Reisebrev fra Gambia
Det var en entusiastisk gruppe på 24 personer som reiste til Gambia i år. Mange faddere som ønsket å besøke sine fadderbarn og mange interesserte som ønsket å oppleve det flotte landet «The smiling coast» og se på prosjektene til Sutukobas venner. Fra Amsterdam tok flyturen kun 6 timer. Vi bodde på Kombo Beach Hotel som ligger rett ved strandkanten.
Vi tilbrakte noen dager ved kysten, hvor man kunne velge mellom mange ulike utflukter og aktiviteter. Blant annet var båtturen til James Island en opplevelse. Øya var et sentrum for slavehandel på 1600 – 1700 tallet. Øya er i dag et minne om slavehandel og kolonitid, og står på UNESCOS verdensarvliste. Vi besøkte også «de hellige krokodiller» og nasjonalmuseet i Banjul. Og flere valgte å besøke de ulike markedene som ligger i og rundt Banjul. Det ble en fornøyelse å reise til Sutukoba denne gangen. Den vanligvis så anstrengende reiseetappen som tidligere kunne ta over 12 timer var nå tilbakelagt på ny vei på 6 timer. En flott ny bro erstattet holkeferjen over elven.
I Sutukoba ble vi møtt av hundrevis av barn og innbyggere. Nyoppussete hytter og en flisbelagt Bantaba gjorde oppholdet behagelig. Etter at vi hilste på Alikaloen ble det delt ut gaver. Det store var medisiner. For pengene fra Fredsgudstjeneste i Risør kirke kr. 10 000 kjøpte vi en hel tilhenger full med medisiner. Det var tomt med medisiner i hyllene i sykestua. Vi fikk dessuten malaria tabletter gratis fra et medisinutsalg til en verdi av D 45 000 = NOK 10 350,-. Etter 37 år opplever vi at mange av prosjektene har lykkes og at det er stort fremskritt i Sutukoba. Day Care Centerne i Briff og Sutukoba:
Day Care Centerne ble bygd av midler fra Risør. De er viktig for å forberede barna til skolegang. Det går mange barn på disse senterne. Barna får også et måltid mat. Penger fra Sutukobas venner og Aktive Fredsreiser. Studentene forteller hvor viktig det var for de å gå på Day Care Senter for å være forberedt til skolegang. Nå er mange ferdig utdannet og har fått jobb. Vannforskyning i Briff: Vannforsyningen i Briff brøt sammen. Reiselederne i Aktive Fredsreiser har samlet inn 55 000 NOK i myntpenger og reddet landsbyen. Fadderbarnsprogram: Gjennom Sutukobas venner er det blitt støttet 1100 elever på skole og herav 50 på Universitetet. Dette har gitt store utslag. Alle studenter som ble ferdig med sine studier har fått jobb. De har nå dannet foreningen Sutukoba United og sørger for at prosjektene lykkes. Vi takker spesielt Risør Ungdomsskole som i nærmere 20 år har gjennomført Sutukobadagen og dermed støttet veldig mange barn i sin skolegang. Det nytter! Grønnsakshage:
500 kvinner har hvert sitt jordstykke hvor de dyrker grønnsaker. Barna har ikke de store magene lenger, det er slutt med feilernæring. Kvinne dyrker så mye at de kan selge grønnsakene og dermed også får inntekt. Risprosjektet: Det store fruktbare jordet som vi i årevis har forsøkt å dyrke ris på har plutselig lykkes. Sist sesong produserte de ca. 2 000 sekker med ris. Feltet er så stor nå at vi ikke kan ta bilder med et vanlig kamera. Vi skal leie inn en drone for å få tatt et oversiktsbilde. Dyrefarm i Briff:
For å forhindre sult i tørketiden har vi anlagt en dyrefarm. Tidligere har vi kjøpt inn 40 sauer som nå har formert seg til det dobbelte. På siste tur ble det kjøpt inn 24 Geiter og vi håper at disse dyrene skal gjøre det samme. Før har vi nesten hvert år sendt 100 000 kr. til innkjøp av mat når det var sultkatastrofe. Dette trenger vi forhåpentligvis ikke lenger. Landsbyen har en matreserve i dyrene. Fredshuset i Gambia: Fredshuset vi har bygd i forbindelse med Universitetet er nå ferdig bygd av det offentlige og blir brukt til Jus studier og administrasjon. West Africa Academi
Første og andre etasje er nesten ferdig. Det går nå 320 elever på denne Videregående skole som er bygd hovedsakelig med midler fra Aktive Fredsreiser gjennom Peace Foundation Gambia. Det er den 4. beste skole i hele Vest Afrika. En stor takk til Prof. Dr. Momodou Jain som har støttet oss med gjennomføringen av våre prosjekter i Gambia og Sutukoba. Han ble utdannet i Norge og snakker perfekt norsk.
Hemmeligheten er: Ikke gi opp. Det er gøy å endelig lykkes! Takk til alle frivillige og alle givere som har gjort dette mulig, Takk til Risørs befolkning som har støttet opp om Sutukobas venner i 37 år.