Fargerik markering av kvinnedagen

Mandag 8. mars ble Fredshuset fylt med afrikanske rytmer, tulipaner og engasjerte mennesker. Anledningen for sammenkomsten var markeringen av Den internasjonale kvinnedagen. I år er det 100 år siden første gang dagen ble markert, og siden den gang har nye generasjoner bidratt til at dagen opprettholdes.

Dans- Kvinnedagen er fortsatt aktuell, fastslo Elsa-Lill Karlsen under markeringen. Hun viste til at det fortsatt er mange kamper som må kjempes, og at nye generasjoner må finne sine saker.

Fredshusets venner og Røde Kors’ internasjonale kvinnegruppe, med Anne Stien Grimsrud i spissen, arrangerte kvinnedagen i Risør. Temaet for markeringen var ”Solidaritet med kvinner i alle land”. Flere steder i verden mangler kvinner grunnleggende rettigheter og mulighet til å bestemme over egne liv.

Kulturelle bidrag

Elisabeth Christansen startet markeringen med å synge ”Imagine” av John Lennon og satte stemningen for resten av kvelden. Hun var importert fra Tvedestrand for anledningen, og bidro med flere musikkinnslag til glede for de fremmøte. Inger Johanne Foyn på piano fikk publikum til å stemme i på allsangen. 

Også den yngre generasjon var representert på fredshuset. Inga Halvorsen på 17 år imponerte da hun framførte ”Over Regnbogen”.

Kveldens program var flettet sammen av ulike dikt. Elsa Hartvigsen fra Røde Kors fremførte dikt som var kvinnedagen verdig.

Likestilling

Ordfører Knut Henning ThygesenFlere stilte opp for å si noe i forbindelse med kvinnedagen. I likestillingens navn bidro ordfører Knut Henning Thygesen med en appell. Han tok blant annet opp den økende volden mot kvinner. I appellen kom han også med et historisk tilbakeblikk fra den franske revolusjon fram til 1970-tallet, og til i dag.

- 70-tallets problemstilling har også betydning i dag. Ikke minst når det gjelder likelønn, fastslo ordføreren.

Helga Arntzen brukte erfaringer fra eget liv, men også globale problemstillinger da hun belyste temaet undertrykkelse. Afghanistan ble spesielt nevnt som et land der kvinner blir undertrykt. Organisasjonen Care har slått fast at det er her kvinners vilkår er dårligst.

- Vi har lært at en forandring må komme innenfra. Det er kvinner selv som må stå på barrikadene for å få en forandring, det trengs masse mot og det trengs solidaritet, sa Helga Arntzen i sitt innlegg. Hun ville også takke alle kvinner som har kjempet for likestilling gjennom tidene.

Elsa-Lill Karlsen informerte om hvorfor man fortsatt skal stå på barrikadene. Hun oppfordret den yngre generasjon til ikke å ta likestillingen for gitt.

- Det er fortsatt mange utfordringer før man oppnår reell likestilling i Norge og resten av verden, sa Karlsen, som vektla solidaritet og respekt for dem som fortsatt står midt i kampen.

Hva slags syn har vi på barnet? Dette spørsmålet stilte Søs Nystøl, enhetsleder i Barnehage og ungdomstjenesten i Risør.

- Våre holdninger og forventninger påvirker barnet, konstaterte Nystøl. Hun vektla barnhagens viktige samfunnsmandat i likestillingsarbeidet.

Burma og Somalia

KvinnedagenRuqia Abdullahi Ali , Lamia Abdulla Najim og Fadumo Sheek Hamuol skapte god stemning med afrikansk sang dans og trommer. I tillegg fikk de fremmøtte litt informasjon om hjemlandet Somalia.

Thin Win Zaw og datteren Moe Zaw fra Burma framførte tradisjonell dans i fargerike drakter. Da musikkanlegget sviktet, ble cd byttet ut med afrikanske trommer. Kvinnene tok utfordringen på strak hånd og det ble en flott oppvisning.

Solidarisk kafè

Både før programmet startet og underveis var det mulighet for å besøke kafeen. Der sto gambisk mat og vafler på menyen. Sutokobas Venner drev kafeen til inntekt for prosjektet i Gambia. Det var flere som benyttet seg av muligheten for en matbit og hyggelig prat med de andre fremmøtte.

- Dette er også en flott måte å skape nettverk med andre kvinner, mente Anne Stien Grimsrud som en gang i måneden er med på å arrangere Røde Kors´ Internasjonale kvinnekafè på Fredshuset.

Aktive Fredsreiser

Aktive Fredsreiser baserer sin ideologi på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og vi forholder oss til FNs tusenårsmål 2000 - 2015 i vårt engasjement.

Vi har valgt et menneskerettighetsperspektiv for våre turer. Dette har mange årsaker, blant annet at menneskerettighetene ble til på bakgrunn av hendelsene under andre verdenskrig. Menneskerettighetene er derfor et godt pedagogisk redskap for å få elevene som er på tur med oss til å reflektere over hendelser i dag, i lys av historien.

Om oss
Sitemap

Personvern

Personvern og cookies.
Les om våre retningslinjer for cookies

Kontakt

Telefon:
(+47) 3715 3900 / 952 38 199

Epost:
kontor@aktive-fredsreiser.no

Postadresse:
Postboks 19 N- 4951 Risør

Besøks adresse:
Fredshuset, Kranveien 4B, 4950 Risør Norge
Foretaksnummer: 984 660 030
1998 -2024 © AKTIVE FREDSREISER - TRAVEL FOR PEACE