Hennes kamp for frihet har kostet dyrt
Foto: Wiki Commons - VOA
Fengslede Narges Mohammadi vant Nobels fredspris for sin kamp for kvinners rettigheter i Iran. Fra fengselet har hun rapportert om tortur av kvinner. Selv er hun totalt dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag.
Gjennom en lang, modig og utrettelig kamp for demokratiske reformer, avskaffelse av dødsstraff og kvinners rettigheter har Narges Mohammadi vært fengslet i det iranske regimet en rekke ganger. Hun sitter fengslet per dags dato, og har aldri gitt opp i kampen for endring.
Totalt har hun blitt arrestert 13 ganger og myndighetene har dømt henne fem ganger. Hun har i alt blitt dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag.
I år ble hun tildelt Nobels fredspris for sin innsats.
Protestbølgen
Den Norske Nobelkomites begrunnelse for prisen sier blant annet følgende: «Nobels fredspris for 2023 skal gå til Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle. Hennes modige kamp har kostet henne dyrt.»
Prisen blir tildelt et drøyt år etter at Mahsa Jina Amini ble drept i det iranske moralpolitiets varetekt. Drapet førte til enorme politiske demonstrasjoner mot presteregimet – de største siden de kom til makten i 1979.
Nobelkomiteen skriver følgende om Mohammadis innsats fra Evin-fengselet:
«Fjorårets protestbølge nådde inn til de politiske fangene i det beryktede Evin-fengslet i Teheran. Igjen tok Narges Mohammadi lederskap. Fra fengslet uttrykte hun sin støtte til demonstrantene og organiserte solidaritetsaksjoner blant de innsatte. Fengselsmyndighetene svarte med å gjøre soningsforholdene enda strengere. Narges Mohammadi fikk forbud mot å ringe og motta besøk. Likevel fikk hun smuglet ut en artikkel som New York Times publiserte på ettårsdagen for drapet på Mahsa Jina Amini. Budskapet var: «Jo flere av oss de stenger inne, jo sterkere blir vi.» Fra fengslet har Narges Mohammadi bidratt til at protestene ikke har ebbet ut.»
Kvinne – Liv – Frihet
Mohammadi har siden 1990-tallet vært en forkjemper for likestilling og kvinners rettigheter. I 2003 ble hun knyttet til Senter for forsvarere av menneskerettigheter i Teheran – senteret som ble stiftet av fredsprisvinneren Shirin Ebadi. I 2011 ble hun arrestert for første gang. Hun ble da dømt til flere års fengsel for for å hjelpe fengslede aktivister og deres pårørende.
Nobelkomiteen sier videre i sin begrunnelse at demonstrantenes slagord «Kvinne – Liv – Frihet», er dekkende for Mohammadis innsats. Komiteen skriver følgende:
«Kvinne. Hun kjemper kvinners kamp mot systematisk diskriminering og undertrykking.
Liv. Hun støtter kvinners kamp for retten til å leve fullverdige liv. Denne kampen er blitt møtt med forfølgelse, fengsling, tortur og død.
Frihet. Hun kjemper for friheten til å ytre seg og utfolde seg; en kamp mot at kvinner må skjule og dekke seg til. Demonstrantenes krav om frihet gjelder ikke bare kvinner, men hele befolkningen.»
I begrunnelsen heter det også at denne tildelingen inngår i en lang tradisjon der fredsprisen har gått til kamp for sosial rettferdighet, menneskerettigheter og demokrati.
«Dette er viktige forutsetninger for varig fred», skriver Nobelkomiteen.
Aktive Fredsreiser gratulerer prisvinneren.