Mottok pris på vegne av krigsseilerne
Tekst og foto: Oddvar Schjølberg
Hvert år deler bladet Vi Menn ut prisen “Norges Ukjente Helter”. Dette er en pris som hedrer mennesker som har vært, eller er villige til å sette livet sitt på spill for å redde andre. Som oftest er de navnløse.
De har et fellestrekk: De ofrer seg for andre. De er helter – på sin egen arena. De havner svært sjelden på Dagsrevyen eller førstesiden av avisene.
I fjor gikk denne prisen til Telemark Bataljon for deres innsats i Afghanistan. I år har juryen bestemt at den skal gå til krigsseilerne og deres minne. Prisen består av et diplom og 50.000 kroner.
Vi Menns sommerfest på Grefsenkollen restaurant i Oslo den 24. mai, mottok Helga Arntzen fra Aktive Fredsreiser og Konvoibyens Grand Old Lady – Else Heimstad prisen, på vegne av krigsseilerne. Det var skikongen Petter Northug som sto for overrekkelsen
I sin tale hyllet redaktøren av Vi menn – Alexander Øystå – krigsseilerne, og han beskrev den store innsatsen de rundt 35 000 sjøfolka i den norske handelsflåten gjorde i krigssårene. Og han satte et stort spørsmålstegn ved det faktum at de fortsatt ikke har mottatt noen unnskyldning fra det offisielle Norge for den skammelige oppførselen norske myndigheter viste krigsseilerne da de kom hjem etter krigen. Skampletten er der fortsatt i 2013, selv om vår nasjonale frihet kostet over 3500 sjøfolk livet.
Helga Arntzen sa at det var med stor ydmykhet og dyp respekt for krigsseilernes betydningsfulle innsats i kampen mot nazismen hun mottok prisen.
- Vi vil hedre deres minne, og derfor skal gaven jeg har mottatt fra ”Vi Menn” her i dag brukes i oppføringen av det Krigsseilermonumentet som skal avdukes under Trebåtfestivalen i Risør 3. august, av vår forsvarsminister Anne Grete Strøm Eriksen.
Med i følget fra Aktive Fredsreiser var også en rekke krigsseilere. Og de kom fra Narvik i nord til Kristiansand i sør. Et spesielt møte ble det da også mellom de to sjøens adelsmenn - Aksel Remøe fra Sandefjord og Arne Strøm fra Narvik.
Sist de to hederskarene var sammen, var de om bord i det norske skipet M/S Bonneville, og datoen var 9. mars 1943. Den dagen ble skipet torpedert og senket i en forrykende storm i Nord-Atlanteren. Aksel Remø var den eneste som overlevde i den ene livbåten. Alle kameratene hans frøs i hjel, mens Arne Strøm var en av de syv som ble reddet fra en annen livbåt. Det ble et noe spesielt møte når de to veteranene nå – 70 år senere - møttes for første gang etter den dramatiske torpederingen.
Selvfølgelig ble det også tid til en god samtale mellom ”kongene” fra krigsseilasen og ”Kongen” fra skiløypa. Hva som ble sagt mellom dem, vites ikke, men det var tydeligvis en svært god dialog, og smilet satt løst så vel hos Northug som hos krigsseilerne.