Hatets vugge
”Hatets vugge” er en sterk film om det høyreekstreme partiet Gyllent Daggry som på kort tid har blitt Hellas’ tredje største parti.
Aktive Fredsreiser var med i en paneldebatt på Risør kino etter filmen der mange interessante aspekter ble belyst.
Hva får mennesker til å bli nynazister?
Det er flere årsaker. Vi tror at for ungdom handler det mest om to hovedfaktorer; Utenforskap og spenning. Ungdom som mangler tilhørighet er et lett bytte for ekstreme miljøer som rekrutterer.
Når det gjelder de voksne, så vil de aller færreste assosieres med nynazisme. Her er det fremmedfrykt og/eller tap av goder (økonomiske nedgangstider) som er inngangen.
Historien viser at høyreekstreme vinder har en tendens til å øke i styrke som følge av økt innvandring, som igjen er en følge av kriger og naturkatastrofer.
Å antenne bålet
Personer som søker eneveldig makt må få folket med seg på ett eller annet vis. Historisk ser vi at en kommende tyrann utnytter en grunnleggende misnøye (for eksempel høy arbeidsledighet) i samfunnet. Ved hjelp av enkle og tydelige budskap, symbolbruk og ”fake news” skapes det en ytre fiende man kan la folkets harme gå ut over. Noen vi kan legge skylden på.
Det er noen klassiske virkemidler i måten en sterk leder med retoriske evner og et propagandaapparat benytter for å oppnå makt:
- Dem og oss (splittelse)
- Dehumanisering (rotter, kakerlakker)
- Konspirasjonsteorier (de har planer om å utslette oss – vi må ta dem først)
- Følelse av ydmykelse. Hente frem følelse av urettferdighet (de fortjener å dø).
En diktator trenger medhjelpere
Ingen enkeltperson kan forføre et folk helt på egen hånd. En diktator kan ikke undertrykke en rettsstat uten lydige advokater og dommere. Eller gjennomføre straff uten et lydig politi. Eller indoktrinere folket uten lydige lærere.
Noen medhjelpere er smigret over at de er blant de ”utvalgte”, og støtter opp om diktaturets lover med liv og lyst. Andre er mer likegyldige, men er pliktoppfyllende og gjør som de blir fortalt. Atter andre er redde for å være annerledes, eller frykter represalier, dersom de nekter å følge ordre.
Hva kan vi gjøre for å motvirke de negative kreftene?
Det er viktig å gi våre ungdommer gode holdninger og et verdigrunnlag som de kan ta gode beslutninger ut fra senere i livet. Et bidrag er å vise dem de stedene hvor det historisk ble tatt gale valg og hvor forferdelige ting skjedde. For eksempel gjennom en holdningsskapende dokumentasjonsreise til tidligere konsentrasjonsleire. Vi må lære dem at vi ikke kan ta fred og demokrati som en selvfølge. Og at alle kan – og må – bidra litt for å gjøre verden til et bedre sted. Det handler egentlig om de små og nære ting. Som å bry seg om flokken sin. Venner, klassen, lokalsamfunnet.
Det handler om å gjøre det norske samfunn robust til å motstå de negative kreftene som alltid vil finnes. Og dersom vaksinen er god nok så vil ikke de negative kreftene få fotfeste.
Vi tror at det faktum at over 200 000 elever har reist med oss de siste 20 årene er én av årsakene til at det i Norge faktisk er færre nynazister enn i landene rundt oss.