Populær opplevelsereise

For niende år på rad har Aktive Fredsreiser arrangert en opplevelsesrik reise til det vestafrikanske landet Gambia. 46 entusiastiske eventyrere deltok på reisen i januar. Hele 26 personer var fra Risør. Med Helga Arntzen i spissen, er det en erfaren gruppe som reiser sørover. Selv har Helga besøkt Gambia årlig siden 1982.

Deltakere på Gambia tur For de fleste deltakerne var dette en tema- og opplevelsestur, men for mange av deltakerne var det også en tur for prosjektoppfølging og nye samarbeidsavtaler. Nesten hele styret i foreningen Sutukobas Venner deltok på reisen og andre deltakere er faddere gjennom foreningen som støtter mange lokale prosjekter, deriblant utdanningsprosjekter. I tillegg deltok tre representanter fra Menneskerettighetsakademiet i Oslo.

Besøk i landsbyen Sutukoba

Når alt går som det skal tar reisen til landsbyen Sutukoba minst en dag. Full av forventning humper reisefølget av gårde på afrikanske landeveier på nordsiden av Gambiafloden. Sutukoba ligger lengst øst i landet.

Når nordmennene nærmer seg landsbyen blir de møtt av en stor folkemengde og høy jubel. Siden 1982 har foreningen Sutukobas Venner vært involvert i mer enn 100 utviklingsprosjekter i området, noe lokalbefolkningen vet å sette pris på.

Gjestene innlosjeres i hytter som Aktive Fredsreiser har bygget i landsbyen for å kunne ta imot alle de reisende fra Norge, og deretter ønskes de velkommen på tradisjonelt vis av selveste landsbyhøvdingen. Velkomsten foregår under Bantabaen.

BantabaenBantabaen er skyggestedet under det store treet midt i landsbyen. Dette er landsbyens møtested, forteller Helga.

Her ble også alle gavene som reisefølget hadde med seg fra Risørs barnehager og Risør barneskole, overrakt til barnehagen i Sutukoba og nabolandsbyen Briff. 

Fadderbarn

Mange prosjekter skal følges opp i løpet av dagene i Sutukoba. Blant annet besøkte Janet Arndt og Keith Alfredsen alle skolene i området og passet på at pengene som blir overført via fadderbarnordningen til Sutukobas Venner, kommer de tiltenkte mottakerne til gode.

Til nå har engasjementet til Sutukobas Venner bidratt til at mer enn 600 barn har fått mulighet til å gå på skole, og til at 67 studenter har fått studere på et høyere nivå.

Naturreservat

Fra Sutukoba gikk reisen videre til naturreservatet Nyokolokoba i Senegal, hvor Aktive Fredsreiser er involvert i et prosjekt for å fjerne planten mimosa. Denne planten er svært levedyktig og er i ferd med å dekke til store deler av innsjøene i området.

Dette er en katastrofe, forteller Helga Arntzen. Det fører til at dyrene i området ikke kommer fram til vannet og dermed forsvinner fra området.  

Helga sier at det er blitt forsket mye på alternative bruksmåter som kan føre til at planten blir til nytte for lokalbefolkningen. Foreløpig har ikke dette arbeidet ført fram.  
I naturreservatet la reisefølget ut på en spennende båttur, hvor det ble observert flodhester, krokodiller og mange forskjellige fuglearter.

Menneskerettighetsperspektivet

Tilbake ved kysten ble det for mange mulighet til å nyte noen avslappende dager på Gambias deilige strender. For andre var det nå arbeidet tok til og kontaktene skulle skapes.

Lillian Hjorth fra Menneskerettighetsakademiet i Oslo, en av Aktive Fredsreisers mange ambassadører, kom i kontakt med Menneskerettighetshuset i Gambia. Dette ”huset” arbeider med menneskerettigheter sett med afrikanske øyne, og foreløpig er det inngått en intensjonsavtale om å tilpasse menneskerettighetsboken ”Bygg broer, ikke murer” til afrikanske forhold.

I tillegg ser det ut som at det blir en ny tur til Gambia allerede i oktober, for å holde et kurs om menneskerettigheter, røper Lillian.

Utdanning er ikke glemt

Aktive Fredsreiser er svært engasjert når det gjelder viktigheten av å bygge ut og støtte det unge universitetet i Gambia. Så langt har dette arbeidet vært sentrert rundt byggingen av det nye Fredshuset ved universitetet, men nå ble mulighetene for et samarbeid om fredsundervisning og konfliktløsning diskutert.

Avslutningsvis ble det arrangert en felles middag for turdeltakerne og elevene som mottar støtte til å fullføre høyere utdanning, fra blant annet Risør ungdomskole. Nesten alle de 67 elevene som mottar denne formen for støtte via Sutukobas Venner møtte fram, og det var mange som ønsket å fortelle hvor mye dette betydde for dem. Helga noterte seg mye, og gjengir en setning hun mener oppsummerer det meste: ”Det å fullføre høyere utdanning gir oss helt nye muligheter i livet”.

Med slike tilbakemeldinger er det ikke vanskelig å finne motivasjon til å fortsette arbeidet, smiler Helga lurt. 

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2025 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE