Holocaustdagen 27. januar

Den internasjonale Holocaustdagen

Holocaustdagen, også kjent som den internasjonale minnedagen for Holocaust, markeres årlig den 27. januar for å minnes de millioner av jøder og andre som ble drept under Holocaust. Denne dagen ble valgt fordi det var dagen da Auschwitz-Birkenau, det største nazistiske konsentrasjonsleiren, ble befriet av sovjetiske styrker i 1945.

Holocaust var en av de mest grusomme periodene i menneskehetens historie, der over seks millioner jøder, samt millioner av andre, inkludert romfolk, homofile, funksjonshemmede og politiske motstandere, ble systematisk forfulgt og drept. Det er viktig å huske og reflektere over denne tragedien, ikke bare for å hedre ofrene, men også for å lære av fortiden. Holocaustdagen er en påminnelse om de farene som følger med hat, intoleranse og diskriminering.

Vi oppfordrer alle til å delta i minneseremonier, foredrag og andre aktiviteter som bidrar til å øke bevisstheten om Holocaust og fremme toleranse og respekt for alle menneskerettigheter.

Den nasjonale seremonine for Den internasjonale Holocaustdagen vil foregå på Akershuskaia.
I år taler finansminister Trygve Slagsvold Vedum på vegne av regjeringen. Rabbiner Michael Kohn holder appell på vegne av jødene. Luciano Lakatos er appellant for romene og Hans Wiggo Kristiansen for de homofile. Ordfører Anne Lindboe taler på vegne av Oslo.

Ungdommer fra Det Mosaiske Trossamfund i Oslo leser navnene på barn under 10 år som ble drept i holocaust.  Minnemarkeringen på Akershuskaien avsluttes med bønnen El Maley Rakhamin, framført av HL-senterets styreleder Harald Korn.

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter står som arrangør av markeringen, som vil bli ledet av senterets direktør Jan Heiret.

La oss sammen sørge for at slike grusomheter aldri skjer igjen.

 

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2025 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE