8. mai - erindring og forsoning

8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst på alle kanter og andre verdenskrig var over. I et Norge som da hadde vært okkupert i fem år, utløste dette en folkefest landet aldri har sett maken til. Tyskland hadde på dette tidspunktet en halv million soldater i landet. Festen nådde sitt høydepunkt da Kong Haakon returnerte 7. juni.

Berlins forsvar hadde kapitulert allerede 2. mai, før tyskerne to dager senere også kapitulerte i Nederland. Deretter gikk det ikke mange dagene før krigen offisielt var over: 7. mai skrev tyskerne under et dokument som sa at alle tyske soldater skulle innstille kampene innen klokken 11 neste dag. Dermed kunne den britiske statsministeren Winston Churchill og den amerikanske presidenten Harry S. Truman erklære seier den 8. mai 1945.

Frigjøringsdagen er offisiell flaggdag i Norge. Det har også siden 2010 vært «veterandagen», hvor vi skal feire veteranene fra andre verdenskrig, og norske soldater som har tjenstegjort i FN-styrker og andre internasjonale operasjoner.

Dette er også en minnedag for ofrene etter 2. verdenskrig. 8. og 9. mai markerer FN behovet for å minnes og behovet for å forsones etter krigen som tok 72 millioner menneskeliv, av dem 47 millioner sivile.

Derfor står erindring og forsoning i fokus på 8. og 9. mai.

8. mai med flagget til topps - av Tollef Larsson

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE