25 år siden Tsjernobylulykken
26. april 1986 eksploderer en av reaktorene på atomkraftverket utenfor Tsjernobyl, en til da nokså ukjent by ti mil nord for Kiev i Ukraina. Utfallet skulle vise seg å bli den hittil mest alvorlige atomkraftverksulykken i historien. På turen som Aktive Fredsreiser arrangerer til Tsjernobyl og Kiev kan du finne ut hvordan området ser ut i dag.
Over 15 000 mennesker mistet livet i forbindelse med Tsjernobylulykken og opprenskningsarbeidet etterpå. Nyere rapporter viser at de siste 25 årene har over en kvart million krefttilfeller og nesten 100.000 med dødelig utfall vært forbundet med Tsjernobylulykken.
Man må heller ikke glemme de sosiale og samfunnsmessige konsekvensene for hundretusener av mennesker som måtte flytte fra sine hjem.
Ingen advarsel
Innbyggerne i området rundt kraftverket ble etter flere dager evakuert, men myndighetene i Sovjetunionen sendte ikke ut noen offisiell kunngjøring om hvor alvorlig ulykken var. Verden forble uvitende helt frem til 28. april da alarmen går ved et atomkraftverk i Sverige. Senere den kvelden melder Sovjetiske nyhetssendinger at det har vært en ulykke ved kraftverket, uten å nevne omfanget.
I mellomtiden hadde radioaktivt materiale blitt spredd med vær og vind over Europa. Det meste falt ned i nærområdene, mens de letteste partiklene ble ført med vinden mot Finland, Sverige og Norge.
Senere blir også store deler av Sentral-Europa og Storbritannia rammet av radioaktivt nedfall. Hviterussland, ble aller hardest rammet av ulykken. 70 prosent av det totale radioaktive nedfallet fra ulykken falt ned over en fjerdedel av landet.
Norge også rammet
Norge ligger relativt langt fra Tsjernobyl, men på grunn av vind falt nedbør med radioaktive isotopene over store landområder også her. Regnvannet ble tatt opp av gress og planter, og kom dermed inn i næringskjeden. Dyr som beitet i de rammede områdene fikk stoffene i kroppen.
25 år etter ulykken er det fortatt spor etter ulykken. Beregninger fra Statens Strålevern anslår at det i en 50-års periode etter Tsjernobyl vil komme 100 - 500 ekstra krefttilfeller som en følge av ulykken. Kjøtt fra deler av Norge har fremdeles så høye stråleverdier at det frarådes å spise store mengder av det.
Frykter et nytt Tsjernobyl
Ulykker ved atomkraftverk har igjen blitt satt på dagsorden etter det katastrofale jordskjelvet i Japan. Ifølge atomfysikker Nils Bøhmer er situasjonen i Japan den mest alvorlige atomsituasjonen siden Tsjernobyl.
– Dette er en dramatisk situasjon, men den er annerledes enn Tsjernobyl. Der var det en designfeil som gjorde at temperaturen i reaktoren fortsatte å stige.
Men for lokalbefolkningen er effekten av denne eksplosjonen like dramatisk som etter Tsjernobyl.
Tsjernobyl i dag
Aktive Fredsreiser arrangerer turer til Tsjernobyl og Kiev på forespørsel. På turen får man muligheten til å se hvordan området rundt atomkraftverket ser ut i dag, blant annet byen Pripjat, som ligger 14,5 kilometer unna. Pripjats nesten 50.000 innbyggere forlot sine hjem og flyktet da anlegget eksploderte, og byens gater er nå gjengrodde og øde.
Forlatte biler og stadig flere voksende trær dominerer bybildet. En sone på 30 kilometer rundt kraftverket er erklært som faresone, og gjort om til et naturreservat. I dag er det stort sett villsvin og mongolske ponnier som beveger seg i Pripjats gater
Det er også mulig å dra til Babi Jar som ligger like utenfor Kiev. Stedet var åstedet for massakren av over 30 000 jøder i løpet av to døgn i september 1941.
Det er en reise med kontraster av ulike slag. I tillegg til Tjernobyl besøker man Ukrainas hovedstad Kiev, en historisk, kulturell og arkitektonisk spennende by. Den vakre elva Dnieper renner som en åre gjennom byen, og rundt omkring ligger små øyer med sandstrender.