Kåre Arne Gravdal
Bokdebutant som 93-åring
I en alder av 93 år tok krigsseileren Kåre Arnold Gravdal fatt på oppgaven med å skrive om sine opplevelser. Selv om helsen ikke lenger spilte på lag fikk han med god assistanse fra barnebarnet som programerte og monterte en bærbar PC i sykesenga. Resultatet ble en bok som fortjener en bred oppmerksomhet, og den har en litt spesiell bakgrunnshistorie.
Kåre Arold Gravdal fotografert i New York i 1943
I forordet skriver han bl.a.:
Jeg går i mitt tre-og-nittiende år. Tanken om å skrive denne boken har jeg hatt lenge. Nå vil jeg sette tanken ut i livet.
Sommeren 2013 fikk jeg ta del i et arrangement som skulle vise seg å bli til viktig inspirasjon for realiseringen av bokplanene mine. I forbindelse med trebåtfestivalen i Risør hadde forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen takket ja til å avduke et krigsseilermonoment. Gravdal mottok en invitasjon fra Aktive Fredsreiser og Risør Trebåtfestival, og sammen med datteren satt han kursen mot Risør:
Dagen startet med et forrykende uvær. Det regnet så voldsomt at vi nesten ikke kunne se veien foran oss, og vnden var sp kraftig at det kjentes i hele bilen. Akkurat da arrangementet startet brøt solen igjennom.
Det var nesten magisk! Det var dekket opp til oss i et gigantisk telt. Hvite duker, blomster og lys. Og lunsjen, ja det var vel nærmest en tre-retters middag. Det var taler og musikk, nydelig mat og hyggelige mennesker. Forsvarsministeren holdt en flott tale, og endelig kom den, unnskyldningen som så mange hadde ventet på.
Turen til Risør har betydd mye for meg. Det var dette som skulle til for å få fart i bokskrivingen. Arrangementet, ministerens tale og unnskyldning, alt blir til inspirasjon som gjør det mulig å fullføre det lenge planlagte bokprosjektet mitt...
Ikke lenge etter var han i gang med det nitidge arbeidet og hentet fram brokker fra et et fargerikt og interessant liv, men samtidig et liv med både oppturer og nedturer, skuffelser og gleder. Boken fikk tittelen Fra flyktning til krigsseiler. Utgitt på Kolofon Forlag.
Selv om Kåre Arnold Gravdal i lange perioder var lenket til sykesengen, ga han aldri opp drømmen sin – han fullførte den viktige boken (Foto privat)
Resultatet har blitt en bok som beskriver en krigsseilers liv. Det kan sies å ha vært en innholdsrik reise, fra oppveksten i Larvik, til han endte opp som flyktning til Sverige i 1940. Han hadde da vært med i en av de første illegale gruppene som ble etablert i Larvik, sammen med noen kamerater startet de opp illegal avis med redaksjon på gutterommet. Fra Sverige ble han sendt videre til England og ut som krigsseiler, med alt hva det innebar.
Som 79-åring ble han påkjørt av en buss, havnet med store livstruende skader på sykehus og fikk en svært lang rekonvalesenstid, hvor han kjempet seg tilbake til livet og hverdagen. En av Norges fremste advokater sørget for at han under den påfølgende rettssaken fikk vonde ”flashback” til tiden da krigsseilerne kom hjem til Norge igjen, og hvor de møtte et samfunn som egentlig behandlet mange av dem som en pest og en plage. Han hadde en positiv innstilling til utfordringene som møtte ham, og han klarte å skape en god tilværelse for seg og sin familie.
Gravdal gir også en honnør til sine kolleger som seilte i hjemmeflåten under krigen Boka bygger på dagboksnotater fra krigsårene.
Gravdal jobbet som journalist i over 40 år, men opplevde også mobbing på arbeidsplassen.
Datteren Toril Sonja Gravdal forteller: Far døde i 2014, et halvt år etter boklanseringen. Han var så utrolig takknemlig for at vi fikk skrevet denne boken, og han strålte av bevegelse over å få så mye ros og anerkjennelse. Gjennom hele min oppvekst var han totalt taus om opplevelsene sine, og dagbøkene kom først for en dag da han delte dem med meg kort tid før vi begynte å skrive. Det hele ble en veldig sterk opplevelse.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tok seg tid til en prat med Gravdal under det historiske møtet i Risør i 2013 (Foto privat)