25 år siden Berlinmurens fall
Natten mellom 9. og 10. november 1989 falt endelig muren som i nesten tre tiår delte Berlin. I år er det 25 år siden denne historiske begivenheten fant sted. Dette markeres i Berlin 9. november, og Aktive Fredsreiser deltar med rundt 270 elever og voksne.
– 9. november feirer vi frihet, demokrati og menneskerettigheter, sier adm. direktør i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen. Hun tilbrakte deler av oppveksten i Øst- Berlin, og kjenner til hvordan delingen av byen preget hverdagslivet til menneskene som bodde der.
Synger ”Din tanke er fri”
Et av høydepunktene er markeringen ved minne- og dokumentasjonssenteret i Bernauerstrasse. Her legger vi ned roser og tenner lys til minne om dem som mistet livet i forbindelse med muren. Gruppene vil også få en guidet omvisning i dokumentasjonssenteret, og være de første som besøker den nye utstillingen “1961|1989. Die Berliner Mauer”. Utstillingen åpnes av Forbundskansler Angela Merkel. Under åpningen skal gruppene fra Aktive Fredsreiser fremføre ”Din tanke er fri” på tysk.
Lysgrense
Mellom 7. og 9. november vil Berlin være midlertidig delt av en 15 kilometer lang lysgrense. Grensen består av rundt 8000 hvite heliumballonger som skal stå der muren lå. 9. november skal flere fra Aktive Fredsreisers gruppe skal være ”ballong-faddere”. I løpet av kvelden slippes ballongene sammen med en beskjed fra fadderne. Disse beskjedene er samlet på denne fallofthewall25.com. (Ny fane)
Langs lysgrensen vil det også være utstilt 100 historier der hvor hendelsene fant sted. Disse historiene handler om grenseovergangene, byggingen av muren, protester, flukt og dødsfall. Utstillingen vil også vektlegge informasjon om hverdagslivet i den delte byen, i tillegg til den fredfulle revolusjonen i 1989.
Berlin i dag
Samtidig som vi minnes historien, må vi ikke glemme hvordan Berlin har utviklet seg i årene etter murens fall. I dag er Berlin en moderne storby, ikke lenger delt av ulike ideologier og styresett.
Berlin 25 år senere