Nobels Fredspris 2011

Nobels fredspris 2011

– De tre som får prisen er de som mottar den, men jeg føler meg trygg på at mange vil oppleve at de mottar den på vegne av millioner av kvinner over hele verden.

Dette sa  statsminister Jens Stoltenberg like etter at det ble kjent at Nobels fredspris gikk til Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman. De tre kvinnene mottar prisen for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid.
Aktive Fredsreiser gratulerer Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakku Karmanl. Vi håper og tror at årets fredspris vil være en viktig motivasjon for kvinner over hele verden som kjemper for de samme verdiene.

Ellen Johnson Sirleaf
Ellen Johnson Sirleaf er Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president, og er i dag en av kontinentets mest respekterte statsledere.
Liberia har vært herjet av en av Afrikas mest brutale borgerkriger. Etter innsettelsen i 2006 har Ellen Johnson Sirleaf bidratt til å sikre fred i Liberia, fremme økonomisk og sosial utvikling og styrke kvinners stilling.
Leymah Gbowee
Den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee mobiliserte og organiserte kvinner på tvers av etniske og religiøse skillelinjer for å gjøre slutt på den langvarige krigen i Liberia og for å sikre kvinners deltakelse ved valg. Hun har siden arbeidet for å styrke kvinners innflytelse i Vest-Afrika under og etter krig.
Tawakkul Karman
Menneskerettighetsaktivisten og journalisten Tawakkul Karman har både før og under "den arabiske våren", spilt en ledende rolle i kampen for kvinners rettigheter og for demokrati og fred i Jemen.
I sin første kommentar som fredsprisvinner legger Karman vekt på gleden i hjemlandet
– Alle jemenitter gleder seg over fredsprisen. Dette er en seier for demonstrantene, sier hun.

FN resolusjon

Åres fredspris understreker innholdet i FNs Sikkerhetsråd resolusjon 1325 som ble vedtatt i 2000. Resolusjonen gjorde for første gang overgrep mot kvinner i krig til et internasjonalt sikkerhetsanliggende. Den vektlegger behovet for at kvinner blir aktører på lik linje med menn i fredsprosesser og i fredsarbeid generelt.

Nobelkomiteens begrunnelse (ny fane)

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE