Narvik 28. mai 1940
04.06.2015
Det å bry seg
«Turen dekker over fag som geografi, historie og samfunnsfag. Med økt kunnskap minker sjansen på at noe slikt vil skje igjen. Det er derfor det er så viktig at ungdommer, som er framtida vår, får se hvor grusomt det virkelig var, og lære av det. Men du lærer om mye mer enn det. Ikke minst lærer du om deg selv». Disse linjene er et utdrag fra teksten Lill Therese Sandvik (17 år) fra Fræna videregående skole skrev etter skoleturen med Aktive Fredsreiser.
Det å bry seg
26.05.2015
Vår samarbeidspartner Peace Foundation Gambia bygger nå en ungdomsskole som skal hete «West African Academy Science and Technology». (WAAST). Bygningen vil bestå av seks etasjer med klasserom og kontorer. Til sammen har Aktive Fredsreiser sponset byggeprosjektet med 157 400 kroner.
Bygger skole i Gambia
22.05.2015
17. mai var tidsvitne Maria Gabrielsen (81) i Theresienstadt for å markere at det er gått 70 år siden frigjøringen. Fortsatt har 81-åringene opplevelsene i leiren friskt i minne. Sammen med sine seks søsken ble hun angitt av sin egen mor, og sendt til leiren i 1943. Søndag, på den norske grunnlovsdagen, la hun ned en krans til minne om dem om mistet livet i leiren.
Maria var tilstede på den offisielle seremonien sammen med en gruppe fra Aktive Fredsreiser, blant andre Helga Arntzen. Hovedtaler var Tsjekkias president Miloš Zeman. I talen sa Zeman at Theresienstadt skal betraktes som "en advarsel mot hat".
Omkring 33 000 mennesker mistet livet i Theresienstadt i årene mellom 1941 og 1945.
Tidsvitnet Maria Gabrielsen
18.05.2015
Nødhjelp og behandling av traumer i Nepal
Tirsdag 12. mai rammet nok et kraftig jordskjelv Nepal. Aktive Fredsreiser ønsker å bistå det kriserammede landet med nødhjelpsarbeid og behandling av traumer. Vi tar imot bidrag til dette arbeidet på vår konto 2860.10.47073. Husk å merke bidraget med «Nepal». Pengene kommer direkte frem til de som trenger det uten administrasjonskostnader.
Nødhjelp og behandling av traumer i Nepal
18.05.2015
Fangenes Testament 2015 går til forfatteren Alf R. Jacobsen for hans bidrag som historieforteller til å styrke kunnskapen om andre verdenskrig. Prisen tar sitt utgangspunkt i nettopp andre verdenskrig. Derfor er det særlig passende i år, 75 år etter at krigen kom til Norge og 70 år etter at den tok slutt, å tildele prisen til en formidler som har skrevet om sentrale hendelser under denne krigen. Prisutdelingen foregår på Fredshuset lørdag 20. juni kl. 14.00.
Det er mange kreative måter man kan samle inn penger til klassekassen på. Nylig fikk vi et godt dugnadstips som vi vil dele videre. En forelder fortalte oss at deres turkomité har avtalt med en dagligvarebutikk at elevene kan pakke varer for kunder. I løpet av en pakkedag har elevene tjent opp mot 15 000 kroner
Hvordan tjene inn penger til skoleturen?
12.05.2015
Over 100 elever trommet for fred i Risør 8. mai
I år feires 70 år med fred og frihet 8. mai. I Fredsparken i Risør ble dette markert med en kraftig fredsalarm utført av over 100 elever fra Risør ungdomsskole. Lyden fra over 100 trommer fylte både parken og resten av byen. På forhånd hadde elevene fått et lite trommekurs av Safia Abdi Haase.
Oppdag hva dere har til felles
Fra 18. og 21 september arrangeres Tysk-Norsk Ungdomsforum i Hamburg. Her møtes 100 norske og tyske ungdommer for å bli kjent med hverandre, for å få kunnskap om hverandres land, og for å knytte vennskapsbånd mellom Norge og Tyskland. Er du mellom 16 og 20 år kan du melde deg på. Søknadsfristen er 31. mai.
Oppdag hva dere har til felles
05.05.2015
Helga Arntzen fra Aktive Fredsreiser og Krishna Adhikari fra Peace Foundation Germany deltok på 70- års markeringen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Dachau sammen med tidsvitne Haakon Sørbye, samt den norske og den nederlandske Dachaukomiteen. Sørbye satt i leiren et halvt år, etter først å ha vært i KZ Natzweiler.
70 års markeringen av KZ Dachau
04.05.2015
70 år etter skal Maria tilbake til Theresienstadt
I løpet av kvelden 8.mai 1945 ble konsentrasjonsleiren Theresienstadt frigjort av Den Røde Armè. 70-årsdagen for denne hendelsen markeres i leiren 17. mai. I regi av Aktive Fredsreiser vil en gruppe fra Norge tilbringe den norske grunnlovsdagen i Theresienstadt hvor de skal delta på markeringen. Blant dem er Maria Gabrielsen (81) fra Sandefjord (født i Wien) som ble angitt av sin egen mor, og sendt til leiren i 1943.
70 år etter skal Maria tilbake til Theresienstadt
30.04.2015
Gi din støtte til jordskjelvofre i Nepal
Lørdag 25. april ble Nepal rammet av et kraftig jordskjelv. Flere tusen er meldt omkommet. Telefonforbindelsen fungerer ikke. Mange har mistet sine hjem og bor på gata. Strømforsyningen er brutt sammen. Sykehusene er overfylt. Et stort problem er manglende drikkevann. Aktive Fredsreiser ønsker å gi hurtig hjelp gjennom organisasjonen Peace Foundation Nepal. Vi vektlegger medisiner, drikkevann, telt og mat.
Gi din støtte til jordskjelvofre i Nepal
28.04.2015
Minnemarkeringer i Ravensbrück og Sachsenhausen
I år markerer vi at det er 70 år siden andre verdenskrig tok slutt. Dette innebærer en rekke av arrangement, ikke bare her hjemme i Norge, men i mange europeiske land for øvrig. Allerede før man kunne sette et endelig punktum for nesten seks år med lidelser og redsler, begynte frontene å nærme seg nasjonalsosialistens sitt eget rike fra flere kanter. Etter hvert som de allierte rykket fram, ble blant annet konsentrasjonsleirer som havnet bak deres linjer frigjort. I slutten av april 1945 var dette en realitet både for kvinneleiren Ravensbrück og KZ Sachsenhausen. 70-årsmarkeringen for dette fant sted søndag 19.april.
Verdighet i praksis
Hva er verdighet? Dette spørsmålet fikk vi mange gode svar på under Dignity Day på Risør vgs. 15. april. Sammen med Kronprins Haakon og veiledere fra Risør og omegn ble elevene utfordret til å reflektere rundt hva begrepet verdighet egentlig innebærer.
Verdighet i praksis
17.04.2015
Reiseledere deltar på minnemarkeringer
To ganger i året arrangerer Aktive Fredsreiser samlinger for reiselederne. Denne våren har 70-årsjubileet for frigjøringen av konsentrasjonsleirene stått sentralt i vårt arbeid. Vi har derfor valgt å legge sesongens reiseledersamling til minnemarkeringene i Sachsenhausen og Ravensbrück.
Reiseledere deltar på minnemarkeringer
16.04.2015
Lørdag 14. mars ble tidsvitne Haakon Sørbye tildelt Kongens fortjenstmedalje. I dag holder H.M. Kongen mottakelse på slottet for Haakon og andre som har mottatt medaljen.
Haakon har reist som tidsvitne for Aktive Fredsreiser siden 2000. Flere tusen ungdommer har hørt hans foredrag på temakvelder i Auschwitz og i Sachsenhausen.
Kongens fortjenestemedalje til Haakon Sørbye
14.04.2015
Advarte mot økt fremmedfrykt og rasisme
11. april var det 70 år siden konsentrasjonsleiren Buchenwald ble frigjort. Til sammen 27 familiemedlemmer av tidligere fanger, representanter fra Aktive Fredsreiser og andre interesserte deltok på markeringen. I talene på den tidligere appellplassen ble det utrykt bekymring for oppblomstringen av rasisme i Europa.
Advarte mot økt fremmedfrykt og rasisme
13.04.2015
Kronprins Haakon snakker om verdighet på
Risør vgs.
Foto: Global Dignity Norge
Onsdag 15. april vil Kronprins Haakon gjennomføre en Dignity Day på Risør videregående skole i Aust Agder. Kronprinsen vil også lede samtalen i en av klassene.
Kronprins Haakon snakker om verdighet på Risør vgs.
10.04.2015
75 år siden invasjonen av Norge
9. april er det 75 år siden Norge ble invadert av tyske styrker. Denne datoen er en gruppe fra Narviks-området i Krakow med Aktive Fredsreiser. Invasjonen av Norge og kampene i Nord Norge er en historisk hendelse som vil bli vektlagt og markert i løpet av turen.
75 år siden invasjonen av Norge
09.04.2015
Slukk lyset for klimaet
Lørdag 28. mars kl.20.30 slukker vi lyset i en time på Fredshuset. Vi oppfordrer flere til å bli med på Earth Hour – en symbolsk markering som utrykker folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringene. Kanskje blir årets markering den største noensinne?
Slukk lyset for klimaet
26.03.2015
4. til 8. mars er Aktive Fredsreiser tilstede på verdens største reiselivsmesse ITB (Internationale Tourismus Börse) i Berlin
Kronprinsen deltar på Dignity Day i Risør
15. april skal elever på Risør videregående skole gjennomføre en Dignity Day sammen med H.K.H Kronprins Haakon. Aktive Fredsreiser er fylkesansvarlige for Global Dignity Day i Aust Agder, og vi setter veldig pris på at Kronprinsen tar turen til fylket igjen. Vi oppfordrer flere skoler til å delta på den landsomfattende markeringen 21. oktober.
Kronprinsen deltar på Dignity Day i Risør
24.02.2015
Vår fortid skal ikke bli våre barns fremtid
Dette sa overlevende Roman Kent i talen foran dødsporten til Auschwitz under 70-årsmarkeringen 27. januar. Oppfordringen fra Kent er nettopp grunnlaget for våre skoleturer; med historien som bakteppe arbeider vi for en bedre framtid.
Vår fortid skal ikke bli våre barns fremtid
28.01.2015
I dag deler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ut Benjaminprisen 2014 til Uranienborg skole. Skolen får prisen for sitt solide og langvarige arbeid mot rasisme og diskriminering.
Benjaminprisen til Uranienborg skole
26.01.2015
70 år siden frigjøringen av Auschwitz
Auschwitz har blitt selve symbolet på Holocaust. 27. januar er det 70 år siden den tidligere utryddelsesleiren ble frigjort. Dette markeres med et stort og unikt arrangement hvor blant annet tidsvitner fra Aktive Fredsreiser deltar.
70 år siden frigjøringen av Auschwitz
12.01.2015
Minnes kvinnene i Ravensbrück
30. april er det 70 år siden konsentrasjonsleiren Ravensbrück ble frigjort. På Landeskogen Peace Center har vi laget en egen utstilling som belyser leirens historie og fortellinger til kvinner som overlevde fangenskapet. En viktig del av utstillingen er kunstprosjektet “Tante Vivi fange nr. 24127 Ravensbrück (1943-45)”.
Minnes kvinnene i Ravensbrück
08.01.2015