Right Sidebar
Noe tekst her
Fangenes Testamente 2011
Tekst av Marit Langmy, Foto Per Lunden
- Erklæringen om menneskerettigheter er nødvendig i en mangfoldig verden, dette er prinsipper som kan forstås uavhengig av religion og livssyn, slo Tore Lindholm fast under utdelingen av Fangenes Testamente i Risør 25. juni. Lindholm mottokk prisen for sitt arbeid med menneskerettigheter og religions- og livssynsfrihet.
Tross sol fra skyfri himmel var det mange som valgte å ta turen til Fredshuset fremfor stranden. Det var tiende gang prisen Fangenes Testamente ble delt ut, og flere tidligere prisvinnere møtte opp.
- Disse prisutdelingene er arrangementer man husker, innledet Henrik Syse, og kommenterte videre paradokset ved at man tar opp temaer som ondskap og konflikt i en så fredelig by som Risør. Han mente likevel at det var et passende sted for utdelingen.
- Vi blir minnet på at vi ikke bare kjemper mot noe, men at vi også arbeider for å oppnå noe.
Samarbeid mellom Aktive Fredsreiser og Hvite Busser
Det er Aktive Fredsreiser som deler ut Fangenes Testament i faglig samarbeid med Instituttet for Fredsforskning (PRIO). Under utdelingen la direktør Helga Arntzen frem sine fremtidsvisjoner for Aktive Fredsreiser, og for henne var denne dagen spesielt stor. Hvite Busser og Aktive Fredsreiser har besluttet å samarbeide nært om sentrale målsettinger, spesielt viktig blir samarbeidet om forståelsen av gratisprinsippet. Denne nyheten ble møtt med applaus fra salen.
Videre fortalte Arntzen om Aktive Fredsreisers ulike prosjekter, og hva overskuddet av skoleturene brukes til. Aktive Fredsreiser støtter utdannelsen til 176 elever i Gambia, hovedsakelig på videregående og universitet.
- Vi tror at utdanning er nøkkelen til å oppnå en rekke menneskerettigheter, derfor støtter vi flere utdanningsprosjekter i Gambia. I fjor åpnet vi to nye høyskoler, og bygger nå et IT-bygg.
Aktive Fredsreiser støtter også et risprosjekt i Gambia.
Fredssang
Det unge sangtalentet Fredrik Paulsen på ti år imponerte med sin fremførelse av blant annet ”Fredssangen”. Sammen med Olav Thomassen på piano og Oddvar Hummelvolds sang bidro Fredrik til at utdelingen fikk et flott musikalsk ramme.
Fra Roosevelt til Brundtland
Tore Frost holdt hovedforedraget under utdelingen og berørte flere grunnleggende problemstillinger.
- Hvor langt kan vi strekke de ulike rettighetene, og hva skal vi legge mest vekt på: individuelle forskjeller eller felles likheter?
I foredraget trakk Frost de store linjene fra menneskerettighetenes opprinnelse og frem til i dag, og var innom både ”menneskerettighetenes mor” Ellinor Roosevelt og vår landsmoder Gro Harlem Brundtland.
Tore Frost holdt hovedforedraget
Verdig prisvinner
- Det er spesielt tre ord som karakteriserer Tore Lindholm: originalitet, integritet og handling, sa professor Bernt Hagtvet da han beskrev prisvinneren.
- Han stiller de viktige spørsmålene, blant annet hva av tenkning, praksis og adferd som kan forsvares av religionsfrihet.
Tore Lindholm arbeider ved Senter for Menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Han har arbeidet aktivt, blant annet ved flere universiteter i Indonesia og i Peshawar i Pakistan, med undervisning om religions- og livssynsfrihet..
- For meg er Indonesia et av verdens mest spennende land å arbeide i, jeg har blant annet vært med på opprettelsen av en mastergrad om sharia og menneskerettighetene på et muslimsk universitet i Indonesia, fortalte prisvinneren i sin takketale.
Prisen Fangenes Testamente er på 50 000 kroner, et diplom og en sølvmedalje.
Fotoutstilling i Fredsparken
Frihet var tema da fotoutstillingen Tracing Freedom åpnet i Fredsparken rett etter prisutdelingen. Utstillingen er et resultat av Tom Hatlestads reise i en Landrover som han kjørte alene fra Norge til Bangladesh. Underveis intervjuet og fotograferte han mennesker som beskrev hvordan de opplevde ordet eller begrepet frihet. For dem som ikke fikk med seg denne åpningenr er det fortsatt muligheter for å få medseg utstillingen, bildene skal stå i parken i hele sommer.
- Utstillingen har tidligere vært vist i Bangladesh, Nepal og på Rådhusplassen i Oslo. I Fredsparken i Risør håper jeg også på mye folk vil benytte sjansen til å se utstillingen, sier fotograf Tom Hatlestad.
Tom Hatlestads utstilling Tracing Freedom er en samling portretter og refleksjoner over begrepet frihet fra mennesker Hatlestad møtte på veien mellom Norge og Bangladesh.