Kontakt oss

Aktive Fredsreiser
Fredshuset,
Kranvn 4B,
4950 Risør

tlf 371 53 900
mob 95 23 81 99

Send epost til ossOverrasket og glad for ”fredspris” i Risør

- Jeg ble både overrasket og glad da jeg fikk beskjeden om at jeg skulle motta prisen ”Fangenes Testamente” ved Aktive Fredsreisers fredsdager i Risør, sier psykiateren Edvard Hauff (59). Lørdag 16. august mottar han prisen i den nye Fredsparken i Risør.

Edvard HauffProfessor Edvard Hauff har gjennom flere tiår arbeidet med følgene krig, grov undertrykking og alvorlige brudd på menneskerettigheter har på oss mennesker. Han har arbeidet med flyktninger fra flere land i Asia og Afrika og vært engasjert i land med alvorlige konflikter, som Kambodsja og Sudan. i Norge har han vært med å etablere ”Psykososialt senter for flyktninger” og er en pioner i studier av flyktningers mentale helse.

- Vi vet nå ganske mye om de alvorlige, negative følgende krig har på mennesker. Krig skader ikke bare mennesker fysisk, men også mentalt. Det såkalte post-traumatiske stress utvikler seg ganske likt for mennesker over hele verden. Det inkluderer også langvarige seinskader. Jeg og andre kolleger har hentet mye nyttig erfaring fra de åpenhjertige historiene til norske krigsfanger, krigsseilere og andre med sterke opplevelser fra andre verdenskrig. Dessverre faller mange av dem som opplevde redslene under andre verdenskrig nå fra, men vi må ta vare på deres erfaringer som er nyttige også i dag. Mye er heldigvis samlet og jeg vil trekke fram Leo Eitinger som en foregangsmann i dette arbeidet, sier Edvard Hauff. Som psykiater er han opptatt av bredden i fagområdet sitt og å inkludere de humane og sosiale sidene ved et medisinsk fagfelt.

- Jeg er opptatt av å lytte på menneskers historier, sier Hauff.

Edvard Hauff og hans kolleger har ikke bare vært opptatt av å kartlegge de følgene av krig og konflikt har på vår mentale helse, men også hvordan dem som sliter med mentale skader kan få et bedre liv.

- Det er viktig og være realistiske. Det er vanskelig, og kan ta svært lang tid å bøte på psykiske virkninger av krig og konflikt. Mange kommer aldri helt over det de har opplevd. Det er også viktig å demme opp mot ytterligere problemer, som rusmisbruk, alkoholisme eller i verste fall selvmord. Flere klarer heldigvis å hente fram styrken som gjør at man har overlevd, på tross av alvorlige overgrep. Det trengs også støtte, både fra fagfolk, familie og venner. Mange har også mistet sin sosiale plattform og meningen med tilværelsen. De kan ha mistet sine kjæreste og hele livsprosjektet sitt. Det kan derfor være viktig å komme i gang med ny meningsskapende virksomhet og sette seg nye, viktige mål. Det uttrykker jo blant andre Ingrid Betancour, som nettopp ble sluppet løs fra fangenskap i Colombia. Hun snakker også med egen innsikt om å erkjenne ondskap og sårbarhet, sier Edvard Hauff. Han mener norske myndigheter kunne gjøre mer for å hjelpe flyktninger i Norge som sliter mer post-traumatisk stress og andre alvorlige problemer etter kriger.

- Denne regjeringen har i sin Soria Moria-erklæring tatt mål av seg til å hjelpe mennesker med ekstreme traumer over hele landet. Det mangler fortsatt mye på at flyktningene får den hjelp de trenger, sier Edvard Hauff.