Moren sendte henne i konsentrasjonsleir
En av de medvirkende i Fredrik Skavlans program lørdag 15. februar er vårt tidsvitne Maria ”Mitzi” Gabrielsen.
Maria har en bakgrunnshistorie som savner sidestykke i europeisk krigshistorie.
Hun hadde sin barndom i et Wien hvor jødene ikke var velkomne. Faren var jøde og skredder. Moren Rosa Schwarz, som var av tysk slekt, forelsket seg i en SS-mann, og meldte sin ektemann til SS slik at han ble sendt til Auschwitz.
Siden meldte hun også sine egne barn til Gestapo. Maria var ti år gammel da hun og søsknene ble sendt til konsentrasjonsleiren Therezienstadt. Av de 15 000 barna som ble sendt til denne leiren overlevde bare 132. Maria og hennes seks søsken var blant disse.
Opplevelsene fra barndommen satt dypt i henne og det var først i 2004 hun begynte å fortelle litt om sine opplevelser. Denne verdifulle dokumentasjon ble etter hvert til boka ”Angitt av mamma”, skrevet av forfatter Oddvar Schjølberg. (Boka er utgitt også i Tyskland av Metropol Forlag i Berlin)
Det var terapi å fortelle
Det at Maria begynte å dele sin historie var også en god terapi for henne, og hun begynte samtidig å reise som tidsvitne for Aktive Fredsreiser, sammen med ektemannen Asbjørn.
I tillegg til alle turene til Polen, Tsjekkia og Tyskland, har hun besøkt en rekke skoler og holdt foredrag, samtidig som hun har tatt i mot mange skoleelever hjemme i Sandefjord, for å hjelpe dem med særoppgaver.
I løpet av de 16 årene hun har deltatt som tidsvitne har hun truffet ungdommer fra hele landet, og fortalt dem sin egen historie. Grunnen til at Maria har fortalt om sine opplevelser til flere tusen norske ungdommer begrunner hun slik:
- Det er viktig at vi bringer historien videre. Vi kan ikke få tilbake de menneskene som ble utryddet i gasskammeret, slike som min far. Våre døde reiser seg heller ikke fra askehaugene igjen. Men ekkoet av deres røster kan vi fortsatt høre. Da er det viktig at vi lytter med vårt indre øre – for de har alle en viktig historie å fortelle.
Rundt 600 tilhørere var til stede da Maria delte sin historie på et arrangement for
Danielsens ungdomsskole på Karmøy
Dersom vi gir rom for hatet, vil vi oppleve at vi gradvis blir ”spist opp” innvendig. For hatet er den tyngste børen et menneske kan bære.
Vi kan heller ikke kreve noen revansje. Derfor er vår oppgave at vi skal formidle
vår historie videre. Vi skal dokumentere det som virkelig skjedde, og peke på hvilke konsekvenser dette har fått for vår tid. Og sist, men ikke minst; vi må synliggjøre hvilke konsekvenser dette får for vår framtid. Vi må være oppmerksomme på at likegyldighet er ondskapens beste forbundsfelle.
Vi må ha mot til å sette foten ned når vi ser at andre mennesker blir mobbet. Samtidig må vi tåle at andre kan ha andre meninger enn de vi selv står for. Vi må ta oss tid til å lytte, og vi må lære oss til å vise medmenneskelighet og respekt for andre mennesker. Nettopp her ser jeg et stort potensial i norske skoleelever.
Boka om Maria er gitt ut på Aktive Fredsforlag, og har kommet ut i tre opplag.
Boka kan fortsatt bestilles fra forlaget. Ta kontakt enten pr. telefon 3715 3900 eller send e-mail til kontor@aktive.fredsreiser.no