Right Sidebar
Noe tekst her
70 år etter skal Maria tilbake til Theresienstadt
I løpet av kvelden 8.mai 1945 ble konsentrasjonsleiren Theresienstadt frigjort av Den Røde Armè. 70-årsdagen for denne hendelsen markeres i leiren 17. mai. I regi av Aktive Fredsreiser vil en gruppe fra Norge tilbringe den norske grunnlovsdagen i Theresienstadt hvor de skal delta på markeringen. Blant dem er Maria Gabrielsen (81) fra Sandefjord (født i Wien) som ble angitt av sin egen mor, og sendt til leiren i 1943.
Maria har aldri forstått hvordan hennes mor kunne gjøre som hun gjorde. Først anga hun Marias far, som var jøde, slik at han ble sendt til Auschwitz hvor han ble drept i gasskammeret. Deretter anga hun sine sju barn til Gestapo. Dette førte til at Maria og søsknene ble sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Mot alle odds overlevde de fangenskapet. De to siste dagene av krigen hørte fangene i Theresienstadt mye skyting. Den 8. mai kom en mengde tanks inn i leiren, og de russiske soldatene fortalte at krigen var over.
I 1947 kom Maria og de to yngste søsknene til Norge. For Maria har det vært viktig å fortelle historien videre. Over 8000 ungdommer har hørt henne holde foredrag som tidsvitne for Aktive Fredsreiser.
Maria Gabrielsens historie:
Video Maria Gabrielsen
Tidsvitne Maria Gabrielsen
Om Aktive Fredsreiser
Aktive Fredsreiser ble etablert i 1998 med et overordnet mål om å fremme fredsskapende prosesser i samfunnet. Et av de viktigste redskapene på veien til å nå dette målet, er å sørge for at tusenvis av ungdommer hvert år deltar på dokumentasjonsreiser til konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen. Her virker historien som et bakteppe for kunnskap om menneskerettighetene, det moderne Europa og dagens internasjonale konfliktbilde.
For mer informasjon, ta kontakt med:
Marit Langmyr
Pedagogisk veileder i Aktive Fredsreiser