Nyhetsarkiv 2015

 

Menneskerettigheter og aktivisme - ny bok utgitt av Aktive Fredsforlag

Boken Menneskerettigheter og aktivisme

I boken ”Menneskerettigheter og aktivisme” møter du syv engasjerte menneskerettighetsaktivister fra inn- og utland. Blant store navn som Jan Egeland og den aktuelle Deeyah Khan med Jihad-filmen,  er Helga Arntzen fra Risør.

Ny bok fra Aktive Fredsforlag-
Menneskerettigheter og aktivisme
22.12.2015


Markering av Menneskerettighetsdagen 10. desember

Appell ved Helga Arntzen

Tradisjonen tro ble det også i år markert Menneskerettighetsdagen i Fredsparken. Et samarbeid mellom Risør kommune og Aktive Fredsreiser.
Ca. 70 elever fra den kommunale voksenopplæringen VIRK og beboere ved asylmottaket møtte opp i parken for å feire.

Markering av Menneskerettighetsdagen 10. desember
11.12.2015


Menneskerettighetsdagen 2015

Menneskerettighetsdagen markeres i Fredsparken, Risør

10. desember er den Internasjonale Menneskerettighetsdagen. Denne dagen blir også Nobels Fredspris delt ut til Kvartetten for nasjonal dialog. Aktive Fredsreiser markerer dette med å legge ned stein i Fredsparken. Elever på VIRK - voksenopplæringen i Risør bidrar med taler og dikt. 

Menneskerettighetsdagen 2015
09.12.2015


Historien skrives i dag

Når dette skrives er det hundrevis, ja – tusenvis av mennesker på flukt fra det stedet de kanskje aller helst vil være. Men fordi kriger og konflikter gjør deres hjemsted til et umulig sted å være, legger de ut på flukt for om mulig å ta seg fram til et tryggere sted. Også vi i Norge får kjenne på det i disse dager. De som skal ta vare på dem i det de krysser grensen til Norge har mye å gjøre om dagen.

Historien skrives i dag
02.11.2015


Hverdags-verdighet

Det er bra at Kronprinsens prosjekt Global Dignity Day diskuteres  og forbedres. Men det er dumt hvis et interessant to timers skoleprosjekt om verdighet i hverdagen droppes på grunn av misforståelser og uriktige framstillinger.
Denne uka ble Global Dignity Day (GDD) gjennomført på flere videregående skole i Aust-Agder.

Hverdags-verdighet
01.11.2015


Global Dignity 2015

Global Dignity 2015

Onsdag 21. oktober og torsdag 29. oktober ble det arrangert Global Dignity Day på Risør vdg, Tvedestrand og Åmli vdg, Arendal vdg og Møglestu vdg skole.

Målet med denne dagen er å reflektere rundt begrepet verdighet og ha det som utgangspukt for å bidra til et godt skolemiljø. Det gode skolemiljøet kjennetegnes nettopp av at hver enkelt elev føler seg sett og verdsatt av sine medelever og skolens ansatte. Det skaper trivsel og trygghet, og forebygger mobbing og frafall. 

Global Dignity 2015
01.11.2015


Bråte ungdomsskole fikk en spesiell opplevelse

Fotballkamp mellom flykninger og ungdommer

I tiden 27 september til 4 oktober var Bråte Ungdomsskole fra Hemnes  i Akershus på tur med Aktive Fredsreiser til Polen og Tyskland. 58 ungdommer og voksne fikk "full pakke" på en meget vellykket tur med mange inntrykk, slik som intensjonen med turene våre er.
De fikk i tillegg med seg en spesiell opplevelse i forbindelse med flyktningestrømmen til Europa som foregår nå.

Bråte ungdomsskole fikk en spesiell opplevelse
13.10.2015


Rektor for drømmeskolen ble "Årets Ladejarl"

Årets Ladejarl 2015

Per Solli mottar prisen for hans fremragende resultater innenfor verdibasert ledelse som rektor ved Elvebakken videregående skole i Oslo. Under Sollis ledelse har skolen blitt forvandlet fra et sted som toppet fraværs- og frafallsstatistikken til å bli en suksesshistorie.

Rektor for drømmeskolen ble "Årets Ladejarl"
21.09.2015


Bli med som veileder 21. oktober

Global Dignity Day

Vil du bli med i en samtale med ungdom om noe av det viktigste vi har i livet, nemlig verdighet, og hvordan små og store valg i hverdagen kan påvirke verden på en positiv måte? Da bør du delta som veileder på Global Dignity Day 21. oktober.

Bli med som veileder 21. oktober
08.09.2015


Loppemarked til inntekt for skole i Gambia

Skole i Gambia

Lørdag 5. september, mellom klokken 11 og 14, vil bakgården til Fredshuset fylles med lopper. Sutukobas Venner skal bruke inntektene fra salget til å støtte ungdomsskolen «West African Academy Science and Technology» (WAAST) i Gambia. Vi oppfordrer Risørfolk vil bidra med lopper, og være med på markedet på lørdag.

Loppemarked til inntekt for skole i Gambia
01.09.2015


Satser på klima og miljø på Landeskogen

Foredrag på Fredshuset

Landeskogen Peace Center vektlegger tema som fred, miljø og klima. Kristian Røssaak, som til vanlig jobber for FN-sambandet, har hatt et tre måneders engasjement på Landeskogen for å utvikle disse områdene. I den forbindelse besøkte Kristian Fredshuset i Risør for å snakke om rovdrift på naturressursene, miljøødeleggelser og global oppvarming.

Satser på klima og miljø på Landeskogen
01.09.2015


Fagsamling i Bergen

Foredrag på Nettverkssamling i Bergen

Aktive Fredsreiser er med i et nasjonalt nettverk for holdningsskapende formidling. 21. og 22 august deltok vi på fagsamling i Bergen. Her besøkte vi Espeland fangeleir og Raftostiftelsen. De årlige samlingene er viktige og nyttige treffpunkt hvor vi deler erfaringer og kunnskap.

Fagsamling i Bergen
28.08.2015


Medlemstur til Østerrike og Mauthausen

KZ Mauthausen

Mellom 28. august og 4. september arrangerer Arkivets Venneforening medlemstur til Østerrike. Turen gjennomføres i samarbeid med Aktive Fredsreiser, og administrerende leder Helga Arntzen deltar på reisen som blant annet går til KZ Mauthausen.

Medlemstur til Østerrike og Mauthausen
27.08.2015


Kutter ikke ut skoleturer

Porten inn til Auschwitz

Kommunalsjef Trond Roy Pedersen i Klepp kommune foreslo for noen uker siden å kutte ut utenlandsturer i skolens regi. Dette inkluderte turene med Aktive Fredsreiser som Orstad skole i Klepp har reist på i flere år. Men hovedutvalget for skole og barnehage i kommunen var uenig, og vedtok at Orstad bør få fortsette med turene i skoletiden.

Kutter ikke ut skoleturer
27.08.2015


Helga Arntzen fikk prisen i 2012 - Hvem blir "Årets Ladejarl"?

Helga Arntzen - "Årets Ladejarl 2012"

Nå er årets toppkandidater til «Årets Ladejarl» klare. Prisen deles ut av Reitangruppen og går til en enkeltperson som gjennom sitt personlige engasjement motvirker likegyldighet og evner å få med seg andre i noe de tror sterkt på. Administrerende direktør i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, fikk prisen i 2012 da den ble delt ut for første gang.

Helga Arntzen fikk prisen i 2012 - Hvem blir "Årets Ladejarl"?
13.08.2015


"Det var en vakker morgen udi Hiroshima by"

I dag er det 70 år siden atombomben eksploderte over Hiroshima.
Overskriften på dagens bloggpost er første verselinje i Jens Bjørnebos «Vise om byen Hiroshima». Her tegnes et idyllisk bilde av en sommermorgen i den japanske byen, der alt var fred og ro, og hvor bekymringløsheten rådet. Dette var ikke tilfelle den 6.august 1945.

Aktive Fredsreisers blogg -
"Det var en vakker morgen udi Hiroshima by"
(ny fane)
06.08.2015


Fikk pris for å styrke kunnskapen om andre verdenskrig

Tale ved Alf R. Jakcobsen

En rørt Alf R Jacobsen mottok prisen Fangenes Testamente i Risør på lørdag.
 – Dette er en fantastisk oppmuntring til å fortsette arbeidet, sa Jacobsen i takketalen som ble holdt foran et fullsatt Fredshus.
Det var spesielt gledelig at tidsvitner fra andre verdenskrig deltok på markeringen. Fangenes Testamente bygger nettopp på deres erfaringer. Prisen deles ut av Aktive Fredsreiser i samarbeid med PRIO. Utdelingen var en del av fredsdagene som ble avsluttet søndag med fredsgudstjeneste i Risør Kirke.

Fikk pris for å styrke kunnskapen om andre verdenskrig
23.06.2015


Vellykket brilleaksjon

To som har fått briller fra Risør

Før Gambiaturen i mars samlet vi inn briller som skulle gå til personer med redusert syn. Vi ble overveldet av den store responsen, og alle brillene som ble sendt inn fra Risør og omegn.  Nå har brillene kommet til god nytte på Afrikas vestkyst.

Vellykket brilleaksjon
17.06.2015


Besøkte Europarådet og Menneskerettighetsdomstolen

Marit holder foredrag i Natzweiler

Fra 8. til 12. juni var pedagogiske veileder, Marit Langmyr, i Strasbourg for å lære mer om det europeiske menneskerettighetssystemet. Studiereisen var i regi av vår samarbeidspartner Menneskerettighetsakademiet. Med på reisen var 13 russiske lærere.

Besøkte Europarådet og Menneskerettighetsdomstolen
17.06.2015


75 årsmarkering for gjenerobringen av Narvik 28. mai 1940

På dagene 27 og 28 mai 2015 foregikk det en meget verdig markering i Narvik. Den 28 mai var det nøyaktig 75 år siden de allierte styrkene påførte Nazi-Tyskland det første nederlaget under den andre verdenskrig ved å gjenerobre Narvik. Langvarig og heroisk innsats fra norske, polske, britiske og franske styrker til lands og til vanns gjorde dette mulig.

75 årsmarkering for gjenerobringen av Narvik 28. mai 1940
04.06.2015


Det å bry seg

Elever på tur

«Turen dekker over fag som geografi, historie og samfunnsfag. Med økt kunnskap minker sjansen på at noe slikt vil skje igjen. Det er derfor det er så viktig at ungdommer, som er framtida vår, får se hvor grusomt det virkelig var, og lære av det. Men du lærer om mye mer enn det. Ikke minst lærer du om deg selv». Disse linjene er et utdrag fra teksten Lill Therese Sandvik (17 år) fra Fræna videregående skole skrev etter skoleturen med Aktive Fredsreiser.

Det å bry seg
26.05.2015


Aktive Fredsreiser bygge ungdomsskole i Gambia

Vår samarbeidspartner Peace Foundation Gambia bygger nå en ungdomsskole som skal hete «West African Academy Science and Technology». (WAAST). Bygningen vil bestå av seks etasjer med klasserom og kontorer. Til sammen har Aktive Fredsreiser sponset byggeprosjektet med 157 400 kroner.

Bygger skole i Gambia
22.05.2015


Maria Gabrielsen og Helga Arntzen i Theresienstadt

17. mai var tidsvitne Maria Gabrielsen (81) i Theresienstadt for å markere at det er gått 70 år siden frigjøringen. Fortsatt har 81-åringene opplevelsene i leiren friskt i minne. Sammen med sine seks søsken ble hun angitt av sin egen mor, og sendt til leiren i 1943. Søndag, på den norske grunnlovsdagen, la hun ned en krans til minne om dem om mistet livet i leiren.

Maria var tilstede på den offisielle seremonien sammen med en gruppe fra Aktive Fredsreiser, blant andre Helga Arntzen.  Hovedtaler var Tsjekkias president Miloš Zeman. I talen sa Zeman at Theresienstadt skal betraktes som "en advarsel mot hat".
 
Omkring 33 000 mennesker mistet livet i Theresienstadt i årene mellom 1941 og 1945.

Tidsvitnet Maria Gabrielsen
18.05.2015


Nødhjelp og behandling av traumer i Nepal

Tirsdag 12. mai rammet nok et kraftig jordskjelv Nepal. Aktive Fredsreiser ønsker å bistå det kriserammede landet med nødhjelpsarbeid og behandling av traumer. Vi tar imot bidrag til dette arbeidet på vår konto 2860.10.47073. Husk å merke bidraget med «Nepal». Pengene kommer direkte frem til de som trenger det uten administrasjonskostnader.

Nødhjelp og behandling av traumer i Nepal
18.05.2015

 


Alf R. Jacobsen

Fangenes Testament 2015 går til forfatteren Alf R. Jacobsen for hans bidrag som historieforteller til å styrke kunnskapen om andre verdenskrig. Prisen tar sitt utgangspunkt i nettopp andre verdenskrig. Derfor er det særlig passende i år, 75 år etter at krigen kom til Norge og 70 år etter at den tok slutt, å tildele prisen til en formidler som har skrevet om sentrale hendelser under denne krigen. Prisutdelingen foregår på Fredshuset lørdag 20. juni kl. 14.00.


Rull-up skoletur

Det er mange kreative måter man kan samle inn penger til klassekassen på. Nylig fikk vi et godt dugnadstips som vi vil dele videre.  En forelder fortalte oss at deres turkomité har avtalt med en dagligvarebutikk at elevene kan pakke varer for kunder. I løpet av en pakkedag har elevene tjent opp mot 15 000 kroner


Over 100 elever trommet for fred i Risør 8. mai

Trommer for fred i Fredsparken

I år feires 70 år med fred og frihet 8. mai. I Fredsparken i Risør ble dette markert med en kraftig fredsalarm utført av over 100 elever fra Risør ungdomsskole. Lyden fra over 100 trommer fylte både parken og resten av byen. På forhånd hadde elevene fått et lite trommekurs av Safia Abdi Haase.

Over 100 elever trommet for fred i Risør 8. mai
08.05.2015


Oppdag hva dere har til felles

Norsk-Tysk Ungdomsforum

Fra 18. og 21 september arrangeres Tysk-Norsk Ungdomsforum i Hamburg. Her møtes 100 norske og tyske ungdommer for å bli kjent med hverandre, for å få kunnskap om hverandres land, og for å knytte vennskapsbånd mellom Norge og Tyskland. Er du mellom 16 og 20 år kan du melde deg på.  Søknadsfristen er 31. mai.

Oppdag hva dere har til felles
05.05.2015


Minnemarkering - kransnedleggelse

Helga Arntzen fra Aktive Fredsreiser og Krishna Adhikari fra Peace Foundation Germany deltok på 70- års markeringen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Dachau sammen med tidsvitne Haakon Sørbye, samt den norske og den nederlandske Dachaukomiteen. Sørbye satt i leiren et halvt år, etter først å ha vært i KZ Natzweiler.


70 år etter skal Maria tilbake til Theresienstadt

Maria Gabrielsen i Auschwitz

I løpet av kvelden 8.mai 1945 ble konsentrasjonsleiren Theresienstadt frigjort av Den Røde Armè. 70-årsdagen for denne hendelsen markeres i leiren 17. mai. I regi av Aktive Fredsreiser vil en gruppe fra Norge tilbringe den norske grunnlovsdagen i Theresienstadt hvor de skal delta på markeringen. Blant dem er Maria Gabrielsen (81) fra Sandefjord (født i Wien) som ble angitt av sin egen mor, og sendt til leiren i 1943.

70 år etter skal Maria tilbake til Theresienstadt
30.04.2015


Gi din støtte til jordskjelvofre i Nepal

Nepal

Lørdag 25. april ble Nepal rammet av et kraftig jordskjelv.  Flere tusen er meldt omkommet. Telefonforbindelsen fungerer ikke. Mange har mistet sine hjem og bor på gata. Strømforsyningen er brutt sammen. Sykehusene er overfylt. Et stort problem er manglende drikkevann. Aktive Fredsreiser ønsker å gi hurtig hjelp gjennom organisasjonen Peace Foundation Nepal. Vi vektlegger medisiner, drikkevann, telt og mat.

Gi din støtte til jordskjelvofre i Nepal
28.04.2015


Minnemarkeringer i Ravensbrück og Sachsenhausen

Minnemarkeringer i Ravensbrück

I år markerer vi at det er 70 år siden andre verdenskrig tok slutt. Dette innebærer en rekke av arrangement, ikke bare her hjemme i Norge, men i mange europeiske land for øvrig. Allerede før man kunne sette et endelig punktum for nesten seks år med lidelser og redsler, begynte frontene å nærme seg nasjonalsosialistens sitt eget rike fra flere kanter. Etter hvert som de allierte rykket fram, ble blant annet konsentrasjonsleirer som havnet bak deres linjer frigjort. I slutten av april 1945 var dette en realitet både for kvinneleiren Ravensbrück og KZ Sachsenhausen. 70-årsmarkeringen for dette fant sted søndag 19.april.

Minnemarkeringer i Ravensbrück og Sachsenhausen
27.04.2015


Verdighet i praksis

Global Dignity Day i Risør

Hva er verdighet? Dette spørsmålet fikk vi mange gode svar på under Dignity Day på Risør vgs. 15. april. Sammen med Kronprins Haakon og veiledere fra Risør og omegn ble elevene utfordret til å reflektere rundt hva begrepet verdighet egentlig innebærer.

Verdighet i praksis
17.04.2015


Reiseledere deltar på minnemarkeringer

Reiseledere i opplæring i Sachsenhausen

To ganger i året arrangerer Aktive Fredsreiser samlinger for reiselederne. Denne våren har 70-årsjubileet for frigjøringen av konsentrasjonsleirene stått sentralt i vårt arbeid. Vi har derfor valgt å legge sesongens reiseledersamling til minnemarkeringene i Sachsenhausen og Ravensbrück.

Reiseledere deltar på minnemarkeringer
16.04.2015


Haakon Sørbye

Lørdag 14. mars ble tidsvitne Haakon Sørbye tildelt Kongens fortjenstmedalje. I dag holder H.M. Kongen mottakelse på slottet for Haakon og andre som har mottatt medaljen.
Haakon har reist som tidsvitne for Aktive Fredsreiser siden 2000. Flere tusen ungdommer har hørt hans foredrag på temakvelder i Auschwitz og i Sachsenhausen.


Advarte mot økt fremmedfrykt og rasisme

Buchenwald 70 års markering

11. april var det 70 år siden konsentrasjonsleiren Buchenwald ble frigjort. Til sammen 27 familiemedlemmer av tidligere fanger, representanter fra Aktive Fredsreiser og andre interesserte deltok på markeringen. I talene på den tidligere appellplassen ble det utrykt bekymring for oppblomstringen av rasisme i Europa.

Advarte mot økt fremmedfrykt og rasisme
13.04.2015


Kronprins Haakon snakker om verdighet på
Risør vgs.

H.K.H. Kronprins Haakon snakker med elever om verdighet
Foto: Global Dignity Norge

Onsdag 15. april vil Kronprins Haakon gjennomføre en Dignity Day på Risør videregående skole i Aust Agder. Kronprinsen vil også lede samtalen i en av klassene.

Kronprins Haakon snakker om verdighet på Risør vgs.
10.04.2015


75 år siden invasjonen av Norge

Elever ved den Ukjente soldats grav i Krakow

9. april er det 75 år siden Norge ble invadert av tyske styrker. Denne datoen er en gruppe fra Narviks-området i Krakow med Aktive Fredsreiser. Invasjonen av Norge og kampene i Nord Norge er en historisk hendelse som vil bli vektlagt og markert i løpet av turen.

75 år siden invasjonen av Norge
09.04.2015


Slukk lyset for klimaet

Earth Hour 2015 logo

Lørdag 28. mars kl.20.30 slukker vi lyset i en time på Fredshuset. Vi oppfordrer flere til å bli med på Earth Hour – en symbolsk markering som utrykker folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringene. Kanskje blir årets markering den største noensinne?

Slukk lyset for klimaet
26.03.2015


ITB-messe Berlin 2015

4. til 8. mars er Aktive Fredsreiser tilstede på verdens største reiselivsmesse ITB (Internationale Tourismus Börse) i Berlin


Kronprinsen deltar på Dignity Day i Risør

Global Dignity Day

15. april skal elever på Risør videregående skole gjennomføre en Dignity Day sammen med H.K.H Kronprins Haakon. Aktive Fredsreiser er fylkesansvarlige for Global Dignity Day i Aust Agder, og vi setter veldig pris på at Kronprinsen tar turen til fylket igjen. Vi oppfordrer flere skoler til å delta på den landsomfattende markeringen 21. oktober.

Kronprinsen deltar på Dignity Day i Risør
24.02.2015


Vår fortid skal ikke bli våre barns fremtid

Maria Gabrielsen i Auschwitz under 70 års markeringen

Dette sa overlevende Roman Kent i talen foran dødsporten til Auschwitz under 70-årsmarkeringen 27. januar. Oppfordringen fra Kent er nettopp grunnlaget for våre skoleturer; med historien som bakteppe arbeider vi for en bedre framtid.

Vår fortid skal ikke bli våre barns fremtid
28.01.2015


Benjaminprisen 2014

I dag deler kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ut Benjaminprisen 2014 til Uranienborg skole. Skolen får prisen for sitt solide og langvarige arbeid mot rasisme og diskriminering.


70 år siden frigjøringen av Auschwitz

Jernbanespor i leiren Auschwitz Birkenau

Auschwitz har blitt selve symbolet på Holocaust. 27. januar er det 70 år siden den tidligere utryddelsesleiren ble frigjort. Dette markeres med et stort og unikt arrangement hvor blant annet tidsvitner fra Aktive Fredsreiser deltar.

70 år siden frigjøringen av Auschwitz
12.01.2015


Minnes kvinnene i Ravensbrück

Ustilling Ravensbrück på Landeskogen

30. april er det 70 år siden konsentrasjonsleiren Ravensbrück ble frigjort. På Landeskogen Peace Center har vi laget en egen utstilling som belyser leirens historie og fortellinger til kvinner som overlevde fangenskapet. En viktig del av utstillingen er kunstprosjektet “Tante Vivi fange nr. 24127 Ravensbrück (1943-45)”.

Minnes kvinnene i Ravensbrück
08.01.2015


Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE