Mannen fra Haugensund

Film Mannen fra Haugesund

Filmen "Mannen som elsket Haugesund" vekker til debatt.
Aftenposten skrev følgende: "Mannen som elsket Haugesund" er en mild provokasjon mot festivalbyen fordi den ikke elsket tilbake."
Haugesund Avis skriver: Glimrende om Rabinowitz.

Dokumentarfilmen er laget av John Haukeland og Tore Vollan, og den er allerede forhåndssolgt for visning i Norge, Danmark og Finland, mens flere europeiske TV-selskaper har vist stor interesse.

Under Den norske filmfestivalen i Haugesund ble filmen en publikumssuksess, og i løpet av to dager var det ca 1.300 mennesker som så den timeslange filmen. Hvem var så denne hovedpersonen i filmen - Moritz Rabinowitz? Og hva handler den om?

M. Rabinowitz

Det sies at "Alle i Haugesund har en kleshenger fra M. Rabinowitz i skapet" Bak disse kleshengerne finner vi en eventyrlig historie om den fattige mannen som forelsket seg i Haugesund. Rabinowitz ble en av byens mest fremgangsrike menn - men ble aldri elsket tilbake.
Moritz Rabinowitz ble født i Rajgrod i Polen 20. september i 1887. Han var sønn av rabbineren Isak Levi. I 1909 kom han til Bergen og jobbet en tid hos sin onkel - Isac Eidenbom, som drev herrekonfeksjonsforretning.

Kort tid senere startet Rabinowitz opp som omreisende jødisk handelsmann rundt om i Hardangerdistriktet. Såkalt "Klokkejøde".

Forut for sin tid

Med to tomme hender ankommer han Haugesund i 1911, og han ender opp som eier av et imperium i herrekonfeksjon med filialer i fem andre byer. Han importerte sko og herreklær fra Tyskland, og i 1939 grunnla han den toppmoderne konfeksjonsfabrikken Condor som ga arbeide til over 100 ansatte.
Condor var Haugesunds største kvinnearbeidsplass i mellomkrigstiden, mens Rabinowitz var den eneste jøden i mellomkrigstidens Haugesund.
Selv om han etter hvert dominerte klesbransjen i hele Sør-vest Norge forble hele tiden en outsider i byen. Og han ble aldri ordentlig godtatt.
Fra sitt hjem i Polen brakte han med seg sin jødiske kulturbakgrunn og sin tro, noe som preget ham hele livet.
Da han brakte dette med seg, så ble også byen konfrontert med en mann som er annerledes, og som uten tvil utfordrer deres verdensbilde.
Rabinowitz ble ikke bare en dyktig forretningsmann og en menneskelig velgjører, men han ble også en sterk talsmann mot jødehatet som blomstret opp i Europa før krigen. Ikke bare i Tyskland, men også her i landet.
Rabinowitz var en modig mann og han skaffet seg mange fiender når han allerede i 1933 begynte å skrive mot nazismen og dens håndlangere.
Da de tyske troppene kom til Haugesund 10. april var det Moritz Rabinowitz den første de spurte etter. Ikke fordi han var jøde, men for hans krasse angrep på nazismen i skrift og tale.

Fra forretningsimperium til konsentrasjonsleir

Selv så ender han sin dager i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen 27. februar 1942. Lungebetennelse ble oppgitt som dødsårsak, mens hans fangekamerat - Finn Kleppe - senere sa: Jeg tror faktisk han ble slått i hjel."
På folkemunne i Haugesund het det at han kunne ha unnsluppet, men han var for grådig til å forlate forretningen. Men ifølge dokumentarfilmens hovedvitne - Hanna Hetland som arbeidet for ham, var det kjærligheten til datter og barnebarn som holdt ham tilbake.
Datteren Edith blir sammen med ektemannen Hans Reichwald og deres to år gamle sønn Harry, ble sammen med andre slektninger myrdet i Auschwitz

Et viktig bidrag i kampen mor fremmedfrykt og nynazisme

"Mannen som elsket Haugesund" er en dokumentarfilm om Moritz Rabinowitz, og den er satt sammen av bilder fra Rabinowitz egen fotosamling og butikkarkiv. Det er historiske filmklipp fra tiden, og det er gjort nye opptak fra på stedene der han oppholdt seg. Filmskaperne gir også plass til verdifulle intervjuer med noen av dem som jobbet for ham, kjente ham og hjalp ham med å skjule seg.
Filmen retter ikke bare søkelyset mot mannen Moritz Rabinowitz og hans skjebne, men like mye mot vår holdning til antisemittisme, fremmedfrykt, nynazisme og misunnelse.
Filmen passer godt inn i skolenes læreplan, og den dekker relevante fag som Kristendomskunnskap med religions- og livssynorientering, kunst og håndverk, samfunnsfag, historie, nazisme, krig og fred.
Ikke minst er filmen et meget godt element i for- og etterarbeide i forbindelse med tematurer til Polen og Tyskland.
Filmen stiller mange spørsmål, men kanskje nettopp nøkkelspørsmålet er: Hvordan reagerer vi når en utenfra kommer til oss og utfordrer vår trygge tilværelse? Tenk på at denne historien kunne hendt hvor som helst, i hvilken som helst tid - og kanskje nettopp på ditt hjemsted?

Distribusjon: Corianderfilm as - Tlf. 905 53 679

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE