Nyhetsarkiv 2018
Menneskerettighetene 70 år
Etter den 2. verdenskrig spurte verdens ledere seg; ”Hvordan kan vi unngå at noe slikt skjer igjen?” De forsto at det var nødvendig å opprette et universelt og overnasjonalt vern om menneskers verdighet og frihet. Den 10. desember 1948 ble Verdenserklæringen om menneskerettigheter signert. I dag, den 10. desember 2018, feirer vi altså en rund bursdag. Menneskerettighetene er 70 år.
10.12.18
Nytt skolebygg i Somcuta Mare - status
Aktive Fredsreiser har hatt flere prosjekter i romlandsbyen Somcuta Mare.
I 2017 finansierte vi bygging av syv hus og reparasjon av 15 tak.
I 2018 har 12 familier fått egne vannposter utenfor sine hus. Nå jobber vi med et tilbygg til skolen der det i dag går 34 barn.
Flere barn står i kø for å få plass på skolen. Til det trengs et tilbygg. Tilbygget vil få to klasserom, et utstyrsrom og bad/toalett.
Fundament og grunnmur har kostet kr 27 206,-
Aktive Fredsreiser har så langt, bl.a. gjennom donasjoner fra menigheten i Risør kirke, finansiert kr 20 218,-
12.12.18
Den norske Buchenwaldforeningen
Den 30. november 1943 ble Universitetet i Oslo stengt og den tyske okkupasjonsmakten arresterte rundt 1200 studenter og 30 lærere.
Rundt 650 av dem ble sendt til ulike konsentrasjonsleire i Tyskland. De fleste til Buchenwald. 17 omkom.
75-årsmarkeringen for arrestasjonene ble markert på UiO der Den norske Buchenwaldforening var representert med 30 medlemmer.
Blant dem Theodor Abrahamsen og Ivar Claussen – to av dem som selv opplevde denne historien.
Aktive Fredsreiser er sekretariat for Den norske Buchenwaldforening.
06.12.18
Gratisprinsippet - positive signaler fra politikerne
Det er med stor glede vi ser at det i statsbudsjettet for 2019 er bevilget 15 millioner kroner som tilskudd til holdningsskapende dokumentasjonsreiser. Dette er et ledd i regjeringens handlingsplan mot antisemittisme.
Hans Fredrik Grøvan, Krf
Dette er penger som skolene kan søke om, og som kan dekke inntil 1/3 av de samlede kostnadene. Det vil komme nærmere retningslinjer for søknadsfrist og hvor det skal søkes.
Støtten er et viktig signal fra regjeringen om at våre turer bør inn som en del av skolens pedagogiske opplegg. På den måten sikrer man at ungdommene blir faglig forberedt på det de vil oppleve på turen. Den økonomiske støtten bidrar også til at man lettere oppfyller kravene i Gratisprinsippet slik at alle får være med uavhengig av familiens økonomi eller evne til å delta på dugnader.
30.11.18
Krystallnatten
Natten mellom 9. og 10. november 1938 ble nazistenes Sturmabteilung (SA) og Schützstaffel (SS) sluppet løs på jøder, synagoger og jødiske forretninger.
Flere hundre ble drept, flere tusen sendt til ulike konsentrasjonsleire og flere tusen butikker blir plyndret og knust.
09.11.18
PRIO - Annual Peace Address
Aktive Fredsreiser er deltaker på PRIOs årlige fredsadresse. De inviterer fremstående gjester til å reflektere over hvordan de skal bidra til etableringen av en verden der vold er unntaket, og fred er normen.
Debarati Guha-Sapir (Director of Centre for research on epidemiology of disasters (CRED)), var hovedtaler under årets Peace Address på PRIO i Oslo.
CRED leverer data til FN og politikere slik at tiltak kan iverksettes mest mulig målrettet og kostnadseffektivt. Bl.a. er det slik at grenseverdien for definisjonen av en sultkatastrofe er 2 døde per 10000 innbyggere per dag.
02.11.18
Konvoifart i kunsten
Lørdag den 27. oktober var det åpning av utstillingen «Konvoifart i kunsten» i Risør Kunstpark.
Til stede i en fullsatt sal satt også Konvoibyens grand old lady; Else Heimstad.
Simen Zernichow fortalte om kunstneren Sigmund Solm og om krigsseilerhistorien.
Aktive Fredsreiser fortalte om sitt engasjement for krigsseilerne og deres etterkommere.
Aktive Fredsreiser og krigsseilerne
29.10.18
Kongens fortjenstmedalje til Arne Eilertsen
Under en høytidelig seremoni på Hotell Norge i Lillesand ble Kongens fortjenstmedalje overrakt Arne Eilertsen av ordfører Arne Thomassen.
Medaljen deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.
Kongens fortjenstmedalje til Arne Eilertsen
26.10.18
Foto: Thomas Haugersveen/ Statsministerens kontor
Rettsstaten sviktet dem
Onsdag 17. oktober 2018 vil stå som en historisk dag. Da kom nemlig statsminister Erna Solberg med en offentlig unnskyldning til de såkalte tyskerjentene og tyskerungene - som under og etter andre verdenskrig ble utsatt for krenkelse og trakassering både av enkeltpersoner og av det norske samfunn.
Flere av dem opplevde offentlig sjikane i form av blant annet skamklipping i det offentlige rom.
Som ramme for unnskyldningen hadde regjeringen valgt 70-årsmarkeringen for FNs menneskerettighetserklæring.
23.10.18
Benjaminprisen
Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i 2001. Drapet på ham var rasistisk motivert.
Benjaminprisen deles ut til skoler som arbeider aktivt mot rasisme og alle diskriminerende holdninger og handlinger.
Her kan du nominere den skolen du mener fortjener prisen:
Benjaminprisen (ny fane)
26.08.18
Vannprosjektet i Somcuta Mare er fullført
I 2017 finansierte Aktive Fredsreiser bygging av syv nye hus og reparasjon av 15 tak i romlandsbyen Somcuta Mare i Romania.
For 30.000 kroner har nå 12 familier også fått vannposter utenfor sine hus.
26.08.18
På besøk hos et tidsvitne
Det er ikke tvil om at våre tidsvitners historie gjør inntrykk på elevene som møter dem i Auschwitz.
Hør bare hva Malin sier over tre år etter at hun traff Arne Eilertsen.
22.08.18
Brev til politikerne
JA til nasjonal støtteordning for toleransereiser!
Gratisprinsippet (som vi prinsipielt er enig i) har dessverre ført til at stadig flere toleransereiser arrangeres av foreldrene. Når reisene er foreldredrevet, gjelder ikke Gratisprinsippet.
Men, konsekvensen kan bli et dårligere pedagogisk opplegg når læreren ikke er med, og når reisen ikke forberedes i klassen. Det er dessuten en overhengende risiko for at elever fra ressurssvake familier ikke blir med.
13.08.18
Norge må få en nasjonal støtteordning for toleransereiser
En reise hvor læreren er med, og hvor temaene forberedes og etterarbie i klassen, gir bedre læringseffekt!
"Toleranse, forståing og respekt for andre menneske er kanskje det mest grunnleggjande norske skuleelevar bør få kunnskap om og opplæring i, seier Senterpartiet i ein uttale vedtatt av partiet sitt landsstyremøte 6. april 2018."
Sentepartiets landsstyre om toleransereiser (ny fane)
07.08.18
You'll never walk alone
Søndag 29. juli kom den triste beskjeden om at vår reiseleder Thomas Larsen Bergheim er død etter lengre tids sykdom. Han ble knapt 60 år gammel. Han var en svært aktiv mann, og med i mange forskjellige lag og foreninger, inntil han i september i fjor fikk diagnostisert en alvorlig sykdom
31.07.2018
Anne Franks dagbok - Silenzio
Aktive Fredsreiser samarbeider med Risør Kammermusikkfest om konserten ”Silenzio” i Risør kirke onsdag den 27. juni kl.15.
Her presenteres stykket ”The beauty that still remains” som er basert på tekster fra Anne Franks dagbok.
I den forbindelse setter Aktive Fredsreiser i samarbeid med Risør kommune opp filmen ”Anne Franks dagbok” på Risør kino onsdag den 27. juni kl.1130.
Det er gratis adgang for alle!
25.06.18
Så kom beskjeden om at enda en av våre krigsseilere og krigshelter - Ingvald Harleif Wahl – sovnet stille inn 5. juni 98 år gammel. Med ham har en av de, som med sterk røst talte krigsseilernes sak gått bort.
Krigsseiler Ingvald Wahl har kastet anker
14.06.2018
Fangenes Testamente 2018
Fangenes Testamente
Lørdag 16. juni kl 14.00 - 16.00 PÅ RISØRHUSET
(ÅPENT FOR ALLE)
Åpning ved ordfører Per Lunden
- Hovedtale ved prisvinner Lars Weisæth - Ondskap i totalitære idéers tjeneste.
- Musikalske innslag ved Romafolk - folkloregruppe fra Krakow
Vi markerer også at Aktive Fredsreiser er 20 år.
Alle fremmøtte får en bok med vår historie.
Arrangemenet er gratis, og alle er velkommen!
Program for dagen (pdf)
14.06.2018
Fredsparken vakker igjen
Fredsparken ble anlagt i 2008 og gitt til Risør kommune i gave i for bindelse med Aktive Fredsreisers 10-års jubileum. Det var et stort prosjekt med en kostnad på rundt en million kroner.
Parken fremsto som et smykke der det tidligere var et villnis av høyt gress.
Med tiden viste det seg at den hvite, vakre singelen ikke holdt seg på plass mellom kantsteinene. Parken fremsto etter hvert sliten og lite innbydende.
I år – til vårt 20-års jubileum - er parken oppgradert. Denne gang med asfalt i gangstiene. Nå kan vi igjen med stolthet vise frem Fredsparken til byens befolkning og tilreisende som parkerer på Tjenna.
Parken er nå enda mer tilgjengelig for rullestolbrukere, og for barna i Tjenna barnehage på tur med trehjulsykkel i trygge omgivelser.
08.06.2018
Hatets vugge
”Hatets vugge” er en sterk film om det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry som på kort tid har blitt Hellas’ tredje største parti.
Aktive Fredsreiser var med i en paneldebatt på Risør kino etter filmen der mange interessante aspekter ble belyst.
Hatets vugge
01.06.2018
En klok veiviser har gått bort
18. mai kom budskapet om at vårt tidsvitne Tollef Larsson var gått bort. Om tre uker ville han fylt 100 år. Ved hans bortgang har vi mistet en av våre gode støttespillere og en klok veiviser.
Larsson har hatt stor betydning for Aktive Fredsreiser i alle år. Han har delt sin livshistorie med tusenvis av skoleelever, og for Aktive Fredsreiser var han både tidsvitne og rådgiver.
Som tidligere NN-fange hadde han en dyp innsikt i hva som skjer når menneskeverdet blir tilsidesatt.
En klok veiviser har gått bort - Nekrolog om Tollef Larsson
23.05.2018
Til minne om Arne Tendeland
Onsdag 11. april døde Arne Tendeland. Han reiste flere år som 2. generasjons tidvitne, der han fortalte historien til sin far.
Vi vil minnes Arne som en som alltid hadde en oppmuntring og et godt smil å gi videre. Han hadde en rolig framferd, og var alltid hjelpsom og delte av sin kunnskap med oss.
13.04.2018
73 års dagen for frigjøringen av Buchenwald
Den norske Buchenwaldforeningen la ned krans på appellplassen i Buchenwald i anledning markeringen av 73 års dagen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Buchenwald den 11. april 1945.
Foreningen var representert av Helga Arntzen, Martinus Hauglid, Tatjana Schpok og Bjørn Arntzen, samt to av Aktive Fredsreisers reiseledere Erik Dokken og Halvor Rismyhr.
I Buchenwald satt mange norske studenter og lærere som nazistene prøvde å omvende til gode germanere.
Her satt også de norske jødene Samuel Steinmann, Leo Eitinger, Julius Paltiel og brødrene Assor og Pelle Hirsch. Fem av de ytterst få overlevende av de 772 jødene som ble deportert fra Norge.
Den norske Buchenwaldforeningen (ny fane)
17.04.2018
Setesdalsprisen 2018 til Helga Arntzen
Helga Arntzen er tildelt Setesdalsprisen for 2018 for innsatsen med utviklingen av Landeskogen Peace Center og Revsnes hotell i Byglandsfjord.
"Setesdalsprisen er ein pris mynta på verksemder som representerer positiv effekt og verdiskaping i eiga verksemd og nærområde. Målet er å gjere synlige og å inspirere gode aktørar i næringslivet."
Foto: NRK
13.04.2018
7. april: Minnedag over folkemordet i Rwanda
Etter fire år med borgerkrig mellom de to folkegruppene i Rwanda, hutuer og tutsier, startet hutuene 6. april 1994 et brutalt angrep på tutsiene. Tre måneder senere var de fleste tutsiene drept.
''Den eneste måten å virkelig hedre minnene av ofrene som døde i folkemordet i Rwanda er å forsikre at det aldri skjer igjen'' - Generalsekretær i FN Antonio Guterres
05.04.2018
Skam, æreskultur og sosial kontroll
Det var fullsatt sal på Risør Biblioteks- og Aktive Fredsreisers Kvinnedagsarrangement 8. mars.
Det var en spennende panelsamtale der Nawar Ek (opprinnelig fra Syria), Roya Karimi (Afghanistan) og Ister Ali (Somalia) deltok.
Skam, æreskultur og sosial kontroll
08.03.2018
Tysk minnekultur
Er du interessert i den komplekse tyske minnekulturen?
Ethvert land har sin kollektive erindring. Det handler om nasjonal bevissthet. Stolthet. Samhold. I Norge vil de fleste fremheve eksempelvis vikingtiden med stolthet. Eller den norske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig. Eller sportsbegivenheter for den del. Historiske fakta er ikke nødvendigvis det viktigste i en slik sammenheng. Vi har behov for å glemme – eller hevne – ydmykelser, og huske seiere.
Blogg Aktive Fredsreiser
21.02.2018
Reiseledere i Aktive Fredsreiser
Aktive Fredsreiser har rundt 90 reiseledere. De jobber til daglig i svært ulike yrker. Lærere, politifolk, bibliotekarer, ungdomsarbeidere, jordmødre, fengselsbetjenter, ingeniører, miljøterapeuter, statsvitere, etc. etc.
Felles for dem alle er at de brenner for å gi våre ungdommer gode holdninger, og de bruker sin tid på å guide gruppene gjennom Europas historie. På våre reiser gjennom Polen og Tyskland snakker de bl.a. om rasisme, mobbing og menneskerettigheter. De forteller om Den 2. verdenskrig og Den kalde krigen, og om hva vi risikerer om vi lar antidemokratiske krefter slippe til.
To ganger i året har vi reiseledersamlinger hvor vi tilfører ny kunnskap. Det være seg for å bli autorisert guide i leirene vi besøker, lære om nynazismen, høre beretninger fra tidsvitner som har opplevd krig og å lære av hverandre.
Våre skolegrupper er heldige som får slike flotte reiseledere.
Reiseledere i Aktive Fredsreiser
26.01.2018
Blanche Majors Forsoningspris til Michael Melchior
Overrabbiner Michael Melchior tildeles Blanche Majors forsoningspris for sitt livslange arbeid for dialog og forsoning mellom folkeslag og religioner både i Norge og i Midtøsten.
Seremonien er åpen for alle, og skjer på HL-senteret på Bygdøy (Villa Grande) kl.14 til 16 søndag den 14. januar 2018.
Blanche Majors forsoningspris 2017 til Michael Melchior
09.01.2018