75 år siden krigsseilernes hjemkomst
Skip i konvoifart. Foto: Fra Riksarkivet
I 2020 er det 75 år siden de første krigsseilerne kom hjem. De kom ikke som en stor samlet gruppe i en by, men heller en og en rundt om i hele landet. De fikk ingen strålende mottakelse av et jublende folkehav. De fikk heller aldri den takken og hederen de fortjente. Norske myndigheter var ganske enkelt helt fraværende. For våre krigsseilere kom altså den største påkjenningen etter krigen.
Det gikk 68 år før den norske staten, ved forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen, mannet seg opp og ba krigsseilerne om unskyldning. Forsvarsministeren sa bl.a.:
”Den britiske admiral Dickens sa det slik på BBC i 1941: Hvis det ikke hadde vært for den norske handelsflåte kunne vi like gjerne bedt Hitler om hans betingelser. Gang på gang krysset norske sjøfolk Atlanterhavet, vel vitende om at sannsynligheten var stor for at havet kunne bli deres grav. Krigen hadde en høy pris. Av de 35 000 krigsseilere omkom nær 4 500 seilende for den norske handelsflåten.
Fortellingen om våre krigsseilere er den rystende beretningen om et samfunn som ikke var godt nok forberedt på å ta vare på noen av de største krigsheltene. Om avvisning og fornektelse”.
På Landeskogen Peace Center jobbes det nå med å bygge opp utstillingen hvor nettopp krigsseilerne står i fokus. Den har som tema: Krigsseilernes ettermæle. Målsetningen er å hedre våre krigsseilerne og gjenspeile deres innsats under krigen.
Vi skylder framtiden å avdekke krigens handlinger, også det som skjedde med de norske sjøfolka, og utstillingen vil blant annet skildre krigsseilernes hverdagsliv ombord, den farlige konvoiseilasen, kamp i første linje. Hjemmeseilerne som havnet mellom barken og veden. Hvalfangerne som ikke kom hjem. Kvinnelige krigsseilere. Sjøfolka vant krigen, men tapte freden. Dette er bare noen av temaene som vises. Førstehåndskildene til utstillingen er de som vokste opp i et krigsseilerhjem.
Legger ut egne oppslagsbøker
Det klargjøres nå flere oppslagsbøker som vil få plass i selve utstillingen. Intensjonen er at barn og etterkommere av krigsseilere, som har bilder og evt. litt historie knyttet til dette og krigsseilerne, skal kunne sette dette inn i disse bøkene. Dermed vil vi også få et større mangfold av bilder og historier om og med krigsseilerne. Og deres viktige historier og dokumentasjon vil nå ut til mange flere.
Har du noe du vi dele med oss, av bilder eller historier, så ta gjerne kontakt på oschjoe@online.no
Treff for etterkommere etter krigsseilere
I tidsrommet 24.-26. april 2020 arrangeres det et eget treff for krigsseilernes etterkommere på Landeskogen Peace Center og Revsnes Hotell. Det vil bli noen interessante dager hvor nettopp våre krigsseilere vil stå i sentrum.
Fredag 24. April:
De som ønsker, kan komme allerede fredag. Det er innkvartering på Revsnes hotell fra kl. 14.00. Det er felles middag for deltakerne i hotellets restaurant kl. 19.00.
Etter middag blir det sosial sammenkomst i baren, som for anledningen er ”omgjort” til Strykejernet - en av de velkjente barene i Liverpools havneområde, og vi benytter kvelden til å bli kjent med hverandre.
Det at etterkommere av krigsseilere skal bli bedre kjent med hverandre, og samtidig knytte nye kontakter, er også noe av hensikten med arrrangementet. På vårt forrige treff var det flere som fant ut at fedrene hadde seilt på samme skip i samme tidsrom. Og det ble utvekslet felles erfaringer.
Lørdag 25. april:
Fra kl. 08.00: Vi spiser en solid norsk buffetfrokost på hotellet, før vi på egenhånd kjører opp til Landeskogen Peace Center. (Ca 5. minutter)
Kl. 09.30: Forfatter og filmskaper Eilert Munch Lund forteller om sitt nye filmprosjekt som er klart for visning denne høsten. Tema er:"Det var hjem vi sjøfolk skulle - om krigsseilerne og deres familier".
Kl. 10.30: Vi viser filmen "Krigsseilerne - med æren i behold".
Kl. 12.00: Åpning av utstillingen Krigsseilernes ettermæle ved forfatter Guttorm Eskild Nilsen
Kl. 13.30: Lett lunsj (lapskaus) på Revsnes Hotell
Programmet fortsetter på Revsnes Hotell etter lunsj
Kl. 14.30: Der brenningen brøt. Sidsel van der Hagen forteller om Sjømannskirken i Liverpool, hvor hennes far var prest under krigen. Det var også der Linge-kompaniet drev sin ”rekruttering”.
Kl. 15.30: Frank Thorsen fra Krigsseilerarkivet orienterer om arkivets virksomhet og viser hvordan vi kan finne opplysninger om båter og skipsmannskap etc. (Ta gjerne med navn på krigsseilere du vil vite mer om.)
Kl. 19.00: Festmiddag på Revsnes Hotel. Etter middagen er tiden til egen disposisjon. Enten man vil prate med nye bekjentskaper eller avlegge et besøk i baren.
Søndag 26. april:
Fra kl. 09.00: Frokosten står klar på hotellet.
Kl.10.00: Forfatter Guttorm Eskild Nilsen deler sine erfaringer om å vokse opp med en krigsseiler til far, og innleder til samtale om dette temaet i hotellets konferansesal)
Program ikke helt fastsatt.
Kl. 13.00: Det er dekket opp til Hotellets store Søndagsbuffet, før det er hjemreise.
Hjemreise etter
OBS Viktig
På grunn av romkapasiteten på Revsnes Hotel den aktuelle weekenden, må de som ønsker overnatting, en eller to netter, melde seg på snarest.
Påmelding ved dagsbesøk (påmelding til lunsj) innen 17. april.
PRISER:
Pris 2 netter (fra 24.4. – 26.4)
Pris per person i dobbeltrom kr 2 350,-
Pris person i singelrom kr 2 750,-
Prisen inkluderer:
* 2 netter i dobbeltrom inkl frokost
* 2 middager (fredag og lørdag kveld)
* Lunsj lørdag
* Søndags buffet
Pris 1 natt (fra 25.4. – 26.4)
Pris per person i dobbeltrom kr 1 450,-
Pris person i singelrom kr 1 650,-
Prisen inkluderer:
* 1 natt i dobbeltrom inkl frokost
* Middag lørdag kveld
* Lunsj lørdag
* Søndags buffet
Pris ved dagsbesøk lørdag 25.4.20
* Lunsj lørdag på Revsnes hotell kr 150,-
* Gratis inngang til arrangementer og foredrag