50 år siden byggingen av Berlinmuren

Lørdag 13. august var det 50 år siden byggingen av Berlinmuren startet. Flere av våre reiseledere deltok på reiseledersamling i Berlin den helgen, og var tilstede under den offisielle markeringen i Bernauser Strasse. Sæbø ungdomsskole, som var på skoletur med Aktive Fredsreiser, deltok også på markeringen.

Berlinmuren

Med like ”Riv murer” t-skjorter på ble gruppen fra Norge lagt merke til, og både reiseledere og elever ble intervjuet av tyske medier.

I Bernauer Strasse hadde Aktive Fredsreiser en egen informasjonsstand der vi vektla murens krenkelse av menneskerettighetene og bygging av nye murer.

50 år etter Berlinmurens påbegynnelse, er den fremdeles relevant som referanse for segregering, undertrykkelse og anleggelse av nye murer.

Et minutts stillhet

1 minutts stillhet

Markeringen var viet til alle menneskene som ble gjort til offer for Berlinmuren, og det delte Tyskland. Klokken 12 stod byen nesten stille da det ble holdt ett minutts stillhet, bare kirkeklokkene kimte.

Tysklands Forbundskansler Angela Merkel deltok på markeringen sammen med president Christian Wulff. I et intervju fortalte Merket hvordan muren forandret livssituasjonen.

– Selv om jeg bare var sju år i 1961, husker jeg personlig hvilken frykt byggingen utløste i min familie. Vi ble skilt fra tanter og besteforeldre, forteller Merkel som ble født i den vestlige delen av byen.

Fortsatt relevant å snakke om muren

Direktør i Aktive Fredsreiser, Helga Arntzen, var også tilstede i Bernauer Strasse. Hun la vekt på at 13. august 1961 representerer en historisk hendelse som er viktig å markere.

- Berlinmuren er et av de fremste symbolene på ufrihet og diktatur. Markeringen i dag er en påminnelse om arbeidet for demokrati og menneskerettigheter aldri blir uaktuelt. Jeg vokste opp i øst Berlin etter andre verdenskrig, og har erfart at demokrati og menneskerettigheter ikke er en selvfølge.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2023 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE