Germanistisk institutt lager kurs for reiseledere
Reiseselskapet Aktive Fredsreiser har bestilt kurs for sine reiseleder fra Germanistisk institutt. I to dager skal mellom 30 og 40 reiseledere møtes på Blindern for å lære om tysk samfunn og historie.
Helga
Arntzen er glad for den nyopprettede kontakten med Universitetet
i Oslo.
Aktive Fredsreiser arrangerer bussreiser for ungdom til tidligere
konsenstrasjonsleire i Tyskland, Polen og Tsjekkia. Gründeren
Helga Arntzen kan fortelle at de har forsoning som hovedfokus
i sitt arbeid.
- Balanse er viktig. Samtidig som vi tar med ungdom til disse
historisk viktige stedene, ønsker vi å tegne
et bilde av dagens Tyskland. Gjennom forståelse, både
for krigen og for hvordan tyskere lever i dag, kan vi skape
forsoning. Også unge mennesker i Norge har et konfliktfylt
forhold til tyskere, men det ønsker vi å
gjøre noe med.
Reiselederne har vanligvis andre jobber, men tar oppdrag for Aktive Fredsreiser fordi de er engasjerte og glade i ungdom. Deres faglige bakgrunn varierer, og selskapet ønsket derfor å gi reiselederne opplæring i tysk kultur og samfunn.
For å få denne kompetansen, har de henvendt seg til Germanistisk institutt. Sammen har de funnet frem til en kurspakke som skal gi deltakerne kunnskap for å formidle hva Tyskland er i dag og tyske tradisjoner.
- Dette blir to intensive dager for både deltakere og forelesere. De får masse input gjennom forelesninger og i tillegg skal de ha tid til å reflektere over kunnskapen og hvordan de praktisk kan bruke denne i sitt arbeide. Det er viktig at deltakerne får tid til å snakke sammen og diskutere hverandres erfaringer og ideer, sier Signe Bøhn.
- Reiseledere er en ny yrkesgruppe for oss, og vi synes det er utrolig spennende at utradisjonelle aktører finner vår kompetanse relevant. Det krever at vi er i stand til å formidle vår kunnskap på måter som ikke inngår i fagets tradisjon. Vi er tre vitenskapelige ansatte som skal gi undervisningen og denne spenner vidt: fra å forelese om historie til å lære bort tyske sanger. Politikk, språk, tysk identitet og Berlins mangfold står også på timeplanen.
- Vi er selvfølgelig veldig spente på resultatet av kurset. Målet er å kunne kombinere teoretisk skolering med praktisk kunnskap og samfunnsforståelse og samtidig klare å formidle det til en uensartet gruppe.
Helga Arntzen er glad for den nyopprettede kontakten med Universitetet i Oslo, og har stor tro på at kurset vil gi selskapet et kunnskapsløft som gjør dem bedre i stand til å fremme fredsskapende prosesser i samfunnet.