Lys i mørket?

Av Nils Petter Gleditsch

Innimellom de mange dramatiske og negative nyhetene, er det også en del positive trekk å notere om 2015:

Trass i at tallet på drepte i væpnede konflikter er gått opp de siste årene, ligger verden fortsatt godt under de mange toppene fra den kalde krigen (Korea, Vietnam m.fl.).

Stormaktene synes langsomt å bevege seg i retning av en felles forståelse av at det må finnes en politisk løsning i Syria.

De aller fleste væpnede konflikter inntreffer nå i muslimske land, og de fleste døde er muslimer drept av andre muslimer. Men av de fem landene med størst muslimsk befolkning er det fire (Bangladesh, Egypt, India, Indonesia) som har unngått større væpnede konflikter i over et tiår.

Fredsforhandlingene i Colombia tyder på at den siste store væpnede konflikten på den vestlige halvkule nå kan bli avsluttet.

Presidentene i Kina og Taiwan møttes for første gang siden landet ble delt i 1949. (De tiltalte hverandre riktignok bare som ‘herr’.)

Tallet på ikkevoldelige konflikter stiger sterkere enn tallet på væpnede konflikter. Når autoritære regimer blir utfordret med ikkevoldelige midler, er det større sannsynlighet for at at en regimeendring går i en demokratisk retning og mindre sannsynlighet for borgerkrig.

Og i samme gate: Dialogkvartetten i Tunisia – både for det den oppnådde og fordi arbeidet ble anerkjent av Nobelkomiteen.

Atomavtalen mellom Iran og stormaktene betyr at Iran kommer ut av rollen som en pariastat i det internasjonale samfunn.

USA gjenåpnet sin ambassade på Cuba etter 54 år.

Den internasjonale klimaavtalen representerer et klart skritt framover mot at statene påtar seg en felles forpliktelse for å begrense den globale oppvarmingen.

Sluttrapporten for tusenårsmålene slår fast at den ekstreme fattigdommen i verden er kraftig redusert og at barnedødeligheten er halvert siden 1990.

Vi skal ikke på noen måte undervurdere de mange problemene rundt om i verden. Men vi må også kunne ta inn over oss de positive nyhetene – spesielt for å lære hva vi har gjort riktig, så vi kan gjøre mer av det.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE